Dragocjeni savjeti za stalno zabrinute

stres
31.07.2015.

Sljedeći put kad se nađete u stresnoj situaciji i počnete osjećati strah, ne pokušavajte se smiriti. Učinite potpuno suprotno!

Navalu adrenalina okrenite u svoju korist, stresnu situaciju pretvorite u izazov! Zašto biste u trenutku najvećeg stresa gubili vrijeme na (nevješte) tehnike smirivanja, kad navalu adrenalina možete okrenuti u svoju korist i stresnu situaciju pretvoriti u izazov? Prema recentnim istraživanjima Američkog psihološkog društva, osobe koje potencijalno tjeskobnoj situaciji pristupe kao novom uzbudljivom zadatku s kojim se jedva čekaju uhvatiti u koštac, mnogo su uspješnije nego oni koji bezuspješno pokušavaju zadržati miran duh.

Oni koji osjećaj tjeskobe na silu nastoje zamijeniti osjećajem mira, objašnjavaju psiholozi, samo otvaraju vrata novim razlozima za brigu. S druge strane, oni koji uzbuđeno pristupe izazovnoj situaciji mnogo su motiviraniji i uspješniji od svojih zabrinutih ‘kolega’.

Razgovor za posao

Uobičajena zabrinuta reakcija: Sam bog zna na koliko ste se natječaja dosad javili. Samo vaš Inbox i poštar znaju za koliko ste njih dobili odbijenicu. Napokon, stigao je i taj dan, pozvali su vas na razgovor za posao. Ali vaš početni ushit nije trajao ni koliko je bilo dovoljno da nazovete mamu, partnera i najbolju prijateljicu. Do poziva prijateljici, već ste bili u suzama dok ste joj izbrijavali najcrnji mogući scenarij pa vas je ta divna žena morala tješiti kao da ste dobili otkaz.

Pretjerano ushićena reakcija: Naravno da su vas pozvali na razgovor! Zaboga, jasno je svima, od vaše mame preko partnera i frendice, pa je valjda sinulo i njima da u povijesti svoje firme nisu imali kandidata s boljim životopisom i kvalifikacijama. Još će vas moliti da radite za njih. Ali ako vam odmah ne ponude pravu cifru, niste ludi da svoj blistavi talent i jedinstvenu osobnost trošite na njihovu prosječnu firmu.

Poželjna reakcija: Uf, napokon vam se netko javio. Iz čistog opreza ne gajiti pretjerane nade, ali danas nitko nikoga ne zove na razgovor ‘reda radi’. Znate da vas zovu ‘rada radi’. Zbog toga već danima proučavate njihovu web stranicu, preko prijatelja i znanaca pokušavate doznati što više o poslovanju te tvrtke. Na razgovoru želite postaviti upućena pitanja (što se očekuje od mene), a i voljeli biste im navesti konkretne načine na koje možete pridonijeti njihovoj tvrtki. Vjerovali ili ne, takvih je kandidata vrlo malo. Možete biti sigurni da će poslodavac pokraj vašeg imena staviti veliki ‘plus’. Napokon možete odahnuti, predugo ste bili u minusu.

Prvi dejt

Uobičajena zabrinuta reakcija: Dugo ste se dopisivali preko OK Cupida, Fejsa ili koje već mreže i sad biste se trebali po prvi put vidjeti uživo. Niste ni primijetili kad se lepršavi osjećaj koji pjesnički opisuju kao ‘leptiriće u trbuhu’, transformirao u crva sumnje koji vam izjeda samopouzdanje i uzrokuje osjećaj panike. Jeza onih koji mjesecima nisu izašli na sudar ne može se  mjeriti sa stravom onih koji su godinama izvan ‘prometa’. Paraliza jednih i drugih tolika je da najozbiljnije razmatraju niz izlaznih strategija, od otkazivanja sastanka, preko promjene broja mobitela do odlaska u samostan.

Pretjerano ushićena reakcija: ‘To je to! To je čovjek moga života’, kaže vam frendica koja je osjećaj vječne nesigurnost odlučila izigrati čvrstim uvjerenjem da je njena potraga završila. Zbog toga vadi tešku ‘artiljeriju’. Odlazi na cjelovit kozmetički tretman, profesionalno šminkanje i frizuru u najskupljem salonu. Kupuje sezonske kolekcije nekoliko brendova i zaključuje da ‘jedva ima što obući’. Toliko se sredila da bi nakon dejta bez ikakvih problema mogli svratiti i do matičara. Što se nje tiče, to je i tako gotova stvar. Već razmišlja o imenima njihove djece.

Poželjna reakcija: Dok s hinjenom ležernošću tvrdite frendicama da uopće niste nervozni, postaje vam jasno da ne trebate uvjeravati njih nego sebe. Ne želite se prepustiti panici dan prije dejta pa činite sve kako biste se pribrali. Nazivate najbolju frendicu koja vas podsjeća da će vam se sve o tipu ‘samo kazati’ čim se vidite. Na temelju svog uspješnog iskustva, tvrdi vam da ćete odmah znati ima li tu zaista kemije ili ne. Osjetite li leptiriće i nakon dejta, imate na čemu graditi. Sve ostalo su puka nagađanja i vaša maratonska naklapanja.

Uoči važnog ispita

Uobičajena zabrinuta reakcija: Malo je onih koji na bilo koji, kamoli važan ispit izlaze kao na turističko razgledanje, a ni takvi nisu potpuno imuni na trnce nelagode pri pomisli na neuspjeh. Svjesni ste da je previše toga na kocki kako biste ishod prepustili pukom štrebanju pa svakom svom snu pristupate kao proročkom. Ubrzo počinjete tražite skrivena značenja u svemu. Zašto vas prati ona crna mačka, gdje su nestali svi dimnjačari i zašto stalno sanjate da ronite s Jeanom Jacquesom Cousteauom?

Pretjerano ushićena reakcija: Ne da ćete rasturiti na ispitu nego će vas profesor po kratkom postupku proglasiti svojim asistentom. Obaveznu i dopunsku ispitnu literaturu dopunili ste dodatnim radovima. Na upozorenja dobronamjernih kolega da tri tjedna nisu dovoljna ni za skriptiranje obavezne literature, samouvjereno odgovarate tim diletantima: ‘Možda vama, meni su i previše.’ Tijekom ta tri tjedna sumanuto čitate sve što vam padne pod ruku, bez ikakvog sustava pokušavate uvesti reda u gomilu (kako je to moguće!) nepovezanih informacija. Pukli ste kao kokica, ali toga postajete svjesni tek na ispitu. Iz nekog razloga ne razumijete što vas pita pa (pomalo uvrijeđeni) šutite kao zaliveni.

Poželjna reakcija: Otkako se školujete, niste imali teži ispiti. Ne smatrate se najpametnijom osobom na svijetu, ali kad pomislite da su ga toliki prije vas položili, ohrabreno zaključujete da je među njima bila malo ‘lumena’. Dogovarate se s kolegom da zajedno učite kako biste potaknuli svoj natjecateljski duh. Dok ispitujete jedno drugo, osjećaj tjeskobe polako ali sigurno zamjenjuje samopouzdanje. U rijetkim trenucima malodušnosti, tješite se da ako i padnete, neće biti kraj svijeta, nego drugi rok.

Odlazak na vježbanje (ovaj put za ozbač)

Uobičajena zabrinuta reakcija: Od vaše čvrste novogodišnje odluke da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da smršavite prošla su već dva mjeseca. Nitko nije iznenađeniji od vas da još uvijek niste učinili ništa od planiranog. Više se i ne sjećate što ste ono pročitali o novim trendovima u fitnesu uz koje vježbanje izgleda kao igra, a ne srednjovjekovno mučenje. Pri samoj pomisli na redovite odlaske u nimalo mirisne teretane i slične dvorane uhvati vas mala snaga, iz koje se pokušavate izvući još jednim rebrom čokolade. Koga zavaravam, mislite si, redovito vježbaju samo oni koji i tako ne moraju smršavjeti.

Pretjerano ushićena reakcija: Dosad ste odustajali od vježbanja vođeni samo vama razumljivom logikom. Na neku foru svaki put zaključite da ste previše izvan forme kako biste mogli pratiti bilo koji fitnes program. Ovaj put sve činite obrnuto. Redovito dlazite na čak tri različita programa tjedno, zumbu, jogu i kick-box. Kako biste bili sigurni da ćete ustrajati, nabavili ste potpunu opremu za svaki od njih i potrošili više nego što ste planirali, ali nije vam žao. Znate da ćete briljirati na svakom od njih, čim vam prođe kronična upala mišića i posvemašnja iscrpljenost zbog koje već danima ne možete ustati iz kreveta.

Poželjna reakcija: Dobro ste se raspitali i doznali da je u blizini vašeg doma otvorena nova dvorana u kojoj nude nekoliko zanimljivih fitnes programa. Udružili ste se s frendicom kako biste jedna na drugu vršile pozitivan pritisak. Polako ćete ući u formu, nikamo vam se ne žuri. Pritom se tako dobro zabavljate i smijete da više ne morate raditi na trbušnjacima. Motivirate jedna drugu tijekom vježbanja, a na piću nakon sata ulogu motivatora preuzimaju vaši šarmantni ‘kolege sportaši’.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Osjećate li se kao uljez u vlastitom životu?

Imate li katkad dojam da se ponašate i osjećate poput varalice koji više pokušava uvjeriti sebe nego druge da zna što čini?

Kako Halle Berry izgleda tako fantastično u 50-ima?

Spoiler alert: nisu samo geni u pitanju, već težak rad

Po uzoru na Kate ili Meghan - koji vam stil vježbanja više odgovara

Dvije vojvotkinje, dva sasvim različita pristupa fitnessu

▲ Povratak na vrh