Što znamo o njezi kože nakon sunčanja?

after sun
13.06.2017.

Tijekom ljeta najaktualnije su pjege i pjegice nastale uslijed sunčanja, to su oštećenja DNK stanica kože zbog pretjerane izloženosti UV-zrakama

Kako nastaju pjege i tamne mrlje?

UV-zrake izazivaju oštećenja zaštitnih stanica kože, melanocita, koje počinju konstantno proizvoditi pigment melanina kako bi kožu zaštitile od štetnog zračenja. Tamne stanice zbijaju su u nakupine nepravilnih mrlja popularno poznatih kao sunčane, jetrene ili staračke pjege. Sunce je samo jedan od uzročnika hipergmentacija. Oscilacije u razini estrogena tijekom trudnoće ili zbog antibebi pilula izazivaju pojačan rad melanocita. Rezulat su melazme ili nepravilne tamne mrlje na površini koži, čiji izgled može dodatno naglasiti sunčanje. Ožiljci od prištića i sličnih površinskih oštećenja kože također su uzrok nastanka tamnih mrlja, koje se nazivaju postupalnim hiperpigmentacijama.

Kako izbrisati tamne mrlje?

Proces njihova brisanja dugotrajan je i zahtjevan. Za početak, od presudne je važnosti upotreba preparata koji sadrži visok zaštitni faktor, SPF 30 ili 50+. Izbjegavate li pritom sunčanje tijekom najkritičnijeg dijela dana, između 11 i 16 sati, mogli biste smanjiti vidljivost postojećih i spriječiti nastanak novih sunčanih i ostalih hiperpigmentacija.

Od njegujućih preparata savjetuju se oni na bazi vitamina C (aksorbinske kiseline), vitamina A (retiolna), vitamina B3 (niancinamida), kojičke kiseline… U kombinaciji s dnevnom kremom na bazi hijaluronske kiseline za nekoliko mjeseci možete očekivati konkretne rezultate. U protivnom, obratite se svom dermatologu, koji će vam preporučiti ‘konkretniji’ način uklanjanja hiperpigmentacija, uz pomoć kemijskih pilinga ili laserskih tretmana.

Isušena i spaljena koža

Ako ste se bar jednom zaigrali na suncu i završili s ozbiljnim opeklinama, bolna nepokretnost koja je potom uslijedila trebala bi vam biti dovoljno upozorenje da više nikad ne ponovite to iskustvo. Onima kojima se ipak „zalomi“ savjetujemo nanošenje kojeg od hidratirajućih preparata za njegu kože nakon sunčanja. Trenutačno će je rashladiti i smanjiti osjećaj zatezanja i peckanja, vraćajući joj vlažnost i elastičnost. Za razliku od narodnih lijekova poput jogurta i kiselog mlijeka, to je mnogo učinkovitiji i mirisniji način saniranja štete nastale od UV-zračenja.

Rashlađujući napitak od celera

Za razliku od uvriježenog mišljenja, ledeni napitci samo trenutačno djeluju rashlađujuće jer naknadno utječu na povišenje temperature tijela koje se pokušava zagrijati. Za održanje organizma u temperaturnoj ravnoteži američki ‘guru’ sokova od svježeg voća i povrća, dr. Norman W. Walker savjetuje ispijanje oko pola litre soka od celera. Kako sadrži visok postotak natrijeva klorida, organizam će lakše podnijeti ekstremne vrućine tijekom dana.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Kada je vrijeme za botoks i druga anti-age pitanja i odgovori

Vi ste pitali, a mi smo doznali odgovore: kada je vrijeme za prvu anti-age kremu, a kad za prvi botoks, koji tip kože sporije stari i koliko novca treba potrošiti da izgledamo mlađe nego što to pokazuje naša osobna iskaznica

Može li selfie uzrokovati bore?

Ubrzavaju li ekrani starenje i kako to spriječiti

Radiofrekvencijom konzervirajte mladenačku ljepotu

Sve što trebate znati o najnovijem tretmanu pomlađivanja kože lica

▲ Povratak na vrh