Probali smo limunski detox i preporodili se!

17.07.2018.

Isplatilo se pet dana živjeti na soku od limuna, javorovog sirupa i kajanskog papra.

Godišnji odmor je idealna prilika za detoksikaciju organizma jer su to rijetki trenutci kada si možete dozvoliti nizak tlak, laganu slabost i manjak živaca. Isprobali smo jedan od najpoznatijih limunskih detoksikacija i preporodili se u svakom smislu.

Naravno, nije sve teklo glatko jer je trebalo pet dana živjeti isključivo na soku od limuna, kajanskog papra i javorovog sirupa. Uz manje prijestupe u vidu banane, slanih štapića i kave bez šećera i mlijeka, uspjelo nam je dogurati do petog dana. Prva dva dana osjećaj gladi je bilo jedino što je padalo na pamet, no treći dan se agonija pretvorila u neku vrstu posve neočekivane sreće. Osjećaj blagog ushita izmiješan s izmaglicom i nervozom trajao je do kraja detoxa. U trenutku kada se u život vratila hrana, osjećaj gladi više nije ni postojao. S druge strane blagi ushit i bezrazložna sreća nastavili su trajati još sljedećih tjedan dana.

Limun dijeta je detoksikacijski program kojeg je još 40-ih godina prošlog stoljeća osmislio Stanley Burroughs, pod nazivom “The Master Cleanser”, a današnja verzija objavljena je 1976. godine.
Dijeta se temelji na napitku od limuna s dodatkom javorovog sirupa i kajenskog papra, odnosno čili papričice, koji se pije do 12 čaša dnevno, a sva druga hrana se izbjegava. Zbog minimalnog energetskog unosa neminovno dolazi do brzog gubitka kilograma, zbog čega se program počeo primjenjivati kao dijeta za mršavljenje. Iako smanjenje tjelesne mase nastupa naglo, to je uglavnom posljedica eliminacije tekućine iz organizma, a ne gubitka masnog tkiva.
Osim napitka s limunom poželjno je navečer prije spavanja piti biljni laksativni čaj, a u slučaju zasićenosti jednoličnim okusom dozvoljava se popiti i čaj od metvice. U slučaju napadaja gladi autor savjetuje odmah popiti jedan napitak od limuna ili čašu vode koji će ukloniti osjećaj gladi.

Kako bi olakšali proces detoksikacije neki ljudi prije početka programa prakticiraju vegetarijansku dijetu. Takva prehrana olakšava prijelaz na detox  i manje je stresna za tijelo. Za one koji redovito piju kavu, uz postupno smanjenje unosa kofeina, preporučuje se uzimanje pantotenske kiseline, kako bi se spriječio nastanak glavobolje prouzročene nedostatkom kofeina.

Nakon detox dijete važno je postepeno se vraćati raznolikoj prehrani.

Iako postoji nekoliko verzija detox limunade, mi vam donosimo originalni recept iz knjige Stanleyja Borowsa:

  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1/10 žličice mljevene paprike
  • 3 dl vode

Ovaj napitak je vrlo ukusan te ćete ga rado konzumirati i nakon detoxa. Cijeli proces možda zvuči strašnije, nego što je u zbilji. No vjerujte, isplati se pokušati.

 Piše: Vedrana Sunko

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Instagram overload? Možda je vrijeme za detox

Kad se osjećate kao da ste se suviše zaplele u društvene mreže, raspetljajte se u nekoliko lakih poteza

Vitki do proljeća: drastične dijete su out, in je promjena načina života!

Koliko ste puta krenuli na dijetu i peti dan odustali? Umjesto da se mučite s dijetama čudnovatih naziva i nemogućih zahtjeva, isprobajte nešto što uistinu pali

Biljni čajevi koje obožavamo

Osim što su ukusni, odlični su za zdravlje

▲ Povratak na vrh