Esencijalna ulja u kućnom SPA-programu

Kućni SPA
17.12.2013.

Stalno slušate o njima, vjerojatno su vam ih pune uši i kupanica, ali koliko zapravo znate o aromaterapijskom djelovanju esencijalnih ulja

Vrhunski butici i ostali prostori ultimativnog lifestylea ne drže samo do svog unutarnjeg uređenja nego i do svoje mirisne zavjese. Može li se samo udisanje nekog mirisa smatrati aromaterapijskim iskustvom? U širem smislu, da.

U užem, aromaterapija podrazumijeva ciljano korištenje esencijalnih ulja u ljekovite svrhe. Uvjetno se radi o uljima, iako je zapravo riječ o mirisima ili esencijama dobivenim iz biljaka koje se u kombinaciji s pravim (baznim) uljima primjenjuju u masažama i inhalacijama radi poboljšanja fizičkog i psihičkog zdravlja.

Osnovni podaci

Esencijalna ulja početak su i kraj svakog aromaterapijskog tretmana, a sadrže čiste esencije cvjetova, voća, bobica, sjemenki, listova, kore i korijena raznih biljaka.

Kako se radi o visokim koncentracijama, zbog čega ih doziramo u kapima, ne smiju se nanositi izravno na kožu, osim esencijalnog ulja lavande i čajevca, ali i njih u vrlo malim količinama. Treba li to uopće napominjati – nikako se ne smiju piti.

Nestabilna su (eterična) i lako hlapljiva pa ih valja sklanjati sa sunčeve svjetlosti i čuvati u ambalaži od zatamnjenog stakla. Nikako u plastičnoj jer vrlo brzo ulaze u kemijske reakcije koje destabiliziraju njihovu kemijsku strukturu.

Napomena: Čuvajte svoj esencijalna ulja izvan vrućih i vlažnih prostorija kako se ne bi užegla.

Bazna ulja. Esencijalna ulja ne mogu se miješati s vodom pa se stapaju s baznim uljima, svojevrsnim ‘nosačima’. Najpopularnija su ulje badema, jojobe, koštica marelice, grožđanih sjemenki i pšeničnih klica.

Napomena: Za razliku od rafiniranih, hladno prešana ulja bogatija su nutrijentima, vitaminima i mineralima pa su zato i preporučljivija u aromaterapijske svrhe.

Što morate znati o esencijalnim uljima?

■ Iako su skuplja, uvijek kupujte organska citrusna ulja. Ako je narančina, limunova ili kora limete prskana, njihovo će eterično ulje sadržavati toksine. A čini se prilično kontraproduktivnim tretirati kožu takvim zagađenim uljem, zar ne?

■ Čuvajte se jeftinih sintetičkih mješavina koje se prodaju u ‘terapijske’ svrhe jer one pospješuju nakupljanje toksina u organizmu i čine više štete nego koristi. Uzmete li u obzir da je za kap eteričnog ulja ruže potreban kilogram latica, više ćete cijeniti organske proizvođače koji to čine korektno a njih je u Hrvatskoj sve više.

■ Izbjegavajte esencijalna ulja koja nisu u čistom obliku nego su onečišćena povrtnim uljima. Želite li testirati esencijalno ulje, kapnite kapljicu-dvije na papir. Ako su mrlje vidljive i nakon sušenja, možete biti sigurni da se radi o nepročišćenom esencijalnom ulju.

■ Ako ste na terapiji lijekovima, upozorite svoga liječnika da koristite aromaterapiju.

■ Esencijalna i bazna ulja sigurna su, ali trebalo bi ih držati izvan dohvata djece.

Sve za kućni SPA-program

Difuzori, lampe i svijeće. Svako esencijalno ulje ima svoju namjenu pa ga proučite i konzultirajte se sa stručnjakom. Kad je riječ o svijećama, bile one obične ili mirisne, važno je da su od pčelinjeg voska i da ne sadržavaju masti.

Kupka. Iskustvo namakanja u aromatičnoj kupki jedno je od najviše opuštajućih, a pravom mješavinom ulja lakše ćete opustiti bolne mišiće i utjecati na zdravlje kože.

Savjet: Mnogo je blagotvornije tuširanje prije masaže nego nakon nje jer se ulja lakše apsorbiraju kroz zagrijanu kožu i otvorene pore.

Masaža. Tehnika je važna koliko i ulja koja koristite. Dugim pokretima dlanom bez prekida otpuštate napetost mišića. Uvijek masirajte od stopala prema srcu. Izbjegavajte pritisak na kralježnicu ili zglobove. U stopala utrljavajte ulje nježnim akupresurnim pokretima i pratite kako napetost nestaje.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Getty Images

Pročitajte i...

Tri DIY detox kupke za maksimalno opuštanje

Moćno oružje protiv svakodnevnog stresa krije se u vašim kuhinjskim ormarićima

Kako je bilo na jedinstvenom Sensa Yoga Reconnect Retreatu

Predivan otok Iž ponovno je od 18. do 20. rujna u hotelu Korinjak okupio Sensine zaljubljenike u jogu i duhovni razvoj. Kako smo upoznavali sebe i svoje tijelo u divnom okruženju prirode i mira, pročitajte u nastavku…

The science of sleep: šest savjeta za slađi san

Pazite li na higijenu spavanja? 

Put do otkrivanja optimalne beauty rutine nikad nije bio lakši

Sanjate o personaliziranim uputama koje će vam otkriti točno koje proizvode morate uvrstiti u svoju beauty rutinu? Stručnjaci iz Farmacije imaju savršeno rješenje za vas.

Ovo su četiri vježbe koje biste prema Harvardovoj studiji trebali ponavljati svaki dan

Vježbe koje će usporiti proces starenja i poboljšati generalno zdravlje

10 najgorih beauty savjeta ikad!

Ove savjete nikad nemojte poslušati

▲ Povratak na vrh