Kako ostati fit na zabavan način

20.02.2021.

Vrijeme je da se prisjetite nekadašnjih vještina i stanete na - role!

Ova nas je godina na neki način natjerala da prekopamo po uspomenama i bijeg od svakodnevice potražimo u dobrim, starim vremenima, ne samo u modi nego i rekreaciji. Ako ste u svojim 30-ima ili stariji, vrlo je moguće da ste u djetinjstvu posjedovali role, koturaljke ili “rolšuhe” koje su se sastojale od metalne baze i 4 kotačića, s remenčićima za vezanje na cipele ili ste imali malo sofisticiraniju verziju od svojevrsnih gležnjača s vezicama. A svi oni koji su se ikada rolali pamte taj osjećaj lakoće kretanja, jednom kad su savladali održavanje ravnoteže i kočenje. Dobra vijest jest da taj tip vježbanja koji instant podiže raspoloženje – a to nam svima treba – ima comeback!

U svom posljednjem spotu, Dua Lipa angažirala je rolerice koje će svojim kretnjama uz tonove pop glazbe sve natjerati da se dignu s kauča i razgibaju. No Dua Lipa nije prva koja je taj sport u novije vrijeme romantizirala u svom glazbenom videospotu – još 2014. Beyonce je sa svojim plesačicama dominirala rollerskating dvoranom u spotu za pjesmu Blow.

Nadahnuće za te video spotove, proizlazi iz roller disca koji ima jedinstvenu estetiku. Roller disco bio je vrlo popularan oblik zabave, prije svega u SAD-u 1970-ih i 80-ih, koji spaja druženje, popularnu glazbu i večernje izlaske sa sportskom aktivnošću. Može li bolje? Sama povijest rolanja je mnogo duža, te se prve role pojavljuju još u 18. stoljeću, no pravi boom doživljavaju tek u 20., nakon mnogih poboljšanja dizajna i performansi, zahvaljujući novim materijalima.

Nakon djelomičnog zaborava početkom 21.st., role i koturaljke su ove godine doživjele revival zahvaljujući pop kulturi, ali prije svega – društvenim mrežama. Instagram i TikTok vrve privlačnim videima i tutorialima koji navode da pomislimo kako nema ništa lakše od plesa na rolama, a trendu nisu odoljeli ni slavni poput Stevie Nicks.

Dobra je vijest da nam za bavljenje tim sportom ne trebaju sportske dvorane jer rolati se možete na ulici (poželjno da su ravne i s glatkim pločnikom), pa čak i kod kuće, ukoliko imate dovoljno prostora, izdržljive podove i tolerantne susjede.

I premda se, gledajući videe roller influencerica poput Oumi Janta sve čini vrlo jednostavno, javljaju se pitanja poput – jesam li i dalje tako nespretna kao u djetinjstvu i koliko će mi vremena trebati da savladam barem osnovne pokrete, osjećaj slobode kojima zrače ti post-ovi ih nadglašava i krećem u potragu za koturaljkama (i zaštitnom opremom)…

Piše: Kristina Stakor

Foto i video: Profimedia, Instagram (thecut, oumi_janta), TikTok (stevienicks)

Pročitajte i...

adidas beyonce

adidas inspirira ljude diljem svijeta: Ništa nije nemoguće

adidas danas lansira novu ekskluzivnu brend kampanju 'Impossible is Nothing' u kojoj će poznate osobe iz svijeta sporta, glazbe, showbiza, YouTubea i Instagrama poručiti ljudima da ništa nije nemoguće. Ovom kampanjom omiljeni sportski i lifestyle brend ponovno svijetu šalje poruku da sport ima moć promijeniti živote i da na život treba gledati s optimizmom.

beyonce

Vrijeme je da pronađete onaj lančić sa svojim imenom. Jer Beyoncé tako kaže

Carrie ih je pretvorila u trend, Bey ih je digla na novu razinu

marilyn monroe

Kako je Marilyn Monroe održavala svoju figuru pješčanog sata?

Jesu li savjeti jedne od najljepših žena svih vremena primjenjivi danas?

zerina akers

Beyonceina stilistica pokrenula novu shopping platformu

Kako je profil na Instagramu spojio aktivizam i biznis

Beyoncé pokazala kako nositi denim na denim ovog proljeća...

...a mi smo odabrali 15 high-street komada kojima smo rekreirali njen dizajnerski look!

▲ Povratak na vrh