Što je «skin fasting» i trebate li ga isprobati

03.09.2020.

Privremeno napuštanje beauty rutine može biti melem za izmorenu kožu, ali nosi i neke opasnosti

U nemiru ovih dana beauty rutine su postale terapijom ne samo za našu kožu, nego i za izmučenu psihu, a osim što sada možemo komotno odrađivati cijeli proces za koji možda nemamo uvijek vremena, pružamo koži zasluženi odmor od šminke, smoga i nervoznih dodira. Možda je upravo sada idealno vrijeme da preispitamo sve one magične bočice i kutijice i upustimo se u beauty post?

Kao što se iz samoga termina dade zaključiti, skin fasting je prekid u beauty rutini s ciljem da se koži omogući odmor i obnavljanje bez intervencije raznih proizvoda na koje nam se koža navikla. Eliminacijom uobičajenih preparata za čišćenje i hidrataciju, kožu se potiče da osnaži prirodnu zaštitu koju ta sredstva s vremenom oslabljuju, stvarajući izvjesnu vrstu ovisnosti. U tijeku ovog «posta» koža će se pročistiti i resetirati.

Ova se praksa može sastojati od potpunog odustajanja od svih proizvoda ili svega nekoliko dana redukcije rutine u korist minimalističkog pristupa. No iako ideja zvuči sjajno, mnogi se stručnjaci (što u principu ne iznenađuje) protive, ističući opasnosti ove naizgled jednostavne formule. Dr. Anjali Mahto, dermatologinja u klinici Cadogan upozorava: «Ne postoje rigorozni znanstveni dokazi za ovu tezu. Nije dobra ideja prekinuti sa svim proizvodima, počevši od čišćenja koje je silno važan dio rutine njege kože budući da je uklanjanje znoja, prljavštine, bakterija, nečistoća i smoga s površine kože važno za osobnu higijenu kao i za prevenciju preuranjenog starenja kože.»

Osim čišćenja, važna je zaštita od sunca, osobito ovisno o tipu kože, a bez uklanjanja mrtvih stanica doći će do njihovog nakupljanja. Kozmetičarka Kate Kerr osobito upozorava na prekid u korištenju vrlo aktivnih proizvoda poput retinola: «Ako ga privremeno prestanete koristiti, morat ćete proći kroz aklimatizaciju i ljuštenje kad ponovno počnete. Kada je rije o aktivnim sastojcima, koža im mora biti kontinuirano izložena kako bi imali željeni učinak, a post bi to spriječio.»

Pa ipak, stručnjaci se slažu da bi neka vrsta dijete, umjesto apsolutnog posta bila preporučljiva jer tako možemo provjeriti što nam i koliko treba od proizvoda koje koristimo, budući da ih često u rutini imamo više nego što je možda neophodno. Na tu temu dr. Mahto kaže: «Slojevi različitih proizvoda na koži može dovesti do međusobnog poništavanja njihovih učinaka ili čak do preosjetljivosti, iritacije pa i ekcema te osipa ako proizvodi ne funkcioniraju zajedno.» Previše proizvoda može kožu samo uzbuniti i proizvesti niz nepoželjnih nuspojava, a pritom često nećemo biti sigurne što nam od svega toga godi i treba, a što zaista ne. Kako to formulira Nicolas Travis iz Allies of Skin: «U njezi kože, više nije više. Preporuka su multitasking proizvodi koji su usmjereni na nekoliko sastojaka u optimalnim omjerima.»View this post on Instagram

of course i struggle, i also don’t fucking quit. pick yourself up and keep working to be better.

A post shared by NISA-MARANDA JONES (@nisa_maranda_jones) on

Beauty rutine volimo dijelom jer nam daju osjećaj kontrole nad zdravljem i izgledom te je sami proces psihološki značajan jer se osniva na brizi i nježnosti prema vlastitom tijelu. No lako je dati se zavesti obećanjima industrije ljepote i gomilati čarobne preparate od kojih ćemo ne samo isijavati zdravlje i ljepotu nego levitirati u nirvani savršene kože kroz život. Ako odlučite dati koži pauzu, budite pažljive, strpljive i djelujte postepeno, osluškujući što vam vaše tijelo želi reći, tijelo je uvijek mudrije od nas.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

5 jednostavnih uputa za zimski detoks kože

Jer nam nakon blagdanskog hedonizma koža treba nježni oporavak

5 ELLE Beauty minuta: TyLynn Nguyen

Porazgovarali smo s američkom dizajnericom i minimalističkom modnom ikonom o beauty temama!

6 zlatnih pravila za masažu lica kojih se drži Christy Turlington

Učimo lake i efikasne trikove od celebrity kozmetičarke glavom i bradom

Kako do čarobnog lifting učinka iz vlastite kupaonice?

Must have iz Eisenberga oduševio je žene diljem svijeta

Sve što nismo znali o pravilnom čišćenju lica

Kako pripremiti svoje lice za daljnju njegu

Vrijeme je da ovaj čarobni sastojak ubacimo u svoje beauty rutine

Pronašli smo najbolje serume i kreme koje sadrže CBD ( i srodno ulje konoplje)!

▲ Povratak na vrh