Zašto su vježbe snage i učvršćivanja važne?

26.06.2021.

Jedan od ključnih koraka do vitke linije, ali i općeg zdravlja i vedrog raspoloženja jest vježbanje. No osim aerobnih vježbi, postoje i vježbe snage, koje daju optimaln(ij)e rezultate

Sve vježbe u teretani i vježbe snage nazivaju se anaerobnim vježbama.

One su općenito korisne za zdravlje te tonus mišića i kože, a kod redukcijskih dijeta su iznimno važne jer treba kvalitetno popuniti i učvrstiti praznine nastale mršavljenjem.

Preporuča se da svaki trening traje najmanje 20-ak minuta bez pauze, a treba ga započeti zagrijavanjem u trajanju od 5 minuta. Pri tome ne zaboravite na vježbe istezanja jer one pojačavaju elastičnost mišića i umanjuju rizik od ozljeda.

Ako ne idete u teretanu ili na pilates, primjerice, možete vježbati i kod kuće – najbolje uz glazbu jer ona daje stalni ritam.

Što god vježbali, nikada ne smijete vježbe prekinuti naglo, nego postepenim usporavanjem i smanjivanjem ritma – osjetite da se puls polako usporava. Za sve rekreativce i početnike u vježbanju za početak se ne ne preporučuje više od 50-60 minuta vježbanja ‘u komadu’.

Najbolji uspjeh postiže se kombiniranjem više vrsta tjelovježbe, i to tako da se vježba 3-6 puta tjedno a pauza jednom tjedno je obvezna. Nikad ne vježbajte žedni, a tijekom vježbe vodu treba piti ako osjetite žeđ.

Vježbate li vani, na asfaltu ili hodate po stepenicama neke zgrade, važno je na nogama imati dobre tenisice, koje će amortizirati tvrdoću betona i asfalta!

 

N. Petan

Fotografija Profimedia

Pročitajte i...

odjeća za vježbanje

Ovi kompleti će nas motivirati na vježbanje

Ljeto je na izmaku, što je pravo vrijeme za stvaranje zdravih navika. Dodatna motivacija je odjeća u kojoj ćemo htjeti vježbati, čak i onda kad nismo raspoložene

Blagodati plivanja za dušu i tijelo

Plivanje je kao stvoreno da se vratite u top formu, učvrstite mišiće, riješite stresa i napunite baterije u svakom pogledu. Iskoristite ljetovanje da učinite nešto za sebe

marilyn monroe

Kako je Marilyn Monroe održavala svoju figuru pješčanog sata?

Jesu li savjeti jedne od najljepših žena svih vremena primjenjivi danas?

Kako Halle Berry izgleda tako fantastično u 50-ima?

Spoiler alert: nisu samo geni u pitanju, već težak rad

Kako ostati fit na zabavan način

Vrijeme je da se prisjetite nekadašnjih vještina i stanete na - role!

Kako prilagoditi trening menstrualnom ciklusu?

Sportske aktivnosti možete vrlo lako prilagoditi hormonalnim promjenama

▲ Povratak na vrh