Znate li ‘brendirati’ samog sebe?

Brendiranje
02.08.2015.

'Kako sam ja stara', 'Da sam bar uspješnija', 'Opet sam se udebljala'... Prestanite se škartirati i optuživati zbog svega, naučite se brendirati

Danas bi vjerojatno bilo lakše naći ženu koja nema problema s celulitom nego onu koja se ne prestaje optuživati zbog svake stvari koju je učinila ili je propustila učiniti. Stalan osjećaj krivnje i grižnja savjesti postali su najproširenija neformalna ‘ženska religija’ na svijetu. Pribjegavamo joj iz praznovjernog straha da bismo drugačijim, ne-daj-bože, afirmativnim pristupom mogli privući lošu sreću. Kao što nam iskustvo stalno pokazuje, ni omalovažavanje u vlastitim očima nije nas učinilo boljima. Iako smo stalno nezadovoljni, ne odustajemo od upornog nabijanja krivnje samima sebi.

Sociolozi i psiholozi objašnjavaju da je takvo ‘grizodušje‘ logična posljedica vremena u kojem živimo. Za razliku od naših majki i baka, nad kojima je lebdio stalan osjećaj dužnosti i religioznog straha, naša je generaciji odlučila preuzeti stvari u svoje ruke i izgraditi svoju najbolju moguću verziju. Kao pravi pripadnici potrošačkog društva, pokušavamo objektivno pristupili sebi i svojim postignućima kao proizvodima koje treba poboljšati, učiniti poželjnijima. Znamo što se događa ‘faličnoj’ robi, škartiraju je i zamijene novim, boljim modelom. Zbog toga si ne toleriramo nikakve slabosti i mane. Moramo biti još bolje majke, partnerice i prijateljice, moramo biti mršavije i mlađe, moramo biti uspješnije, moramo…

Problem nastaje kad otkrijemo da nam se zbog nerealne težnje za savršenstvom na svim područjima, u živote uvukao nepopustljiv osjećaj krivnje i stalnog žaljenja. Činjenica je da nemamo ni vremena ni snage za borbu sa svima našim ‘demonima’. Zaboga, tko može briljirati na svim poljima?!

Želeći oponašati uspješne žene kakve nam nameću kao uzore, pobrkali smo njihove vrijednosti i vrline sa svojima, potpuno nesvjesni da bismo prvo trebali poći od svoje liste prioriteta i kvaliteta koje su nam zaista važne i potrebne u život. Recimo, besprijekorno utegnuto tijelo sigurno je na vrhu popisa svakog top-modela, ali zašto bi trebalo biti i na našem? Njima je tijelo zaista ‘sredstvo za rad’ pa ne čudi da većinu svoga vremena i novca ulažu u njegovanje svojih oblina. A mi? Nemamo ni vremena, još manje novca za opsesivno bavljenje svojom ambalažom.

Umjesto da neprestano osuđujete svaki svoj postupak i odluku, predlažemo vam potpuno nov pristup. Kontraproduktivno ‘škartiranje’ samih sebe zamijenite ‘brendiranjem’.

 

profimedia-0104213593

 

‘Kako sam ja stara!’

Kako se ‘škartiramo’? Kad vas pitaju, zašto više ne izlazite, odgovarate da nemate vremena za takve gluposti, a u sebi mislite: ‘Dosta mi je toga da sam najstarija osoba gdje god se pojavim.’ Priznajte, dok u ogledalu tražite najnovije znakove starenja, duboko u sebi otkrivate pomalo perverzan užitak u spoznaji da ste otkrili još jednu boru. Tom ste ritualu vjerne neovisno o tome jeste li u 30-ima, 40-ima ili 50-ima. Ima li učinkovitijeg načina da iskorijenite svaki razlog za zadovoljstvo u svakoj dekadi svoga života? Jedino je sigurno da ćete stalnim mrštenjem zbog starenja samo ubrzati taj proces.

Kako bismo se trebali ‘brendirati’? Već sama pomisao da se i žene u kasnim 20-ima smatraju starima, trebala bi djelovati otrežnjujuće na pripadnice zrelijih godišta. Posegnite za golemim iskustvom koje su vam te godine donijele, ne dopustite da propadne neiskorišteno. Suočene s pravim životnim problemima brzo otkrijemo da su nam dvije-tri bore više najmanji problem. Kad se želite oraspoložiti, samo se prisjetite zbog kojih ste se sve gluposti u vezi sa svojim izgledom nervirali prošlih desetak godina. Poučeni onom starom, ‘Pametan uči na pogreškama drugih, a glup (ni) na svojima’, ne dopustite da vam još jedno desetljeće prođe u glupuzaludnom mrštenju.

‘Baš sam debela’

Kako se ‘škartiramo’? Kad ste zadnji put s djetinjim oduševljenjem kombinirali svoje stylinge? Još bolje, kad ste zadnji put uživali kupujući odjeću, ne razmišljajući o sebi kao o objektu čije mane treba kamuflirati? Otkako zbog krize sve rjeđe odlazite u shoppinge, usput ste ‘zaboravili’ na staro nezadovoljstvo i iskonstruirali sasvim novo, „Mislim, stvarno, sad ne mogu ‘uživati’ ni u tom malom veselju!“. Zanimljivo je kako prilikom pojave novog problema, staro nezadovoljstvo spontano počinjemo pretvarati u nešto pozitivno. Budite iskreni, nikad niste uživali u shoppingu. Sad barem više ne trošite na krpice koje i tako ne biste nosili.

Kako bismo se trebali ‘brendirati’? Svima je jasno pa valjda i vama da je osjećaj grižnje savjesti zbog još jednog rebra čokolade potpuno bespotreban. S tim rebrom ili bez njega, nećete izgledati kao Gisele. Uostalom, osobe koje su stalno na dijetama zapravo su mazohistični tipovi, što vi niste. Sigurno ste čuli da je suvremeni čovjek u prosjeku znatno viši i deblji nego naši prethodnici s početka 20. stoljeća. Znate li što to znači? Sljedeći put kad pomislite da ni u čemu ne izgledate dobro, nemojte si predbacivati da ste debeli, recite: „Gle, kako sam moderna!“ Sad kad ste se od srca nasmijali samima sebi, na dobrom ste putu da počnete uživati u svojim (skupo plaćenim) krpicama.

‘Da sam bar uspješnija’

Kako se ‘škartiramo’? Na koji način reagirate kad čujete da je vaša bivša kolegica napredovala na poslu? a) Ta je firma stvarno pala na niske grane. b) Da sam ostala, to bi bio moje mjesto. c) Da sam ostala, sad bi mi ona bila šefica. Ako je potonja opcija vaš odgovor, zapitajte se zašto bi ona šefovala vama. Ne izvlačite se izgovorima da su napredovanja i tako rezervirana za laktaroše i ulizice. Ako to zaista mislite, ne biste li trebali biti sretni što ne pripadate toj ‘moralno upitnoj’ kategoriji. Budite iskreni, nikad niste bili dovoljno samouvjereni i sigurni u svoje sposobnosti da biste mogli podnijeti sve pritiske i stresove koje nosi šefovsko mjesto.

Kako bismo se trebali ‘brendirati’? S obzirom da živimo tu gdje živimo, prvo trebamo raščistiti s elementarnim stvarima. Činjenica je da je posao u našim krajevima rijetka zvjerka. Već samim time što ga imate, bez pretjerivanja možete se osjećati uspješnima. Sad kad ste to raščistili, vrijeme je da otkrijete je li šefovsko mjesto ikad bila vaša furka. Dobro promotrite svoje šefove i zapitajte se biste li mogli trpjeti sve što oni moraju, od kuknjave i eskiviranja podređenih do ‘ribanja’ nadređenih. Biste li u takvom škripcu uopće našli ‘mjesta’ za uživanje u šefovanju? Ako ste još uvijek u to uvjereni, bravo, šefice, samo ustrajte. Ne dopustite osjećaju krivnje da vas sabotira na vašem putu prema gore. Ostanete li u stalnom ‘dosluhu’ sa svojom savjesti, bit ćete dobra šefica.

‘Kakva sam ja to majka/kći/prijateljica/partnerica…’

Kako se ‘škartiramo’? Kakva sam ja to majka kad ni večeras nisam imala živaca da im pročitam priču za laku noć? Kakva sam ja to kći kad barem dva-tri puta tjedno ne nazovem mamu? Kakva sam ja to prijateljica kad svaki put zakunjam prije ponoći na tako rijetkima i zaista veselim okupljanjima svojih starih frendica? Kakva sam ja to partnerica kad mi vrhunac seksi večeri predstavlja zajedničko gledanje filma pod dekicom? Odgovor: vrlo umorna. Kad biste se samo mogli naspavati i odmoriti, mogli biste objektivnije sagledati svoje višestruke uloge. Odmah bi nestalo i stalnog osjećaja krivnje vezanog uz vaš privatni život.

Kako bismo se trebali ‘brendirati’? Dok vas razvlače na sve strane, činite sve što je u vašoj moći da se nitko ne osjeti uskraćenima, ni vaša djeca i partner, ni vaši roditelji i prijatelji. A što dobivate zauzvrat? Stalne prigovore! A vi ste tako umorni. Zbog toga ne primjećujete da nema realnih razloga zbog kojih biste trebali osjećati grižnju savjesti, štoviše! Vi ste savjesna i predana majka, kći, prijateljica i partnerica. Da niste, bili biste potpuno ravnodušni na njihove prigovore. Krajnji je čas da otkrijete zašto su vaši najbliži tako nezahvalna djeca, roditelji, prijatelji i partneri. Uzimaju li vas zdravo za gotovo?

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Nevjerojatna transformacija Rebel Wilson: Cijelu 2020. je živjela zdravo, a rezultati nisu izostali

Simpatična 40-godišnjakinja nakon 'liječenja' stresa krafnama odlučila se za holistički pristup i uvela zdrave navike

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Osjećate li se kao uljez u vlastitom životu?

Imate li katkad dojam da se ponašate i osjećate poput varalice koji više pokušava uvjeriti sebe nego druge da zna što čini?

Jer dečki ne plaču: Jeste li znali da muškarcima izolacija pada teže nego ženama?

Dok ona ispija virtualnu kavu sa sestrom, umiruje um i tijelo uz sat online joge ili razmjenjuje duhovite internetske šale s prijateljicama u internoj Viber grupi, on tiho pati…

▲ Povratak na vrh