Štitite li se od sunca na ispravan način?

sunčanje
31.07.2021.

Svi već znamo da je zaštita kože od sunca nužna - no radimo li sve kako treba?

Iako smo jedva dočekali sunce i ono pozitivno utječe na naše raspoloženje, nije jednako blagonaklono spram naše kože, stoga se treba adekvatno zaštititi. Nekadašnja preplanula put i višesatno prženje na suncu u posljednjih su nekoliko godina sve manje popularni jer svi znamo da prekomjerno izlaganje suncu uzrokuje ubrzano starenje kože, nastanak bora i hiperpigmentacija, a može uzrokovati i rak kože. Iako rijetki danas na plažu odlaze bez kreme sa zaštitnim faktorom, malo tko zna koja je ispravna količina kreme, koliko se često treba nanositi i u kojim je sve prilikama treba nositi. Zaštitite svoju kožu na pravilan način slijedeći ove savjete:

SPF – uvijek

Krema sa zaštitnim faktorom od sunca treba biti posljednja točka u vašoj skincare rutini koju ne smijete preskočiti. Poželjan faktor za zaštitu kože lica je 30 i više. Premda danas većina proizvoda za njegu lica, pa i makeup sadrži zaštitni faktor do 15, to nije dovoljno za duži boravak na suncu stoga je nakon seruma i hidratantne kreme nužno dodati i kremu sa SPF faktorom. Neki je čak nose i u zatvorenom, no to je poželjno samo ako ste i tamo izloženi suncu, primjerice, sjedite u uredu kraj velikog prozora. Bez obzira odlazite li na plažu, obavljate stvari u gradu ili šećete psa – SPF je ‘must have’!

Četvrtina žlice – svaka dva sata

Za lice je dovoljna četvrtina žličice, dok je za cijelo tijelo potrebna količina kreme koja odgovara čašici za žestoka pića. No nanijeti je samo jednom prije izlaska iz kuće vjerojatno neće biti dovoljno – ukoliko boravite na otvorenom, potrebno je ponovno mazanje otprilike svaka dva sata, a ukoliko ste malo zaplivali u moru i brisali se ručnikom – svakako!

Ne zaboravite na uši, vrat, usne i ruke

Čak i ako nosite duge hlače i rukave, neki dijelovi tijela su nam uvijek izloženi suncu: usne, uši, vrat i ruke. Ta koža je također osjetljiva i podložnna sunčevim zrakama te je nužno pravilno je zaštititi. Kada nanosite kremu na lice, ne zaboravite na uši, vrat i dekolte, te ruke, a za usnice uvijek nosite balzam sa zaštitnim faktorom 30 u svojoj torbici.

Šeširi i kape

Iako nas kosa relativno štiti od štetnih sunčevih zraka, i vlasište može biti izloženo njihovom djelovanju, osobito ako imamo tanku i rijetku kosu. Osim posebnim proizvodima za zaštitu vlasišta, poželjno ga je zaštititi šeširom ili šiltericom. Obodi šešira će dodatno zaštititi lice te spriječiti crvenilo i oštećenje kože.

Izbjegavajte najjače sunce

Ovo je već općepoznata stvar, ali ponavljanje je majka znanja: ukoliko ikako možete, izbjegavajte najjače sunce u razdoblju od 11-17 sati. Ali ako je nužno da u to vrijeme boravite na otvorenom – slijedite sve prethodne korake.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Manje poznati saveznik preplanule kože

Iako se toliko često ne spominje kad je o prirodnoj zaštiti od sunca riječ, rižino ulje djelotvorno štiti kožu od štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka

Zaboravljate li zaštititi ovaj dio tijela kada se izlažete suncu?

Tanka i osjetljiva koža usnica nepravedno je zanemarena kada govorimo o zaštiti od sunca

zaštita od sunca

Zaštita od sunca stvorena za bezbrižno uživanje u ljetu

Postoji li zaštita od sunca prilagođena svim tipovima kože? Upravo imajući na umu različite potrebe kože, Vichy u svojoj ponudi proizvoda za zaštitu od sunca Capital Soleil pruža inovativne, lagane teksture koje omogućuju nesmetano uživanje u ljetnim danima

la roche posay anthelios

Spasite svoju kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka

Sunce može biti naš najbolji prijatelj i naš najgori neprijatelj. Najnovija dermatološka saznanja ukazuju na to, da sunce utječe na našu kožu tokom cijele godine i može uzrokovati starenje kože, pigmentaciju i oštećenje DNK. La Roche-Posay podiže svijest o optimalnoj zaštiti od sunca i pruža učinkovita rješenja za svaki tip kože

Imamo dobitnu kombinaciju za pametno izlaganje suncu ovog ljeta

Svi Olivalovi proizvodi učinkovito štite i od UVA i UVB zračenja, a prirodno maslinovo ulje i kakao maslac u sastavu dubinski njeguju kožu i ostavljaju je glatkom i mekom.

Važnost zaštitnog faktora u svakodnevnoj beauty rutini

DermEden ima rješenje za zaštitu i njegu lica prilagođenu vašem tipu kože

▲ Povratak na vrh