Skandinavska ljepota: tradicionalni sastojci za njegu kože

28.08.2021.

Priroda u službi kože

Skandinavija je svjetska laboratorija vrijednih prirodnih sastojaka te ekološki osviještena regija. Stoga lokalni kozmetički brendovi uzimaju iz prirode sve ono najdragocjenije: najčišće organske sastojke bogate mineralima i antioksidansima. Osobitost sjeverne klime omogućuje biljci da akumulira hranjive tvari i vitamine dugo i u velikim količinama.

 

 

Stanovnici Skandinavije posebno cijene njihovu izvornu kozmetičku industriju, zbog čega izgledaju kao da se svako jutro operu ledenom rosom. Otkrili smo koje prirodne sastojske možemo očekivati u kozmetici iz Skandinavije i po čemu svakako vrijedi njome nadopuniti policu u kupaonici.

Sastojci

Smeđe morske alge

Grad Varberg jedan je od ekološki najprihvatljivijih u Europi. Smeđe alge koje se tamo mogu pronaći ostale su kemijski gotovo nepromijenjene u posljednjih nekoliko milijuna godina, a tehnološki razvoj kraja nije utjecao na njih. Zašto su dobre za kožu? Alge imaju svojstva čišćenja, a smeđe povećavaju elastičnost kože. Spirulina mikroalge bogat je izvor proteina, minerala, vitamina i antioksidanata. Stoga ih vole velikodušno dodavati kozmetiku. Tradicionalno se alge uzgajaju na zapadnoj obali Švedske.

 

 

Sol

Kupke sa solju ili morskim algama najstariji su wellness spa tretmani. Koriste se već nekoliko stoljeća za omekšavanje i obnavljanje kože tijela. Sol je posebno bogata mineralnim elementima, ima najveća tonička svojstva: to je zbog niske temperature mora. Morska sol omekšava i čisti kožu. Rijetka, prirodna morska sol minira se u vodama uz zapadnu obalu Švedske, u tjesnac Kattegat: pažljivo je odabrana i prosijana ručno tradicionalnim metodama.

 

 

Ulje konoplje

Konopljino ulje je vrlo korisno kao hranjiva tvar. Sastoji se od masnih kiselina, vlaži kožu, izglađuje bore, normalizira lojne žlijezde. Konoplja se u zemljama Skandinavije uzgaja od davnina – također je najbolji materijal za tkanje užadi u brodogradnji.

Bobice

Ove bobice bogate su kompleksom vitamina C i A koji pozitivno djeluju na kožu. Sve biljke u južnim regijama superiorne su u pogledu učinkovitosti, imaju visok udio antioksidanata, vitaminiziraju kožu i potiču mikrocirkulaciju krvi.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Ulje za njegu masne kože?

Ulje jojobe novi je 'it' kozmetički sastojak!

Najbolji beauty proizvodi: Jeste li spremni s nama podijeliti tajne svojih kozmetičkih torbica?

Svi najbolji beauty proizvodi i trikovi na jednome mjestu jer natječaj magazina Cosmopolitan - Cosmo Beauty Awards 2021. je upravo počeo! Čekamo nestrpljivo vaše glasove...

Pobijedite tamne mrlje – Uz Eucerin Anti-pigment njegu za ujednačeniju i sjajniju kožu

Rijetki mogu odoljeti uživanju na suncu tijekom ljetnih mjeseci. Odgovorno izlaganje suncu ljudskom organizmu donosi brojne dobrobiti, od stvaranja vitamina D do oslobađanja od stresa i depresije. No, nakon ljetovanja i dugotrajnog izlaganja suncu, na koži se mogu pojaviti neželjene tamne mrlje - hiperpigmentacija

Što je «skin fasting» i trebate li ga isprobati

Privremeno napuštanje beauty rutine može biti melem za izmorenu kožu, ali nosi i neke opasnosti

▲ Povratak na vrh