Istine i laži o njezi kose

Istine i laži o njezi kose
25.09.2013.

Kad znate elementarne stvari o strukturi vlasi, nitko vam ne može 'prodavati' pusta obećanja

Jeste li znali da mehanički testovi izdržljivosti kose pokazuju da svim vlasima iz skalpa zajedno možemo podići autobus?

Kao što se bjelanjak stisne na vrućini i ne može se vratiti u prvobitno stanje, tako i površina vlasi burno reagira na feniranje, peglanje…

Vlasnici lomljive i suhe kose sigurno u nevjerici čitaju takve informacije. Kome je do natezanja javnih prometala i rušenja rekorda iz Guinnessa, nervozno razmišljaju vrteći pramen.

Bili biste zadovoljni i jednostavnim rješenjem problema koji im se doslovno popeo na vrh glave.

Struktura vlasi

Jezgru vlasi čini čak 95% keratina, proteinskih vlakana uvijenih poput užeta, dok spljoštene stanice ili kutikule poput crepova na krovu kuće prekrivaju jezgru čineći površinu vlasi. Naravno, što su crepovi urednije složeni, kosa će izgledati zdravije i sjajnije.

Iz najjednostavnijeg kulinarskog iskustva, recimo, pečenja jajeta, znamo da su proteini vrlo osjetljivi. Kao što se bjelanjak stisne na vrućini i ne može se vratiti u prvobitno stanje, tako i proteinski crepovi na površini vlasi burno reagiraju na izvanjske podražaje.

Kako je uništavamo?

Keratinsku strukturu vlasi nepovratno narušavaju toplina (feniranje i peglanje), mehanička oštećenja (nasilno rukovanje četkom i uvijačima), UV-zračenja i kemijske ugroze (često izbjeljivanje i bojenje kose).

Naglasak je na ‘nepovratno narušavaju’. No kako navedene postupke ‘zlostavljanja’ ponavljamo iz dana u dan, kosa postaje ‘neopovratno’ uništena.

Najsigurnije rješenje

Nema toga tretmana ni njege koja bi vašu milijun puta obojenu, isfeniranu i ispeglanu raspucalu, sasušenu i krhku vlas mogao pretvoriti u „blistav slap“.

Rješenje? Skratite raspucane pramenove, ošišajte uništene kosu.  Kad vam ponovno naraste, dobro razmislite hoćete li joj opet priuštiti takvu kemijsko-toplinsku torturu.

 

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Imaxtree.com

Pročitajte i...

grey blending

Seksi sijede: Hoćete li prihvatiti trend 'gray blendinga'?

Sav potencijal srebrnog sjaja sijedih vlasi

Autentična ljepota od sada je dostupna i online

Proizvodi koji se pridružuju globalnom pokretu održive potrošnje i proizvodnje te predstavljaju primjer buđenja ekološke svijesti u kozmetičkoj industriji su proizvodi koji stoje iza holističkog projekta pod nazivom Authentic Beauty Concept (ABC)

Ljepota kose počinje iz korijena – tretirajte tjeme pažljivo, kao i kožu lica

Ispucani vrhovi, tanke vlasi i beživotni uvojci loš su materijal za dobru frizuru, ali imamo plan kako ćete regenerirati svoju kosu

Uz ove savjete recite bye bye ispucalim vrhovima

S ovim trikovima bit ćete korak bliže dugoj i njegovanoj kosi

Ljepota nadahnuta jeseni

Josey Hair x Beauty salon i Authentic Beauty Concept, premium brend za profesionalnu njegu kose, osluškuju želju moderne žene da se vrati prirodnom izgledu. Njegovana, zdrava, sjajna kosa obasjana nježnim jesenskim suncem tako je u prvom planu, dok nenametljivo, mekim kovrčama uokviruje lice osjenčano toplim tonovima. Nadahnut čistom, prirodnom energijom ovaj je jesenski look nosiv u svim prilikama, tijekom dana ili večeri. Jednostavno, zdravo i prirodno je trend u kojem moderna žena pronalazi ljepotu, sreću i mir.

Što povezuje pet regionalno uspješnih, a različitih muškaraca?

Vrhunski rezultati, unatoč stresu, umoru, izloženosti vanjskim faktorima i improvizacija. Kada je u pitanju njega protiv prhuti #kosabiraDercos.

▲ Povratak na vrh