Promijenite svoj pristup… svemu, pomladite se!

Pomladite se
21.08.2015.

Ako su za bore i debljanje najodgovorniji stres i nezdrav životni stil, zašto ih ne bismo izbjegli reprogramiranjem svojih navika

Bili mi toga više ili manje svjesni, većina naših životnih odluka obojena je emocijama. Recimo, ako vam ideja odlaska na još jednu rigoroznu detoksikaciju ili zahtjevan pomlađujući tretman ne ulijeva povjerenje, kamoli ushit, zašto biste je ponovno razmatrali?

Promijenite svoj pristup… svemu! Uz pomoć najnovijih neuroloških spoznaja, dermatoloških i nutricionističkih otkrića poboljšajte svoj izgled, fizičko i mentalno zdravlje.

Mentalni fitnes

„Želite li u nečemu uspjeli, morate u to vjerovati.“  Svjesni smo da ta izjava zvuči pomalo jeftino, ali u njoj je više istine nego što biste mogli… povjerovati? Ozbiljna istraživanja pokazuju da vrhunskim sportašima pomažu sljedeće mentalne vježbice.

Iskoristite najproduktivniji dio dana. Na pola puta između buđenja i sna naš um je u alfa stanju, a mi u najproduktivnijem dijelu dana. Fascinantno je da misli koje nam se vrzmaju po glavi dok smo još u polusnu, zapravo imaju najjači učinak na naš mentalno-emocionalni sklop.

Atletičari koriste taj trenutak da vizualiziraju svoj sportski uspjeh, zamišljaju se kako su u rekordnom vremenu pretrčali ciljnu ravninu. Još dok ležimo ošamućeni od sna, i mi možemo postaviti svoje dnevne ciljeve, zamisliti se kako odlučno pristupamo poslu koji odgađamo danima ili ranojutarnjem vježbanju od čega zaziremo godinama.

 

Pomladite se

 

Služba je služba, družba je… Učinite sve što je u vašoj moći da poslovni život razdvojite od privatnog. Recimo, ako do kraja radnog vremena ne stignete dovršiti posao, zapišite sve što sutra morate učiniti pa se koncentrirajte na svoje večernje planove i društveni život. Potpuno je svejedno hoćete li otići s prijateljima na piće, posjetiti teretanu ili provesti večer s partnerom i obitelji, važno je da se psihički i fizički „odmorite“ od posla.

Programirano sanjanje. Prije nego što usnete, ma koliko vam zvučalo smiješno ili neobično, zapitajte se kako biste mogli riješiti probleme koji vas muče. Zašto? Zato što će se nesvjesni dio vašeg uma tijekom noći zabaviti traženjem odgovora. Kad se probudite, veliki su izgledi da će vam „sinuti“ rješenje.

Kolaž za što? Još jedna vježbica iz kategorije bizanih „mentalnih pomagala“ počiva na kreiranju kolaža fotografija svega što biste željeli postići, koji možete nalijepiti na vidljivo mjesto u svome domu, iznad radnog stola ili u kuhinji. Svjesni smo da zvuči čudno, ali stručnjaci tvrde da takve fotografije imaju pozitivno subliminalno djelovanje, kojeg po definiciji nismo svjesni.

Prihvatite promjenu. Većini nas promjene nisu drage iako se naša sreća temelji na otkrivanju novih stvari. Zašto? Zato što mozak proizvodi dopamin, hormon sreće, samo kad se susreće s novim, iako su mu ispočetka mrske takve „novotarije“. Zbog toga se savjetuju mali otkloni u svakodnevnim navikama i aktivnosti. Primjerice, promijenite  katkad put kojim idete na posao ili u školu, kao i rutu kojom trčite i redoslijed izvođenja vježbi. Već nakon drugog ili trećeg ponavljanja, svladat ćete prvotni otpor i istinski uživati u novom.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Nevjerojatna transformacija Rebel Wilson: Cijelu 2020. je živjela zdravo, a rezultati nisu izostali

Simpatična 40-godišnjakinja nakon 'liječenja' stresa krafnama odlučila se za holistički pristup i uvela zdrave navike

Kako Halle Berry izgleda tako fantastično u 50-ima?

Spoiler alert: nisu samo geni u pitanju, već težak rad

Po uzoru na Kate ili Meghan - koji vam stil vježbanja više odgovara

Dvije vojvotkinje, dva sasvim različita pristupa fitnessu

Ovo su četiri vježbe koje biste prema Harvardovoj studiji trebali ponavljati svaki dan

Vježbe koje će usporiti proces starenja i poboljšati generalno zdravlje

Početničke pogreške pri skidanju kilograma

Ako se želite vratiti u formu ovo su stvari na koje morate pripaziti

Evo kako da vaša forma preživi božićno prejedanje!

Fitness influenceri su podjelili nekoliko savjeta

▲ Povratak na vrh