5 zabranjenih kampanja

20.07.2016.

Ove provokativne fotografije ostale su zapisane u povijesti mode iako su ih stručne organizacije procijenile neprimjerenima za javnost

Ponekad su u reklamama provokacije neizbježne, ali neke modne kampanje otišle su toliko daleko da su vrlo brzo i povučene iz cirkulacije. Ovih pet zabranjenih kampanja ostale su zapamćene u svijetu mode kao najprovokativnije.

  1. Yves Saint Laurent, Opium (2000.)

Ova kampanja sa Sophie Dahl u ulozi vatrene femme fatale isprovocirala je čak 900 pritužbi zbog čega je u Ujedinjenom Kraljevstvu uskoro i uklonjena s javnih površina. Kultnu fotografiju koja je u povijest ušla kao osma po redu s najvećim brojem pritužbi potpisuje, ni manje ni više, Steven Meisel.
ysl

 

2. Tom Ford for Men (2007.)

 
Kada je riječ o provokaciji u svijetu mode, ime fotografa Terryja Richardsona neupitno će se kad-tad pojaviti. Upravo on potpisuje kampanju parferma za muškarce Toma Forda koja je zbog izrezanog lica modela ocijenjena kao mizogina.

tom-ford

 

 

3. Dolce & Gabbana (2007.)

 
Ova fotografija Stevena Kleina za kampanju talijanskog dvojca školski je primjer neprimjerene poruke i redovito je prva na redu kada se priča o kontroverznim oglasima.

dolce-and-gabbana-rape-ad-1024x768

 

4. Sisley (2007.)

 
Sudeći prema prethodnim fotografijama, 2007. u svijetu mode bila je godina provokacije. Ove godine objavljenja je i (jedna od mnogih) Sisleyevih kampanja koje su izazvale bijes javnosti. Kampanju koja na glamurozan način prikazuje uporabu droge s nimalo suptilnim naslovom “Fashioin Junkie” potpisuje, dakako, Terry Richardson.

sisley-fashion-junkie-1

 

5. Marc Jacobs, Oh Lola (2011.)

 
Kada se tada 17-godišnja Dakota Fanning pojavila u kampanji za parfem Marca Jacobsa, optužbe za pedofiliju počele su frcati su u smjeru dizajnera. Odjeća, make-up i nezgodno smještena bočica parfema u kombinaciji s nazivom parfema prizivali su usporedbe s Lolitom koje glumica i danas odbacuje kao “nebitne”. Još jedno renomirano fotografsko stalo je iza ovih slika – Juergen Teller.

dakotafanning_marcjacobs

Pročitajte i...

It djevojka: Deva Cassel

Kad smo je posljednji put vidjeli, bila je slatka djevojčica u naručju svoje slavne majke Monice Bellucci. No vrijeme leti pa je Deva preko noći izrasla u 15-godišnju ljepoticu i zaštitno lice novog D&G mirisa

Tom Ford ove tople sezone priziva povratak 80-ih

Kako izgled nova kolekcija cijenjenog dizajnera?

Tom Ford se okušava u dermatologiji

Renesansni čovjek seli u laboratorij

Kakva nas modna elegancija očekuje ove jeseni?

Nova kampanja poznatog dizajnera

▲ Povratak na vrh