Sve što morate znati o pilinzima s obzirom na vaš tip kože

03.12.2018.

Mali savjeti uz koje će vaša koža postići svoj blistavi maksimum

Eksfolijacija je pojam kojega u beauty svijetu često čujemo. Riječ je o uklanjanju mrtvih stanica  kože, no, kao i sa svime, treba paziti da se ne pretjera upotrebom pilinga jer rezultat može biti itekako štetan.

Razlikujemo nekoliko vrsta pilinga i dijelimo ih na mehaničke, kemijske i enzimske, odnosno biološke. Neke možete sami napraviti tijekom vlastite beauty rutine, dok su ostali rezervirani za kozmetičke salone te dermatološke poliklinike. Važno je odabrati piling prema tipu kože i vrsti problema, no sam proces ne traje više od 5 minuta. Suha koža nema dobar zaštitni (hidrolipidni) sloj te se mrtve stanice kože lakše skidaju pa se osobama sa suhom kožom piling preporuča raditi rjeđe u odnosu na osobe s masnom kožom, koja ima ubrzani proces obnove stanica.

 

Ako imate suhu kožu izbjegavajte proizvode s puno alkohola jer će je dodatno isušiti, a dobro će vam doći pilinzi koji sadrže kokos ili shea maslac, budući vam je koža suha, ne koristite više od nego dva puta tjedno, a nakon toga je obavezno hidratizirajte.

 

Masna koža je otpornija pa se može piling koristiti do pet puta tjedno. Trebate tražiti proizvode koji koriste alfa, beta ili salicilne kiseline. Nakon eksfolijacije obavezno hidratizirajte kožu bez obzira što je prirodno masna, no nemojte pretjerati. Ako pak pretjerate s isušivanjem kože možete zazvat iritaciju i crvenilo. Na taj način također možete dodatno potaknuti tijelo da luči masnoću kao reakciju na pretjerano isušivanje.

Normalna koža se može eksfolirati dva do tri puta tjedno, no ako pretjerate više ćete si naštetiti, nogo pomoći. Možete piling raditi i ručno uz pomoć četke ili tkanine za pranje lica, kao i koristiti kemijske pilinge koji sadrže granule i slabe količine kiselina. Krenite polako i vidite što vam najviše odgovara.

Kod mješovite kože, odnosno ako imate masnu T zonu i suhe obraze, većinom eksfolirajte T zonu i nakon nje dobro hidratizirajte suhe dijelove kože, dok one masne poštedite većih količina masnoće.

Piše: V.S.
Foto: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Pripremite kožu za sunce s dva nova proizvoda koji je štite, njeguju i - štede vaše vrijeme

Olival Professional predstavlja dva nova SPF proizvoda koja možete koristiti svih 365 dana u godini

foreo

Ove godine za Majčin dan svojoj mami poklonite dar – vremena

Premda ne možemo vratiti vrijeme i reći svojim majkama da idu mirno na spavanje jer će sve biti ok, ovim poklonima možemo poništiti učinak besanih noći i dana ispunjenih brigom

eucerin

Eucerin AtopiControl pruža učinkovitu njegu od prvog dana

Koža je naš najveći organ i najuočljiviji pokazatelj zdravlja. Stanje naše kože utječe na naše mišljenje o sebi i na dojam drugih ljudi o nama. Zato problemi s kožom osim fizičkih simptoma često izazivaju i psihičke simptome, a roditeljima je posebno teško kada njihovo dijete pokazuje simptome istog stanja kože.

Nova formula Lancôme kreme za područje oko očiju štiti od onečišćenja i posvjetljuje tamne krugove

U današnjem svijetu kada je nošenje maske postalo neizbježan dio naše svakodnevne rutine, kao vidljivi dio lica, naše oči dolaze do posebnog izražaja. Dio lica koji iskazuje našu snagu i emocije, također je nježan i osjetljiv.

foreo bear

Sada i vaša koža lica može imati fitness rutinu kako bi ostala čvrsta i zategnuta

Kao i našem tijelu i koži lica je potrebno vježbanje kako bi bila u formi. Srećom, ono ne iziskuje niti skupe tretmane ni puno uloženog vremena, već samo jedan minijaturan pametni uređaj...

▲ Povratak na vrh