Zašto u dijetu trebate uključiti celer?

09.02.2018.

Jeste li znali da celer sadrži tzv. negativne kalorije što znači da ih naše tijelo dok ga jedemo sagorijeva više nego što ih on sam ima?

To bi u suštini značilo da dok jedemo celer mršavimo, no nije baš sasvim tako. Namirnice s tzv. negativnim kalorijama su one prilikom čije konzumacije tijelo sagorijeva više kalorija od one količine koja se nalazi u njihovom nutritivnom sastavu. Jedna od takvih namirnica je i celer zbog čega je on sjajan izbor povrća u svakoj zdravoj dijeti.

Celer sadrži kalcij, željezo, magnezij, kalij, natrij i cink, bogat je folnom kiselinom i vlaknima, 96 posto njegovog sastava čini voda, dobar je za probavu kao i jačanje imuniteta. Možete ga jesti sirovog neovisno o tome je li u korijenu, stabljici ili listu, dodavati ga u salate, od njega skuhati juhu ili ga ispeći u pećnici kao prilog ili užinu za umakanje u humus ili neki drugi zdravi namaz ili umak. Možete ga dodati i u smoothie i tako ga konzumirati i za doručak. Možda nećete mršavjeti dok ga jedete, ali ćete činiti dobro za svoje tijelo.

Piše: N.B.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Adele, jesi li to ti?

Minimalno pedeset, a vjerojatno i više. Toliko je kilograma izgubila britanska pop zvijezda Adelle, koja se topi sa svakim svoji novim Instagram postom…

Vikend dijeta: što trebate znati o načinu prehrane 5:2?

Svi detalji tehnike koja jamči stabilan i vidljiv rezultat

Nešto biste gricnuli?

U slučaju krize, samo recite ne klasičnim napastima. Pomladite se i na zdrav način utažite glad šakom svježeg ili sušenog voća

Novogodišnji tulum kod vas doma? Zašto ne!

Pripremi najukusnji finger food do sad!

▲ Povratak na vrh