Znate li što je Ajurveda?

17.05.2016.

Ajurveda kao način života: prehrana, joga, edukacija, tretmani, pulsna dijagnostika, detoksikacija

Ajurveda je najstariji medicinski sustav na svijetu koji smatra ljudski život kombinacijom spoja tijela, osjećaja i duše. Tako je i postizanje idealnog zdravlja moguće samo ako je osoba zdrava na tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. Ajurveda naglašava prevenciju bolesti i pomlađivanje organizma, a posebnu pažnju posvećuje prehrani i uravnoteženom načinu života. Cilj je Ajurvede balansiranje uma, duha i tijela.

ajurveda (6)
Riječ Ajurveda na sanskrtu se prevodi kao “znanost o životu” ili “umjetnost dugovječnosti” čime ova 5000 godina drevna grana medicine daje do znanja da joj je u središtu pozornosti svaki čovjek ponaosob, te se i odnos prema liječenju ili prevenciji temelji na prirodnim načinima i preparatima pripremljenima uglavnom od biljaka. Istovremeno, Ajurveda se bavi i anatomskim i fiziološkim aspektom čovjeka čemu pristupa kroz holistički pristup.

Prema Ajurvedi, tri osnovne životne energije (doše) baza su za sve naše tjelesne i mentalne obrasce: VATA (Vjetar), PITTA (Vatra) i KAPHA (Zemlja). Kada su doše u neravnoteži, uzrokuju bolest. Svoju iskonsku prirodu i tjelesnu konstituciju dobili smo rođenjem (Prakruti prema Ajurvedi), a jedinstven omjer tih energija zadan je u trenutku začeća i ostaje jednak tijekom cijelog Života. Određuje što je u harmoniji s prirodom svakog pojedinca, a što potencijalno uzrokuje neravnotežu i bolest.

ajurveda (10)
Svojim preventivnim pristupom, Ajurveda istovremeno može pomoći u pravovremenom dijagnosticiranju mnogih bolesti (u čemu postiže daleko najbolje rezultate), čime se uvelike pospješuje sam proces pravodobnog liječenja te izbjegavaju ili olakšavaju kasnije teže manifestacije bolesti.

Ovaj tradicionalni način liječenja sve je snažnije prisutan u razvijenim zemljama gdje ga zagovaraju i liječnici i pacijenti obzirom da je sve veći broj onih kojima je Ajurveda pomogla u prevenciji i izlječenju mnogih bolesti.

U Zagrebu djeluje Ajurvedski centar zdravlja New Earth, prvi i jedini u ovom dijelu Europe koji u svojem programu nudi sve segmente ajurvedskog liječenja: pulsnu dijagnostiku, tretmane, proces dubinske detoksikacije organizma (Panchakarme), ajurvedsku prehranu, jogu, edukaciju te ajurvedske preparate certificirane u EU.

ajurveda (12)
Cjeloviti pristup zdravlju Ajurvedskog centra New Earth temelji se na vrednovanju i iskustvu u primjenjivanju ajurvedske medicine i terapija u svom punom obimu. Tim vrhunski educiranih stručnjaka, stalno zaposleni liječnik specijalist Ajurvede iz Indije te liječnik zapadne medicine iz Hrvatske na jednom mjestu primjenjuju tradicionalne i moderne prirodne metode koje su prilagođene individualnim potrebama svakog klijenta.

Osim tradicionalnih ajurvedskih tretmana, u centru New Earth se provodi i proces dubinske detoksikacije organizma (proces Panchakarme), koji objedinjuje niz ajurvedskih tretmana koji za cilj imaju otpuštanje, mobilizaciju i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. On dubinski čisti tjelesna tkiva, omogućavajući tako tijelu da bolje reagira na biljne preparate te da se aktivira prirodan, čovjeku urođen, mehanizam samoiscjeljenja. Upravo način izvođenja procesa Panchakarme, uz stalno inzistiranje na stručnosti, iskustvu, etici i kvaliteti, Ajurvedski centar zdravlja New Earth stavlja uz bok najkvalitetnijim ajurvedskim klinikama u Europi.

Centar je smješten pored maksimirske šume, te ima predivan vrt koji podsjeća na zelenu oazu toliko potrebnu za potpuni oporavak duha i tijela.

Fotografije: John Pavlish

Pročitajte i...

Uz ove savjete recite bye bye ispucalim vrhovima

S ovim trikovima bit ćete korak bliže dugoj i njegovanoj kosi

ELLE 5 beauty minuta: Dora Predojević

Popularna influencerica otkrila nam je sve svoje beauty tajne!

Caudalie must have ljetna rutina njege kože je stigla!

Kozmetika koju koristimo ovog ljeta, a i duže

Pronašli smo brendove slične kultnom The Ordinaryju

Koji još beauty brendovi nude kvalitetne, a cjenovno prihvatljive proizvode?

▲ Povratak na vrh