Vrijeme je za inventuru kozmetičke torbice!

04.01.2017.

Svaki kozmetički proizvod ima svoj rok trajanja. No, nepravilnom upotrebom i držanjem brže se kvare pa treba znati kad je vrijeme da pojedine preparate bacimo. Iskoristite početak godine za - generalno čišćenje kozmetičke torbice

Zatvorene pore, iritacija očiju ili kože, alergije, upalni procesi i slično ne ovise samo o genetici i načinu njege, nego i o kozmetici i make-upu koji koristite. Proučite naš mali vodič o kvaliteti i roku trajanja svih kozmetičkih preparata i recite zbogom onome što ne valja.

 

Kremaste strukture: 1-2 godine

Kremu za lice držite na hladnom i tamnom mjestu i provjerite nakon 6-12 mjeseci, masku nakon 1-2 godine, a mlijeko za čišćenje možete koristiti do 2 godine pod uvjetom da ga čuvate na sobnoj temperaturi i da je dobro zatvoreno.

 

Puderi i rumenila: oko 1 godinu

U pravilu se podloge za šminku ne koriste dulje od godinu dana do godinu i pol nakon otvaranja proizvoda. Također, proizvodi na bazi vode traju kraće nego onih na bazi ulja.

Puderi u prahu, kamenu i rumenila traju od godinu dana do dvije godine, ovisno o kvaliteti proizvoda. Ne koristite pudere koji su promijenili boju, niti one u prahu koji su se zgusnuli i stvrdnuli jer su izgubili vlažnost.

 

Ruževi i sjajila za usta: 1-2 godine

Ne izlažite ih suncu i svjetlosti, te bilo kakvom drugom izvoru topline. Rok trajanja ćete im produžiti ako ih po toplom vremenu čuvate u hladnjaku. Tekuća sjajila imaju kraći rok od ruževa i njega je teško produžiti.

 

Olovke za oči i usta: 1-3 godine

Što ih više koristite kraće traju, jer ne samo što se brže troše, nego se na njima više nakupljaju bakterije. Tuš za oči ima najkraći rok trajanja i u pravilu ga je najbolje koristiti najviše 6 mjeseci od datuma otvaranja.

 

makeup kistovi

 

Sjenila za oči: do 2 godine

Sjenila u kamenu ili prahu traju i do 2 godine, a nešto kraće ona tekuća. Kao i svi tekući proizvodi brže se kvare.

 

Maskara: 6 mjeseci

Ona definitivno ima najkraći rok trajanja. Kvaliteta maskare opada od trenutka kad je prvi put otvorite jer se svakim izvlačenjem i uvlačenjem četkice unose nove bakterije i upumpava zrak koji teksturu brže kvari. Što je proizvod više na zraku to se više uništava.

 

Lak za nokte: do 2 godine

Kada primijetite da se lak zgusnuo i da se ne nanosi pravilno vrijeme je za rastanak. Nikada ga ne razrjeđujete acetonom!

 

SAVJET VIŠE!

  • Što proizvod sadržava više vode, brže se kvari, jer je voda pogodno tlo za razvoj bakterije. Zato kremu ne vadite prstima već rabite čistu plastičnu ‘lopaticu’.
  • Kozmetika u tubi traje duže – manji otvor otežava ulaz bakterijama.
  • Kozmetiku je bolje držati u hladnijoj prostoriji (oko 18 stupnjeva), nego u kupaonici.
  • Sve proizvode koji čudno mirišu ili neobično izgledaju odmah bacite!

 

Nikolina Petan
Fotografije Profimedia

Pročitajte i...

Jedina tri sastojka koje naša koža zaista treba u beauty rutini

Stručnjaci ih nazivaju «the big three» kozmetike

ELLE Intervju: Jelena Skendžić, osnivačica Skintegre

Saznali smo sve o omiljenom domaćem beauty brendu!

Huda Kattan napokon predstavila i njegujući proizvod!

Huda beauty baca se u preparativnu kozmetiku

Tom Ford se okušava u dermatologiji

Renesansni čovjek seli u laboratorij

▲ Povratak na vrh