Što moramo znati o kozmetici koja sadrži peptide?

20.08.2019.

Peptidi: od A do Z

Poznato je da svako godišnje doba u industriji ljepote ima svoj hit sastojak. Sastojak koji proizvod podiže na novu razinu i postaje na neki način „seminarski rad“ znanstvenika u borbi protiv starenja. Trenutno smo ušli u doba “peptidne kozmetike”. Možete odmak zapitati dva najčešća pitanja kada se radi o kozmetici: “Govorimo li o prirodnim ili sintetičkim sastojcima i kako točno okreću sat?”. U nastavku otkrivamo izglađuju li zaista bore i negiraju li obećanja plastičnih kirurga?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily DiDonato (@emilydidonato) on May 14, 2019 at 11:05am PDT

Neurokozmetika, posebice ona koja koristi peptide, svoj je početak doživjela su mnogo prije nego što je postala glavna zvijezda industrije ljepote. Što su peptidi? Kako su dobri za nas? I u kojim su kozmetičkim proizvodima najbolji od najboljih?

Aminokiseline

Peptidi razvijeni u molekularnom inženjerstvu revolucionari su pokreta protiv starenja u kozmetologiji. U stvari, govorimo o molekulama koje se sastoje od dvije, tri ili više aminokiselina. Ovisno o njihovoj količini i redoslijedu, djelovanje također varira. Na grčkom, riječ “peptid” znači “hranjiv”, ali u stvari je samo stotina njihove funkcionalnosti povezana s ubrzanom regeneracijom stanica.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily DiDonato (@emilydidonato) on Apr 16, 2019 at 2:01pm PDT

Bjelančevine

Zabluda je da se peptidi smatraju klasičnim proteinima. Jedna od prednosti je i to što su manje veličine i, dakle, prodiru kroz kožu mnogo lakše, brže i dublje, pomažući joj pri obnavljanju. Stoga u programu njege preuzimaju odlučujuću ulogu u sprječavanju starenja – kada dermis sam ne može “popraviti” bore i plutajuću konturu lica.

Biopeptidi

Čitanje naljepnica na kozmetičkim proizvodima i razumijevanje molekularnih simbola danas nije samo čisto pomodarstvo, već je i neophodno. Zahvaljujući peptidima, popularna kozmetika (i ne samo profesionalna, francuska ili švicarska) uvela je koncepte poput Sin-Call (SYN®️-COLL) i Sin-Eyk (SYN®️-AKE). Oba biopeptidna kompleksa dobila su sleng ime „željezo“. I ovu usporedbu ne možemo nazvati pretjerivanjem. Kompleksi imaju čvrstu bazu i višenamjenski učinak: Sin-Call pojačava proizvodnju kolagena i sprječava njegovo uništavanje, a Sin-Eyk opušta mišiće lica. Najčešće djeluju u sklopu intenzivne noćne njege i u koncentriranim serumima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily DiDonato (@emilydidonato) on Apr 7, 2019 at 10:29am PDT

Dermis

Peptidi su uključeni u velik broj biokemijskih procesa, uključujući prijenos informacija između stanica: vežu epidermu na dermis kako bi ubrzali regeneraciju. Ako radimo analogije s treningom, peptidi su budni crossfit trener, kada vam se ponudi da zategnete maksimalan broj mišića u najkraćem mogućem roku. Jedina je razlika što se kod bora ovaj proces odvija bez fizičkog napora, kratkoće daha i cviljenja s vaše strane.

Piše: N.B.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Jedina tri sastojka koje naša koža zaista treba u beauty rutini

Stručnjaci ih nazivaju «the big three» kozmetike

ELLE Intervju: Jelena Skendžić, osnivačica Skintegre

Saznali smo sve o omiljenom domaćem beauty brendu!

Huda Kattan napokon predstavila i njegujući proizvod!

Huda beauty baca se u preparativnu kozmetiku

▲ Povratak na vrh