Prvi petak u veljači #nosicrveno

25.01.2021.

Treću godinu zaredom, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se zdravstveno-edukativna akcija Dan crvenih haljina.

Cilj akcije Dan crvenih haljina je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-HuzjanZdravka PoljakovićMarina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

„U ozračju pandemije i nedavnih potresa osjećamo obavezu još glasnije govoriti o ovoj temi jer COVID-19 predstavlja rizik za nastanak moždanog udara jednako kao i emocionalna napetost kojoj su osobito izložene žene u stresnim situacijama. Moramo preuzeti brigu o vlastitom zdravlju jer se većina moždanih udara može prevenirati zdravim načinom života, a ukoliko do moždanog udara dođe, za liječenje je ključno pravovremeno prepoznavanje simptoma i brza reakcija.“ – kaže predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH i Gradonačelnika grada Zagreba, a važan doprinos dali su sponzori Berlin Chemie Menarini, Boehringer, Bina Istra, Eli-Lilly, Endress+Hauser, Fresenius, Ghetaldus, Makpharm, Matkon, Nicro, Novartis, Pliva, Sandoz i Zubak grupa.

U susret Danu crvenih haljina organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, a svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu i moći će se pratiti online. Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera Andrijane Subotić PjajčikĐurđice VorkapićIvice SkokeLane PuljićMartine Herak i Zorana Aragovića.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o „Danu crvenih haljina“ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Ilustracija: Petra Huzjan

Foto: Zvonimir Ferina

Pročitajte i...

Hrabre žene u crvenom poručuju: Moždani udar se može spriječiti

U petak, 5. veljače, svečanim obilježavanjem u Hrvatskom glazbenom zavodu završila je zdravstveno-edukativna akcija Dan crvenih haljina kojom se podiže svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena.

Modna revija u sklopu Story Pink Fest Eventa upozorila na važnost redovitog pregleda dojki

Petu godinu zaredom Udruga P.I.N.K. life provodi javnozdravstvenu kampanju u listopadu, mjesecu prevencije karcinoma dojki, ovoga puta u drugačijem izdanju

Fotka koja vam može spasiti život

Genijalna ideja koja je obišla svijet pomaže pri identificiranju raka dojke

Kako sami kod kuće možete pripremiti popularne bagelse?

Donosimo vam sjajan recept za popularna peciva

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

anastasia beverly hills

Slavne dame ih obožavaju, obožavat ćete ih i vi: Kultni Anastasia Beverly Hills proizvodi koje možete kupiti i u Hrvatskoj

Na listi vjernih klijentica nalaze Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Victoria Beckham i brojne druge, a od nedavno ove kultne proizvode možemo isprobati i u Hrvatskoj zahvaljujući Douglas parfumerijama!

▲ Povratak na vrh