Zašto ne bismo smjeli preskakati juhu na početku jela?

23.03.2017.

Bilo da je domaća ili instant, juha je više od okrjepljujućeg obroka

Juhe su sastavni dio narodne, ali i tradicionalne medicine. Njihova se konzumacija preporučuje kod povišene temperature i prehlada jer se smatraju dobrim izvorom tekućine, čime se sprječava dehidracija. Kod raznih bolesti juha je osnovno jelo upravo iz razloga što se lako probavlja, a kod određenih bolesti probavnog trakta je prva hrana koja se uvodi nakon operacija ili dužeg gladovanja.

“Moderan način života donio je i određene promjene prehrambenih navika pa ljudi sve rjeđe pripremaju obroke kod kuće te se umjesto toga odlučuju za gotova jela, brzu hranu ili ručanje u restoranima. Zbog nedostatka vremena, ali i previše svakodnevnih obaveza, juha je postala jelo koje se sve češće zanemaruje, dok je u prošlosti bila sastavni dio svakog ručka.Iako u pripremi domaćih juhica možemo sami kontrolirati koje namirnice ćemo upotrijebiti i kako ćemo ih začiniti, instant juhe su im se svojom kvalitetom znatno približile, a po nekim svojstvima su čak i u prednosti. Kada se radi o soli, instant juhe sadrže optimalnu količinu i nije ih potrebno dosoljavati, dok često domaće juhe dodatno solimo”, otkriva nutricionistica Nataša Šoštarić.

Istraživanja su, naime, pokazala kako osobe koje konzumiraju bistru juhu s povrćem prije glavnog jela unesu do 20 posto manje kalorija nego one koje ju ne konzumiraju. Tanjur ovog okrepljujućeg obroka sadrži vrlo malo kalorija, a osigurava petinu preporučenog dnevnog unosa povrća. Dodatno, instant juhe su značajan izvor vlakana pa čak i proteina, minerala i vitamina. Imajući u vidu sve navedeno, trebalo bi dobro razmisliti hoćemo li pri sljedećem obroku preskočiti juhu kao početak jela.

N. P.
Fotografija Profimedia

Pročitajte i...

Ovi neočekivani razlozi mogli bi biti uzrok bolova u leđima

Znamo da je bol u leđima globalni zdravstveni problem i najčešći razlog izostanka s posla, ali zbog toga nam nije ništa lakše kad nas ukliješti. Kako to izbjeći?

Sami kod kuće pripremite popularne bagelse. Možete vi to

Donosimo vam sjajan recept za popularna peciva

Detoksikacija nakon Uskrsa

Donosimo vam savjete kako se vratiti u formu nakon Uskrsa

Provjerite trebate li baciti cijeli neseser: Koliki je zapravo rok trajanja šminke?

Kladimo se da ste svoju maskaru trebali već odavno zamijeniti....

Ovo su četiri vježbe koje biste prema Harvardovoj studiji trebali ponavljati svaki dan

Vježbe koje će usporiti proces starenja i poboljšati generalno zdravlje

Početničke pogreške pri skidanju kilograma

Ako se želite vratiti u formu ovo su stvari na koje morate pripaziti

▲ Povratak na vrh