Tjelovježba smanjuje rizik od raka dojke

Tjelovježba smanjuje rizik od raka dojke
13.08.2014.

I svakodnevno hodanje ima utjecaj na zloćudnu bolest

Iako ste zasigurno već upoznati s činjenicom da usvajanje zdravh navika u bilo kojoj dobi može biti dugoročno korisno, novo istraživanje tvrdi da samo 30 minuta brzog hoda svaki dan u roku od nekoliko godina može smanjiti rizik od raka dojke. S obzirom da su znanstvenici na ovoj studiji radili duže vrijeme, a i sami znamo koliko je hodanje dobra navika, ovo se čini kao mnogo izvedivija opcija od nekih sličnih preporuka.

Britanski The Telegraph piše da su znanstvenici s Instituta Gustave Roussy u Francuskoj pratili čak 59,300 žena osam godina, otkrivajući da one koje vježbaju 30 minuta dnevno imaju 10% manje šanse obolijevanja od zloćudnog tumora. Iako su ispitanice uglavnom u postmenopauzi, nikad nije prerano za početi sa zdravim navikama, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da žene koje su s tjelovježbom prestale prije pet ili više godina imaju jednake šanse za obolijevanje kao i one koje uopće ne vježbaju.

Zanimljivo, istraživanje tvrdi i da rizik smanjuje samo hodanje, a s obzirom na bezbroj savjeta i uputa o kojima svakodnevno čitamo, čini se da je ovo ipak najjednostavnije.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Ovo su četiri vježbe koje biste prema Harvardovoj studiji trebali ponavljati svaki dan

Vježbe koje će usporiti proces starenja i poboljšati generalno zdravlje

Otkrili smo skriveni talent Caro Daur!

Ostajemo u kući i vježbamo uz workout videe na njezinom YouTube kanalu!

▲ Povratak na vrh