Kako prilagoditi trening menstrualnom ciklusu?

01.05.2021.

Sportske aktivnosti možete vrlo lako prilagoditi hormonalnim promjenama

Većina žena za vrijeme menstruacije pati od bolova i grčeva, a osim što nas to ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, mnoge od nas propuštaju trening. S obzirom da postoji nekoliko faza menstrualnog ciklusa u kojem se događaju određene promjene, treninge vrlo lako možete prilagoditi prema menstrualnoj fazi. Svaki dio ciklusa nosi određene hormonalne promjene, a nivo estrogena i progesterona utječe na raspoloženje i energiju. Zato fitness treneri savjetuju kako da trenirate u kojoj fazi, a mi vam prenosimo neke korisne savjete za pojedine dijelove ciklusa.

Prvih pet dana menstruacije

U ovom periodu razina estrogena je niska, moguće je da ćete se osjećati umorno i bez energije. Lagana šetnja, istezanje, pilates ili joga su treninzi koji će vam najviše odgovarati za vrijeme menstruacije. Ako se pak odlučite za jogu pripazite da ne radite obrnute položaje u kojima se stopala nalaze iznad srca poput Svijeće (Sarvangasana), Pluga (Halasana), Stoja na glavi (Shirshasana) i slično. Gravitacija neprirodno utječe na maternicu te pojačava cirkulaciju što može izazvati jače krvarenje.

Faza pred ovulaciju (6.-12. dan)

Ovo su najbolji dani ako želite započeti vježbati jer vam se polako vraća nivo energije i povećana je sposobnost za izgradnju mišića. U ovom periodu idealni su treninzi boksa, sprinta te intervalnih treninga visokog intenziteta.

Ovulacija i postovulacija (13.-20. dan)

Kombinacija estrogena i testosterona u organizmu tokom ovulacije vam daje veću motivaciju i energiju. To je period kad će vam najviše odgovarati trčanje i grupni treninzi. Isto tako, ako vam menstrualni ciklus traje 28 dana, primijetit ćete oko 17. dana kako vam pada energija i motivacija. Naš savjet je da tada u sportske aktivnosti uključite prijateljicu koja će vas inspirirati za koji čučanj više.

Faza pred menstruaciju (21.-28. dan)

Stižemo do faze u kojoj vam odgovaraju treninzi poput TRX-a u kojem koristite samo težinu tijela. U ovom periodu hormon progesteron je dominatan pa ćete se osjećati umirujuće. Tijelo neće biti raspoloženo za eksplozivne treninge već će mu odgovarati joga, plivanje ili pilates.

Pred menstruaciju vrlo vjerojatno neće biti raspoloženi za sportske aktivnosti, ali dobro je znati kako sport pozitivno utječe na PMS, odnosno ako ćete vježbati redovito nakon nekoliko mjeseci vaši bolovi i grčevi biti će puno manji.

Piše: Aleksandra Milinković

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Kako Halle Berry izgleda tako fantastično u 50-ima?

Spoiler alert: nisu samo geni u pitanju, već težak rad

Kako ostati fit na zabavan način

Vrijeme je da se prisjetite nekadašnjih vještina i stanete na - role!

Ovi neočekivani razlozi mogli bi biti uzrok bolova u leđima

Znamo da je bol u leđima globalni zdravstveni problem i najčešći razlog izostanka s posla, ali zbog toga nam nije ništa lakše kad nas ukliješti. Kako to izbjeći?

marilyn monroe

Kako je Marilyn Monroe održavala svoju figuru pješčanog sata?

Jesu li savjeti jedne od najljepših žena svih vremena primjenjivi danas?

Pole dance: Šipka koja daje snagu i ruši predrasude

Ne podcjenjujte moć koju metalna šipka i nekoliko setova čučnjeva mogu imati na fizičko i mentalno zdravlje te dobro raspoloženje

Ljeto se bliži, a vi izbjegavate ogledalo? Vježbajte kao Beyonce i Mark Wahlberg u F45

Znate li da u Zagrebu postoji dvorana Marka Wahlberga za funkcionalne treninge?

▲ Povratak na vrh