U ritmu mjeseca

13.12.2020.

Nesanica i vukodlaci njegovi su najpoznatiji derivati, a plima i oseka svima su vidljivi načini na koje naš svemirski pratitelj utječe na Zemlju, ali i na mnogo ostaloga, kažu, poput ljepote i zdravlja

„Pun je Mjesec, bit će posla“, običavala je komentirati teta Nada prije dolaska u noćnu smjenu na Hitnoj, gdje je kao liječnica provela cijeli radni vijek. Ako je jedna od najracionalnijih osoba koje znam uvjerena da se ljudi povampire za uštapa, mora da ima nešto više u tim silama kojima smo nevidljivo vezani s našim nebeskim pratiteljem, prema čijim su se ciklusima naši preci ravnali prije 40 tisuća godina i gradili velebna zdanja poput Stonehengea.

Plima i oseka svima su vidljiviji načini na koje utječe na život na Zemlji, njegove sile uzrokuju promjene u atmosferi i oscilacije tlaka zrak, ali ni izdaleka nisu jedini, smatra Helga Föger, autorica knjige „Moć Mjeseca“. Znamo li pravila po kojima se ravnaju njegove sile, možemo ih iskoristiti za zdraviji život, kao pomoć u njezi tijela i duha, za uzgoj životinja i bilja, kao smjernice u razvoju privatnih i poslovnih odnosa.

„Ali tko očekuje čuda, ostat će razočaran. Mjesec ne može ni liječiti ni napraviti veliko pospremanje u kući, ali može nam pomoći da živimo u suglasju s prirodom i tako ostanemo zdraviji“, primjećuje Föger u svojoj knjizi korisnih savjeta utemeljenih na praksi. Pritom upozorava na to da su točni načini kojima nam „šalje svoje promjenjive sile“ i dalje predmet spora među stručnjacima. Iako postoje istraživanja koja potvrđuju da se broj agresivnih radnji gotovo udvostruči ne samo za uštapa nego i za mlađaka, još nema jednoznačnog dokaza „da su sve temeljne životne funkcije podvrgnute Mjesečevu ritmu koji je sukladan vremenu Mjesečeve rotacije, a time i Mjesečevim fazama“, zaključuje Föger.

Kada se njegovati?

Francuska glumica bujne plave kose Mélanie Thierry u jednom je intervjuu za Elle otkrila da nije rođena s takvom grivom. Kaže da slap može zahvaliti doslovno svojoj majci koja je njezinu tada slabašnu, rijetku i tanku kosu od pete godine šišala samo u fazi

padajućeg Mjeseca jer tada kosa raste sporije, ali gušće, dok je rast ubrzan za mlađaka i rastućeg Mjeseca. U skladu s takvom dinamikom rasta, Helga Föger i Mjesečev kalendar upućuju na depilaciju u razdoblju padajućeg Mjeseca, osobito u dane Jarca, Lava i Djevice. Kažu, tada je čupanje manje bolno, a dlačice rastu sporije nego kad se plijeve za rastućeg ili punog Mjeseca.

Engleski liječnik iz 18. stoljeća Richard Mead tvrdi da je poznavao mladu plemkinju neobično promjenjive ljepote. Za uštapa bi bila vrlo zgodna, ali „kad bi se Mjesec smanjivao, doimala bi se blijedo i neugledno tako da se sramila izaći, sve dok joj se nakon uštapa lice nije ponovno ispunilo i njezine čari došle do izražaja“. Vjerovali doktoru ili ne, Föger navodi da brojni suvremeni dermatolozi potvrđuju da je koža znatno prokrvljenija i vlažnija za rastućeg Mjeseca. Nanošenjem maski u toj i fazi uštapa izvući ćete maksimum iz svih oblika hranjive njege za kožu i kosu.

Kako je za padajućeg Mjeseca koža suša i slabije prokrvljena, vrijeme je pogodno za neugodnije postupke koji su nam inače bolni, kao što su kozmetičko čišćenje lica i detoksikacija organizma. Izbjegavajte dubinske pilinge za rastućeg Mjeseca, napominje Helga Föger, pogotovo u dane Raka i Riba, ako želite izbjeći burne reakcije i crvenilo kože. Osim toga, u dane Riba i Raka, neovisno o Mjesečevoj fazi, a pogotovo kad je padajući, valjalo bi izbjegavati i sve vezano uz njegu kose jer tada lakše gubi sjaj i volumen.

Najbolji izgovor

Zaboravna sam i bilo je to davno, ali nikada neću zaboraviti dan kad mi je Mjesec upropastio pomno pripremano snimanje. Tri tjedna prije dogovorila sam s kolegom s jednog od naših otoka točan datum snimanja u Zagrebu, ali on se nije ni javio ni pojavio. Kad sam ga vidljivo iživcirana nazvala, javila mi se njegova žena. „On putuje samo kad je Mjesec u Strijelcu“, šturo je rekla i potpuno me razoružala. Zatečeno sam šutjela pa je imala potrebu pojasniti: „Dobro, ponekad ode i kad je u Blizancima, ali nikad za rastućeg Mjeseca. Ni u ludilu!“ Moje bijes se u trenu pretvorio u smijeh. Kako se ljutiti na osobu koja može mrtva hladna izgovoriti tako originalno opravdanje?! Sad znate, kad vam ponestane prihvatljivih i racionalnih izgovora, samo okrivite Mjesec. Recite da vam nije povoljno aspektiran. Možda nema dokaza da je njegova moć tako velika, ali zbunit ćete sugovornika i dobiti na vremenu.

Mjesečeve mijene

Mlađak – Mjesec je gotovo nevidljiv jer se tijekom dva-tri dana nalazi između Zemlje i Sunca. Pravi je trenutak za nove početke zbog jačanja prirodne energije. Povoljno je vrijeme za pročišćujuće procese i promjenu navika.

Rastući Mjesec – Tanki srp otvoren ulijevo označava bujanje i rast u doslovnom i prenesenom značenju, kako za duhovni razvoj, tako i za debljanje. Idealno je doba za odmor i okrepu kako bi se organizam sam iscijelio.

Uštap – Dva-tri dana Mjesec je pun kao lubenica kad se nađe na pola putanje oko Zemlje, blista jer je nasuprot Suncu. Njegov je utjecaj najintenzivniji, naglašeni su i pozitivni i negativni osjećaji, nesanice i intenzivni snovi. Savjetuje se izbjegavanje kirurških zahvata.

Padajući Mjesec – Srp ima padajuću tendenciju udesno kako se približava Zemlji. Naglašeno je oslobađanje energije, organizam je u najstabilnijoj fazi za razvoj, fizički i psihički napori su lakši, što se manifestira povoljnim rastom i lakšim zacjeljivanjem rana.

Uzlazna i silazna faza

Uz četiri poznate mijene – mlađak, rastući, uštap i padajući Mjesec u odnosu na Zemlju, uzlazna i silazna faza promatraju Mjesečev položaj u odnosu na zvijezde ovisno o dobu godine. Između zimske i ljetne ravnodnevice traje njegovo uzlazno razdoblje i prolazak kroz zodijačke znakove od Strijelca do Blizanaca, što se naziva i fazom izdisanja Zemlje. Tijekom silazne faze od lipnja do prosinca prođe ostatak Zodijaka, što se manifestira rastom i razmnožavanjem.

Piše: Mihaela Batinić
Fotografije: Instagram, Press

Pročitajte i...

Kako će izgledati nova svemirska utrka do Mjeseca saznajte u novom broju National Geographica

Znanstvenici, vizionari, zagovornici, sanjari: svi žele na Mjesec, a o čemu se točno radi saznajte u kolovoškom, svemirskom broj uNational Geographica Hrvatska!

'Seks i grad' bez Samanthe je samo 'grad'. Želimo li zaista najavljeni reboot?

Kao i mnoge veze koje smo pratile u seriji, možda bi bilo bolje da ostavimo ovu ljubav u prošlosti dok još imamo lijepa sjećanja…

9 najboljih kostimiranih romantičnih drama, u slučaju da vam je „Bridgerton“ otvorio apetit

Pripremite lepeze, naše dame, vrijeme je za putovanje u vremenu

Počinje doba Vodenjaka! Što astrologija predviđa za 2021.?

Kakva nas godina čeka, čitamo iz zvjezdanih karata

Pažnja! Ultimativna filmska lektira za ovo (Anti-)Valentinovo stiže…

Zendaya i John David Washington u svim inačicama ljubavnog klinča u prvom filmu snimljenom u potpunosti tijekom karantene

▲ Povratak na vrh