Što su to AHA i BHA kiseline i kako ih uključiti u beauty rutinu?

14.09.2017.

Revitalizirajte kožu uz pomoć ovih kiselina na čiju se moć oslanjaju brojni preparati

Alfa hidroksilne kiseline (AHA)beta hidroksilna kiselina (BHA) su blage kiseline koje se koriste u tretmanima kozmetičkih salona ili se nalaze u brojnim preparatima za kućnu upotrebu, a pomažu u borbi protiv akni, masne kože te začepljenih ili proširenih pora.

Iako se na spomen kiseline preparatima za čišćenje ili njegu lica mnogi od nas zgražaju i prisjećaju Samanthe Jones koja u jednoj spizodi serije “Seks i grad” stavlja naušnice ispred ogledala s oštećenim licem nakon kemijskog pilinga, one mogu biti naš saveznik.

U nastavku otkrijte kada posegnuti za AHA, a kada za BHA kiselinama i u kojim ih proizvodima možete pronaći.

Alfa hidroksilne kiseline najčešće se koriste za probleme proširenih ili začepljenih pora, rozaceje te suhe koža. AHA kiseline nazivaju se i voćnim kiselinama, a najpoznatije su: glikolna (dobiva se od šećerne trske), malična (dobiva se od jabuka), citrična (dobiva se od citrusnog voća) i mliječna (dobiva se od kiselog mlijeka). Pogodne su za gotovo sve tipove kože, a možete ih pronaći u preparatima za čišćenje lica, maskama, ali i hidratantnim kremama.

U nastavku vam donosimo neke preparate koji sadrže AHA kiseline:

Gore s lijeva nadesno: Afrodita, GLY, Neostrata; dolje s lijeva nadesno: Dr. Brandt, Vichy

Salicilna, beta hidroksilna kiselina pomaže pri uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože, čisti začepljene pore te djeluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Stoga je idealni sastojak za njegu masne kože, kao i one sklone aknama. I ovu kiselinu možete pronaći u proizvodima za čišćenje lica, a posebno onima koji su namijenjeni tretiranju akni, ali i maskama i kremama.

U nastavku vam donosimo neke preparate koji sadrže BHA kiselinu:

Gore s lijeva nadesno: Afrodita, Paula’s Choice, SVR; dolje s lijeva nadesno: Bioderma, Uriage

Piše: B.P.
Foto: Instagram / Make a GIF

Pročitajte i...

Hit ljeta: tie-dye manikura

Od boje limete i jagode pa do boje ananasa, beauty influencerice diljem svijeta na svojim noktima miksaju najsočnije sezonske nijanse za tie dye efekt, a koliko je on popularan svjedoči činjenica da je dobio vlastiti hashtag- #tiedyenails

Osjećaj kojeg se nemoguće riješiti - krivnja

Dorađujemo je svakog sata i dana i uvijek nađemo način za predbacivanje i kažnjavanje - sebe same!

▲ Povratak na vrh