Opasna dijeta

dijeta
16.06.2014.

Iako je pronašla pobornike među mnogima, nutricionisti je ne preporučuju

Dijeta 5:2 o kojoj su puno pisalo i pričalo posljednjih mjeseci, naišla je na negodovanje kod stručnjaka. Dijeta funkcionira na način da dva odvojena dana tjedno, tijekom 24 sata postite, tj. znatno ograničite unos hrane. Ženama je dopušteno 500 kcal, a muškarcima 600 kcal dnevno.

Ipak, nutricionistica Ruth Tongue tvrdi da zvuči predobro da bi bilo istinito. “Ova dijeta zaista smanjuje rizik od raka i dijabetesa snižavajući razinu glukoze i kolesterola, nestaje hormon IGF-1 koji utječe na bolesti vezane uz starenje, a i kile idu dolje.” No, ipak, nije sve pozitivno.

“Većina istraživanja provedena je na muškarcima, a spolovi različito reagiraju na ovaj tip prehrane. Kod žena je negativno utjecala na razinu šećera i kontrolu inzulina. U Facebook grupi dijete 5:2 mnoge žene spominju i krvarenje između ciklusa, kašnjenje mjesečnice i bolove za vrijeme ovulacije, a bezazlena dijeta mogla bi utjecati na vašu plodnost”, tvrdi nutricionistica Ruth Tongue.

Istraživanja provedena na životinjama još su strašnija, biotehnolozi u Indiji otkrili su da utječe i na smanjivanje jajnika, a promjene u menstrualnom ciklusu bile su uočljive nakon samo deset dana. Daljnje istraživanje životinja u ‘American Journal of Physiology’ otkrilo je da je ovulacija prekinuta u 80% ispitivanog uzorka. Ako su ti rezultati na životinjama slični onome što se događa ljudima, jasno je da nije vrijedno riskirati zdravlje zbog dijete koja na kraju ipak sa sobom nosi i yo-yo efekt.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Vikend dijeta: što trebate znati o načinu prehrane 5:2?

Svi detalji tehnike koja jamči stabilan i vidljiv rezultat

Jeste li čuli za 16:8 dijetu?

Dijeta se sastoji od svakodnevnog posta i umjerenog uživanja u hrani

Pet namirnica za čvrste i lijepe snove

Ono što jedemo direktno određuje kvalitetu našeg sna, a ove namirnice će omogućiti da se dobro naspavate

Kim Kardashian ponosno prošetala novu frizuru i isklesanu liniju

Stroga dijeta i vježbanje su ostavili željeni trag na tijelu popularne starlete

▲ Povratak na vrh