Zašto je izbacivanje pamuka iz beauty rutine korak br. 1 za spas planete?

03.05.2020.

Pamuk je out

Naglasak na održivost u našoj rutini njege kože je, čini se, aktualni problem s kojim se beauty industrija odlučila suočiti. Nemojte nas krivo shvatiti, moramo promijeniti naše navike, ali i ta dobra namjera je postala minsko polje pokušaja kako ne bi učinite više štete nego koristi. No, jedan jednostavan i siguran način da se pomogne smanjiti rasipanje prirodnim resursima je izbacivanje pamučnih blazinica za jednokratnu uporabu iz naših beauty rutina.

Zvuči jednostavno, zar ne? Zapravo, jest. Bacit pamučne pupoljke, ostavite jastučiće za jednokratnu uporabu kod kuće i prihvatite održiviji dodatak svojoj svakodnevnoj ljepoti.

Kako pamuk u našoj beauty rutini utječe na planetu?

Prema WWF-u, količina vode koja je potrebna za proizvodnju jednog kilograma pamuka, koji čini samo jedna od naših osnovnih bijelih majica, ista je količina vode koju bi jedna osoba pila tijekom tri godine. Imajući to u vidu, barem zadržavamo naše pouzdane majice dulje od jednog dana, pa zamislite količinu vode koju trošimo na jednokratnu pamučnu blazinicu.

Koje su pametne alternative?

Laila Petrie iz WWF-a, preporučuje da se pokušaju ‘zamijeniti kozmetički proizvodi za jednokratnu uporabu, gdje je to moguće, kako bi se smanjio otpad i tražile alternative od recikliranih materijala’.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jinmee – Korean Skincare (@myjinmee) on Sep 26, 2018 at 9:57am PDT

Jedna uzbudljiva nova alternativa je Hydrapuffs. Blazinice koje se izrađuju od 80% pulpe i 20% rajona, koji je obnovljiva celulozna biljka izrađena od biorazgradivih vlakana. Bonus za naše bankovne račune, ali i za naš planet, je da, u usporedbi s običnim pamučnim jastučićima, Hydrapuffs prenosi do 50% više proizvoda na kožu, što znači da će naši omiljeni toneri trajati duže i neće biti nepotrebnog apsorbiranja.

‘Uobičajene pamučne blazinice se ne razgrađuju zbog procesa izbjeljivanja i miješanja koji se koriste za stvaranje. Industrija ljepote sada je toliko napredovala da nema potrebe za pamukom. Osim toga, uklanjanjem pamuka iz rutine smanjujete i količinu plastičnog ambalažnog otpada u koji je zapakiran, što je dodatni bonus.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Završile su posljednje ovosezonske ELLE Stilske Vježbe

Sezona Stilskih Vježbi je završila, a pobjednica je...

Povodom Angelininog 45. rođendana prisjećamo se njezinih najboljih red carpet lookova

Uvijek elegantna Angelina Jolie već gotovo 3 desetljeća oduševljava svojim red carpet izdanjima

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

Stilska inspiracija: Tamara i Salomé Mory

Moderni pariški chic lijepih sestara

5 najdražih parfema Rosie Huntington-Whiteley

Želite li mirisati kao Rosie na pravom ste mjestu

▲ Povratak na vrh