Jogijski savjeti za lakše podnošenje izolacije

30.03.2020.

Vježbajte jogu s Melon&Lime

Koronavirus sve nas je ovih tjedana izbacio iz tračnica. Društvena izolacija, strah od bolesti, odvajanje od obitelji, usamljenost i neizvjesnost oko posla ne samo da su neugodni, nego na naše psihičko i fizičko zdravlje mogu ostaviti duboke posljedice. Ostanak kod kuće može biti stresan i izazovan, ali možemo ga pokušati promatrati i na drugi način te ga pokušati iskoristiti za prijeko potreban reset tijela i uma. Na izolaciju možemo gledati i kao na “kozmički poklon”, koji nam daje dodatno vrijeme za refleksiju i dublji pogled na to što se događa oko nas i u nama. Iako je vrijeme izazovno, svakodnevno svjedočimo i tome koliko nas je ova situacija, iako fizički odvojila, povezala na mnoge druge načine i vratila nam vjeru u ljude.

I djevojke iz Melon & Limea, hrvatsko-slovenskog joga startupa koji oko sebe okuplja zajednicu joga učitelja i entuzijasta, odlučile su dati svoj doprinos tome da se za vrijeme izolacije osjećate smirenije i snažnije. Melon&Lime, naime, stvara prostirke za jogu povezane s aplikacijom koja sadrži posebno osmišljen vođeni sadržaj za vježbanje kod kuće. Dosad je taj sadržaj bio dostupan samo vlasnicima prostirki koje tu aplikaciju otključavaju, no od sada će svakog tjedna taj sadržaj besplatno ponuditi svima putem svog Instagram profila! Svakog ponedjeljka u 18 sati na Instagram profilu @melonandlimemats učiteljica joge Katarina Tavčar vodit će slow flow sat na engleskom, a srijedom u isto vrijeme isprobajte vinyasu flow na hrvatskom pod vodstvom Maje Ranogajec.

Melon & Lime

Za one kojima je možda teško pratiti vježbe na Instagramu, Melon & Lime je omogućio i praćenje putem Zoom aplikacije na desktop uređajima. Osim vježbanja joge, kako biste što lakše prebrodili izolaciju, Melon & Lime vam preporuča da:

* Iskoristite ovo vrijeme za razmišljanje i fokusirate se na sebe i na stvari koje možete kontrolirati. Iskreno komunicirajte o o tome kako se osjećate sa svojom obitelji i prijateljima. Strah, panika, nesigurnost i usamljenost u potpunosti su normalni osjećaji i potrebno je o njima govoriti. Ako osjećate da vam je potrebna profesionalna pomoć, potražite je.

* Zadržite svoju rutinu, koliko možete. Čak i ako nemate mogućnost rada od kuće, pokušajte obavljati dnevne aktivnosti slično kao i dosad. Istraživanja su pokazala da naša tijela bolje funkcioniraju kad jedemo, spavamo i vježbamo po uobičajenom rasporedu.

* Napravite povremeno pauzu od vijesti. Ostanite informirani kroz pouzdane izvore, ali pokušajte konzumirati što manje vijesti, pogotovo neprovjerenih i nagađanja.

* Upišite online tečaj nečeg što ste oduvijek željeli naučiti.

* Radite nešto s rukama – slikajte, crtajte, pletite, kuhajte, posvetite se kućnim biljkama – bilo što što će vam donijeti mir i zadovoljstvo.

* Pročitajte ponovno knjigu koja vas veseli – ili onu koja već duže vrijeme čeka na polici.

* Budite u kontaktu s obitelji i prijateljima, susjedima i kolegama s posla. Ponudite im potporu i ohrabrenje. Često zovite djedove i bake.

* Napravite playlistu omiljenih pjesama, glasno pjevajte, rasplešite se

* Pretvorite svoj dom u mini spa – s vremena na vrijeme upalite svijeće, napravite jednostavne maske za lice, pripremite si kupku i posvetite se sebi koliko možete

* Budite zahvalni na zdravlju – svom i zdravlju obitelji i prijatelja I, ne možemo jače naglasiti – vježbajte jogu i meditirajte. Joga, ne samo da će vam pomoći prihvatiti neizvjesnost, živjeti više u trenutku, odagnati negativne misli i energiju iz uma i tijela, već će vam donijeti i više mira, razumijevanja i sućuti prema drugima, te shvaćanje da ostankom doma zapravo pomažete zaštititi druge jednako kao i sebe. 

Melon & Lime

Fotografije: Melon&Lime

Pročitajte i...

Billie Eilish na društvenim mrežama održala lekciju „privilegiranim bijelcima“

„Molim vas, ne mogu disati“. Rečenica koju posljednjim snagama izgovora George Floyd dok mu policajčevo koljeno pritišće vrat, prizor je koji je zgrozio svijet. Afroamerička zajednica već desetljećima ne može disati od policijske brutalnosti, a Floydovo ubojstvo dignulo je cijeli SAD na noge. Milijuni ljudi izašli su na ulice, a protestante su podržale i zvijezde poput Beyonce i Billie Eilish

6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

Stefano Seletti: (R)evolucija dizajna

Zahvaljujući vizionarskoj demokratizaciji dizajna svakodnevnih predmeta, talijanski Seletti osvojio je svijet jedinstvenom kombinacijom ekskluzivnog dizajna i pristupačnih cijena, što je njegove proizvode približilo širokoj publici

ELLE 5 beauty minuta: Dora Predojević

Popularna influencerica otkrila nam je sve svoje beauty tajne!

Nadrealizam ima novo ime: kroz ekskluzivan intervju upoznajte Begüm Kiroglu

Njezine komade ručno izrađuju vrsni turski draguljari, zbog čega proizvodnja kolekcije traje od šest do osam mjeseci. Rezultat je spektakularan: svi ti čarobni kukci, kornjače i rakovi, blistave studije egzotičnog cvijeća i fantastična nebeska tijela ispala iz mašte mlade dizajnerice nakita Begüm Kiroglu ostavljaju bez daha svojom ljepotom

▲ Povratak na vrh