Kratki rokovi trajanja šminke

Rok trajanja make-upa
14.07.2015.

I najskuplja kozmetika postane opasna kada joj istekne rok trajanja

Većina smatra da su propisani rokovi trajanja kozmetičkih preparata prekratki. Sumnjiče industriju ljepote da nas tim metodama želi potaknuti da češće kupujemo.

  • tuš i maskara: 3 mjeseca
  • sjajilo: 3-6 mjeseci
  • tekući puder i korektor: 6-12 mjeseci
  • rumenilo i sjenilo u kremi: 6-12 mjeseci
  • rumenilo i sjenilo u kamenu: 1 godina
  • ruž: 12-18 mjeseci
  • puder u prahu: 2 godine
  • olovka za oči i usne: 2 godine
  • kreme, serumi, losioni, mlijeka, ulja… 1-2 godine

Tko ne bi preokrenuo očima na “pravovjerne” šminkerice koje bacaju maskaru već nakon šest tjedana korištenja!

Koji su izgledi da ćemo svaka dva mjeseca nabaviti novu, sve da nam novac i nije problem?

Sve dok u britanskom Elleu nisam naišla na egzaktne podatke mikrobiološke analize kojoj je kolegica podvrgnula svoj neseser, “rokove” sam smatrala još jednim oblikom pretjerivanja kojima je kozmetička industrija sve sklonija.

Ispostavilo se da njezina luksuzna šminka ne pokazuje samo sofisticiran ukus nego i obilje životnih oblika.

Zanimljivo, primitivni se život podjednako dobro razvijao i u skupoj i u jeftinoj kozmetici.

Nemalo se iznenadila čitajući nalaze testiranja iz laboratorija. Njezina maskara i kremasto rumenilo bili su stanište 8545 bakterija, 180 kolonija plijesni i jedne usamljene gljivice!

Unutar tog iznenađenja krilo se drugo: maskara je bila manje “nastanjena” od rumenila.

Život buja u vašem neseseru

Najveća gužva bakterija, predvođena stafilokokima i mikrokokima, vladala je na vrhu olovke za oči. Otkriveno je 185 bakterija po gramu, s tim da su neke vrste bile patogene. Što će reći, opasne za zdravlje jer proizvode toksine koji su inače odgovorni za trovanje hranom.

Aplikatore, četkice i kistiće šamponirajte svakih tjedan-dva u toploj vodi pa dobro isperite i koristite kad se potpuno osuše

Najmanje bakterija, samo njih 10 po gramu, imao je tekući puder. Zahvaljujući pumpici, nije bio toliko izložen zraku i umakanju prljavih prstića te nije bio u dodiru sa sluznicom.

Kao što vjerojatno i pretpostavljate, najkritičnije su bile četkice i kistovi kojima svakodnevno razmazujemo pudere, sjenila, rumenila… i nanosimo ih na lice.

Na vrh kista za tekući puder stalo je nevjerojatnih 5475 aerobnih bakterija i 150 aerobnih plijesni. Otkrivena je i Cryptococcus albidus, vrsta gljivice koja je u bliskom srodstvu s Candidom albidus.

Jedina je “utješna” vijest da kriptokok nije toliko opasan kao ozloglašena kandida. Na deset puta manjem aplikatoru za nanošenje sjenila bilo je 2300 bakterija, svaka dovoljno snažna da izazove kožnu infekciju.

Kolegica se isti tren naoružala profesionalnim dezinfekcijskim sredstvom za čišćenje kistova. Naoštrila je sve olovke, pobacala proizvode kojima je nekoliko puta istekao rok trajanja i nabavila je novi neseser.

Kako održavati kozmetiku čistom?

Kozmetiku ne bi trebalo držati u vlažnoj i toploj kupaonici, nego na suhome mjestu podalje od izravne svjetlosti, recimo, u spavaćoj sobi (ali tko si to zaista može priuštiti?).

Nemojte je držati u vlažnoj i toploj kupaonici, nego na suhome mjestu dalje od izravne svjetlosti

Gdje god držali svoj arsenal ljepote, proizvod uvijek dobro zatvorite nakon korištenja. Kako biste izbjegli pojavu bakterijskih infekcija, nedajbože gljivica i plijesni, održavajte visoke standarde čistoće.

Aplikatore i spužvice, četkice i kistiće šamponirajte svakih tjedan-dva u toploj vodi pa dobro isperite i koristite tek kad se potpuno osuše. Još bolje, nabavite profesionalna sredstva za dezinficiranje kozmetičkog pribora kakva koriste vizažisti.

Šminka najpodložnija nastanku bakterija i razvoju egzotičnih mikroorganizama ne samo da sadrži vodu, poput maskara i tuševa, nego je i u kontaktu sa sluznicom. Olovke za oči i usne nisu na bazi vode, ali su u stalnom dodiru sa sluznicom.

Oponašajte vizažiste pa upaljačem povremeno spalite vrh olovke ili ju jednostavno češće naoštrite. Ako čuvate četkice starih maskara radi mogućnosti kreiranja raznih efekata na trepavicama, nakon svake upotrebe sterilizirajte ih ili dobro operite.

Kad se na površini kremastog proizvoda, recimo ruža, sjenila ili rumenila, pojave mjehurići ili vlažni “film”, a proizvodu nije istekao rok trajanja, obrišite ga čistim papirnatim rupčićem i bez straha nastavite koristiti.

Sve piše na ambalaži

Kozmetički ili bilo koji drugi proizvod s rokom trajanja kraćim od dvije i pol godine prema zakonu Europske unije na ambalaži mora imati naveden datum isteka valjanosti. (Zanimljivo, takav zakon ne postoji u SAD-u i Kanadi.)

Rok trajanja predstavljen je na ambalaži simbolom kutijice s naznačenim brojem (mjeseci)

Najčešće je predstavljen simbolom otvorene kutijice s naznačenim brojem (mjeseci) unutar kojeg treba potrošiti proizvod od trenutka otvaranja. Simbol se zove PAO i akronim je za Period After Opening (razdoblje nakon otvaranja).

Ali zašto pamtiti kad ste što počeli koristiti? Na ambalaži slobodno napišite mjesec i godinu “svečanog otvorenja” proizvoda.

Što se tiče kremastih preparata za njegu kože, trebalo bi ih vaditi čistim špatulama, a ne prstima upitne čistoće. Aktivni sastojci u takvim proizvodima gube moć već nakon godine dana pa vam krema za sunčanje od prošle godine neće biti od velike zaštite ovoga ljeta.

Platnene rukavice i spužve za piling tijela valja prati nakon svake upotrebe i bacati nakon mjesec dana korištenja. Vršite li piling tijela specijaliziranim četkama “na suho”, mijenjajte ih svaka tri mjeseca.

Ljubitelje prirodne kozmetike podsjećamo da su preparati na bazi esencijalnih ulja vrlo osjetljivi pa ih je bolje kupovati u malim pakiranjima koja ćete potrošiti za najviše tri mjeseca.

Proizvodi za kosu prilično su izdržljivi. Ako ih nakon svake upotrebe dobro zatvorite, možete ih slobodno koristiti i nakon tri godine. Održavate li pribor za kosu čistim, izdržat će doživotnu upotrebu.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: press

Pročitajte i...

3 beauty trika koji štede vrijeme i novac

Life hacks za vašu kozmetičku torbicu

Četiri ideje za novogodišnji make up

Matea Mušić otkriva kako postići savršen look za najluđu noć

Instagram tjedna: neobičan make-up za svaki dan

U našoj tjednoj rubrici kažemo vam koga vrijedi zapratiti

▲ Povratak na vrh