5 razloga zašto mrzim online shopping

01.05.2020.

Na netu sam pronašla fantastičnu jarkožutu haljinu, kao stvorenu za preplanuli ten i vruće ljetne večeri. Očarano sam promatrala fotografiju tamnoputog modela u toj boho ljepotici ukrašenoj ženstvenim voluminoznim volanima i prst je sam poletio prema „kupi“. Danas je stigla. Izgledam kao jeftina kremšnita.

Imam prijateljicu koja se kune da petnaest godina nije ništa kupila u dućanu. Ormar joj je prepun genijalnih komada koje joj stoje kao saliveni, a sve ih je odreda kupila u pet minuta, u gluho doba noći, između pisanja kolumni za novine, nakucavanja scenarija za tv serije i nunanja djeteta. I ja bih tako da,  poput nje, imam savršeno proporcionalna ramena i bokove, ni grama viška i onaj praktičan mini model  grudi koje su tu, ali ne stvaraju probleme. Ali nemam. Pa stojim pred ogledalom maskirana u gigantsku kremšnitu. Kad bi imala mentalne snage za proces vraćanja haljine, vratila bih je. Ali pomisao na natezanje s kurirskim službama u doba korone i potencijalnim nesporazumima koji će rezultirati tisućama mailova razmijenjenih s ubogim Bahadurjitom koji odrađuje treću smjenu u dislociranoj službi za korisnike  odvraća me od te akcije. Oh well, ako ništa, od ovog će biti jedan duhovit Facebook status.

Priznajem, nisam tip od online shoppinga. Ne samo zato što nikad nisam sigurna kako će mi neki komad stajati, već i zato što sam ja po svojoj prirodi „pipačica“. Znate one bakice koje na odjelu s voćem i povrćem predano, bez imalo srama u ruke uzmu maltene svaku rajčicu, naranču, jabuku i mandarinu, nepovjerljive i nesigurne u svoj konačni izbor. Kupnja bez prethodnog pipanja? Kao seks bez predigre. Nekako prebrzo bude gotovo.  A evo još nekoliko razloga zašto online shopping nije moja omiljena vrsta kupovine

  1. O načinima plaćanja iliti živjelo pouzeće!

Kreditnu karticu prerezala sam davne 2006., kad mi je stigao Diners račun nakon povratka iz New Yorka. Prokleti Victorijini anđeli i ostale napasti. Reći ću vam samo da smo se ljubazni i strpljivi Marko iz odjela naplate i ja mjesecima čuli na tjednoj bazi. Otad u trgovinama nikad ne kupujem karticom (jer se ne znam kontrolirati), dok online kupujem isključivo s onih sajtova koji imaju opciju plaćanja pouzećem tj. po preuzimanju robe. Dovoljno mi je da vizualiziram Marka koji neće gnjaviti telefonom nego će mi zvoniti na vrata, pa da se resetiram i od tri stvari, dvije izbacim iz košarice.

  1. Kašnjenje

Posebno aktualno u doba pandemije. Rođendanski dar mog petogodišnjeg sina, astronaut „Buzz Svjetlosni“ iz Toy Storyja, stizao je toliko dugo da bi čovjek pomislio kako je doslovno naručen s drugog planeta.

  1. Robotske službe za korisnike

Stigao vam je predmet koji uopće niste naručili jer je netko na drugoj strani svijeta zeznuo stvar. Trebalo bi biti lagano, zar ne? Pošaljete mail da nije pitanju pogrešna veličina već pogrešan proizvod i to je to. Ali ne, slijedi dvotjedno natezanje oko toga tko treba snositi troškove ne baš male poštarine za povrat stvari, nakon čega pokušavate dobiti nekog iz „središnjice“, no telefon im očito služi samo za ukras. Dobivate omanji živčani slom i odustajete od cijele stvari.

  1. Izostaje „The Experience“

Ulaziš u trgovinu i osjećaš se kao da si upravo prošao kroz vrata raja. U nozdrve ti ulazi oblak mirisa drvenih štapića natopljenih uljem s notama smokvinog lista, u pozadini svira neka zen ambijentalna glazba, cijeli je prostor u umirujućim pastelnim tonovima, prodavačice su ljubazne i imaju porculanski ten (neću reći o kojoj je trgovini riječ, ali uvjerena sam da je to jedan od uvjeta da tamo radiš), kupci dotjerani, a police prepune cool stvari koje bi se tako savršeno uklopile u tvoj dom ili ormar.  Kako to usporediti s „otvori novi prozor“ i „kupi“?

  1. Iskustvo koje traje

Nema većeg gušta nego nakon „lova“ sjesti na zasluženu kavu, staviti vrećice na stolicu preko puta i nježno promatrati svoju lovinu, razmišljajući o tome što će sve s njom uskoro raditi..

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Outnow, IMDB

Pročitajte i...

Očajavate pred ormarom jer nemate što za odjenuti? Imamo formulu koja pali svaki put!

Back to basics: crno-bijeli celebrity outifiti koje ćemo pokušati kopirati

Komadi iz Topshopa koje definitivno trebamo za ljetnu sezonu

10 nužnih nadopuna našoj ljetnoj garderobi

Marama je ovog ljeta dobila neobičnu novu funkciju

Jeste li i vi isprobali trend nošenja marame kao crop-topa?

Tri načina kako ovog ljeta nositi traperice

Ako se i ljeti teško odvajate od omiljenih traperica, ove će vas ideje razveseliti

▲ Povratak na vrh