Ulje za tijelo: kako odabrati ono pravo i kako ga koristiti

28.07.2019.

Sve što trebate znati o njezi tijela

Ulje je zajednički naziv za razne tvari koje se ne otapaju u vodi. Postoje minerali (rafinirani proizvodi), esencijalna ulja (hlapljive aromatske tvari biljaka) i prirodna ulja, najčešće biljnog podrijetla (životinjska ulja se obično nazivaju masti). U kozmetici se najviše cijene biljna ulja. Esencijalno se koristi u vrlo malim koncentracijama za mirise i dodaje arome i dodatna svojstva.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ?? NUXE Hrvatska (@nuxe_hrvatska) on


Kozmetičko ulje, naravno, razlikuje se od kućnog ulja – onog kojeg koristite u kuhinji. Prije izlijevanja ulja u boce, prolazi kroz nekoliko koraka obrade: određene tvari i prirodni voskovi se uklanjaju iz sastava, a ulje se dezodoriranjem izbjeljuje.

Koji je sastav ulja?

Svako ulje ima svoj specifični molekularni sastav vitamina, masnih kiselina i elemenata u tragovima. Neka ulja su bogata Omega-3, 6, 9 kiselinama i drugim svojstvima, dok su druga bogata vitaminima topljivim u mastima. Stoga, kako bi stvorili najučinkovitija sredstva za njegu kože, proizvođači često koriste mješavine / kombinacije različitih vrijednih ulja. Kozmetičko ulje je složena kombinacija biljnih i eteričnih ulja. Ponekad se čak i različito ulje koristi iz različitih dijelova iste biljke (kao što su orašasti plodovi, sjemenke, voće).

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ?? NUXE Hrvatska (@nuxe_hrvatska) on


Ulje će uvijek nahraniti i hidratizirati kožu. Nutritivnim učinkom ulje ne može biti nadmašeno niti jednim drugim proizvodom – to jest više od drugih sredstava koja su zasićena korisnim tvarima, lipidima, masnim kiselinama, vitaminima. Ali ulje indirektno vlaži jer ne sadrži vodu. Ne daje vlagu, već “blokira” sve staze gubitka vlage kroz kožu i “zaključava” je unutra, ne ometajući disanje kože.

Što je bolje: ulje ili krema?

Oba alata dobro rade. Ali ulje ima niz prednosti. Ulje je najstariji kozmetički proizvod poznat Kleopatri. Univerzalna je tvar prikladna za sve tipove kože. Ulje je najdublje prodoran proizvod. Njegovi pojedinačni sastojci prodiru duboko u dermis, a eterična ulja poznata su kao vodiči – mogu „gurati“ ostale komponente u kožu. Istovremeno, ulje je vrlo ekonomično, mala količina dovoljna je za nanošenje na cijelo tijelo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adornment Stories (@adornment.stories) on


Razdvajanje po tipovima kože odnosi se samo na ulja za lice. Ulja za tijelo su univerzalna ne samo po tipu kože, već i po aplikacijskim zonama: mogu hidratizirati i nahraniti kožu tijela, obnoviti oštećenu kosu, ojačati nokte i skrbiti za kutikulu. Razmislite: što je ulje prirodnije, to je univerzalnije.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

la roche posay anthelios

Spasite svoju kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka

Sunce može biti naš najbolji prijatelj i naš najgori neprijatelj. Najnovija dermatološka saznanja ukazuju na to, da sunce utječe na našu kožu tokom cijele godine i može uzrokovati starenje kože, pigmentaciju i oštećenje DNK. La Roche-Posay podiže svijest o optimalnoj zaštiti od sunca i pruža učinkovita rješenja za svaki tip kože

eucerin

Eucerin njegom i uravnoteženom prehranom do zdrave kože

Naša koža je puno više od naše zaštitne barijere. Ona je neraskidivo i blisko povezana s našim osjećajima, a na njoj se odražava cjelokupno stanje organizma. Fizičko stanje utječe na emocionalno; ako naša koža ima problem, imamo ga i mi.

Kada je vrijeme za botoks i druga anti-age pitanja i odgovori

Vi ste pitali, a mi smo doznali odgovore: kada je vrijeme za prvu anti-age kremu, a kad za prvi botoks, koji tip kože sporije stari i koliko novca treba potrošiti da izgledamo mlađe nego što to pokazuje naša osobna iskaznica

Sve što trebate znati o ulju od mrkve

Otkrivamo prednosti prirodnog lijeka za kožu i kosu

elemis

6 savjeta za zdravu i sjajnu kožu

'Dewy', 'radiant', 'glowing', 'glass', 'illuminating' i 'glossy' pridjevi su kojima se najčešće opisuje najnoviji beauty trend u izgledu kože, svježe poput rose. Kako ga postići?

lactourea

Proizvodi za savršenu njegu i obnovu suhe kože

Koža je vrlo osjetljiva i konstantno izložena vanjskim faktorima koji isušuju i oštećuju kožu. Suha koža gubi nutrijente i tako stari, stoga je važno koristiti specifične proizvode koji OBNAVLJAJU kožu.

▲ Povratak na vrh