Zašto je bezglutenska dijeta opasan hir?

Victoria Beckham
03.03.2017.

Stručnjaci upozoravaju da redukcijom glutena iz proizvoda namirnice ne dobivaju na kvaliteti i da mršavljenje pomoću njih nije ništa drugo nego običan mit i hir!

Kada je izašla autobiografska knjiga ponajboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića mnogi su sa zanimanjem popratili činjenicu kako je, tek kada je prešao na bezglutensku prehranu napravio onaj ključni korak koji ga je doveo na sam vrh svjetskog tenisa.

Paralelno s tim u svim svjetskim medijima mnoge su se svjetske zvijezde zaklinjale u uspjeh nove hit dijete – bezglutenske prehrane!

Tako su se mnoge slavne glumice i pjevačice, poput primjerice Victorije Beckham, Gwyneth Paltrow i Miley Cyrus, odrekle tjestenine, kruha i kolača ne bi li skinule pokoji kilogram viška!

Štetna djelovanja glutena

I dok je osobama oboljelima od celijakije bezglutenska dijeta svakodnevica s kojom moraju živjeti do kraja života, izbacivanje glutena iz prehrane poznatih osoba mnogi su opisali kao još jedan hir!

Naime, kako je gluten (protein koji se nalazi u spomenutim žitaricama) vrlo jeftin i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost, tako ga, na nesreću mnogih celijakičara, proizvođači hrane obilato i rado koriste. Kroz godine je postao važan dio prehrambenih boja, konzervansa i aditiva pa se može naći u namirnicama u kojima ga niti u snovima ne biste očekivali.
Osobe oboljele od celijakije ne podnose ovaj protein te pri konzumiraju hrane mogu ozbiljno narušiti imunološki sistem, odnosno dovesti do oštećenja tankog crijeva. Jedina sigurna terapija od bolesti je stroga doživotna bezglutenska prehrana.

Nova istraživanja otkrila su da u određenim dozama gluten kod svakoga može prouzročiti probavne tegobe kao što su bol, napuhavanje, zatvor ili proljev te umor.
No, ona su pokazala i kako proizvodi iz kojih je izuzet gluten mogu sadržavati i do pet puta veću količinu masti.

Stoga stručnjaci upozoravaju da redukcijom glutena iz proizvoda namirnice ne dobivaju na kvaliteti i da mršavljenje pomoću njih nije ništa drugo nego običan mit i hir!

N. Petan

Fotografija Profimedia

Pročitajte i...

Prava imena holivudskih celeba

Milena Markovna, William Bradley i Stefani Joanne Germanotta. Nemate pojma tko su ti ljudi? Pa zapravo imate. Mila Kunis, Brad Pitt i Lady Gaga nisu se oduvijek zvali kako se zovu danas!

G Sport x Proenza Schouler activewear kolekcija

Sporty itekako može biti sexy!

Predstavljena je activewear kolaboracija Proenze Schouler i brenda Gwyneth Paltrow

Top 5 revija s londonskog tjedna mode

Kako su svoje nove kolekcije prezentirali omiljeni dizajneri

Koju dnevnu kremu za lice koriste Alexa Chung i Victoria Beckham?

Otkrili smo tajnu svježeg izgleda naših omiljenih Britanki

▲ Povratak na vrh