Svaki put kad zaspete sa šminkom, koža će to zapamtiti. Neće biti lijepo za vidjeti

20.12.2020.

Pamet u glavu

Neovisno o tome koje svote trošite na kvalitetne kremice, tonike, serume, micelarne, losione i ine preparate, svaki put kad zaspete sa šminkom pomičete se nekoliko koraka u nazad. Sljedeći put kad se nađete u krevetu i kroz glavu vam prođe misao da niste odradili večernju njegu kože- bez pregovaranja trk u kupaonicu! Ili barem držite vlažne maramice za uklanjanje šminke na noćnom ormariću, sami sebe najbolje poznajete pa sami odlučite koja metoda će vas disciplinirati. Prvi korak je svakako da se suočite sa stvarnim posljedicama i saznate što se to zapravo događa s vašom kožom ako preskočite uklanjanje šminke prije spavanja.

Veliki broj makeup proizvoda sadrži sastojke, poput silikona, koji začepljuje pore. Ako imate i najmanju sklonost prema aknama, začepljene pore će potaknuti njihov razvoj, a u “najsretnijem” scenariju će vam koža samo postati kvrgavija. Začepljene pore također sprječavaju otpuštanje prirodnog sebuma, što osim akni, može za posljedicu imati povećanje pora.


Preskakanje večernje njege kože lica također vodi ubrzanom starenju kože, jer šminka može zadržavati prljavštinu iz okoliša i slobodne radikale koji oštećuju stanice kože, uključujući kolagen. Uz to će vam se koža više isušivati, što će pridonijeti starenju kože i stvaranju novih te produbljivanju postojećih bora. Još jedan nepoželjan efekt kojem će ne skidanje šminke svakako doprinijeti jest beživotan i umoran dojam te neujednačenost tona kože.

Posebno je važno skidati šminku koju nanosimo oko očiju, jer osim što može izazvati različite infekcije može uzrokovati prekomjerno ispadanje trepavica. Tijekom spavanja odvija se najučinkovitije obnavljanje stanica cijelog tijela, pa tako i našeg najvećeg organa. Ne skidanjem šminke sprječavate taj prirodni proces, gdje vaše tijelo samo za vas odrađuje posao koji bi kozmetički proizvodi trebali samo nadopuniti, a ne unazaditi.

Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

tinktura

Veseli nas ova beauty priča iz Hrvatske: Kreativni tim Tinktura osmislio je besramno dobar makeup!

Kolekcija šminke Tinktura sve je što vam treba u kozmetičkoj torbici

Kako ruž zadržati na usnicama dok nosimo masku

'Novo normalno' izazov je na svim poljima, uključujući i makeup.

Provjerite trebate li baciti cijeli neseser: Koliki je zapravo rok trajanja šminke?

Kladimo se da ste svoju maskaru trebali već odavno zamijeniti....

3 beauty trika koji štede vrijeme i novac

Life hacks za vašu kozmetičku torbicu

Kako zaštititi make-up od učinaka vrućine

Pet jednostavnih načina kako osigurati da vam makeup preživi na visokim temperaturama

▲ Povratak na vrh