6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

03.06.2020.

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

Filmska umjetnost nastaje u sretnoj harmoniji različitih talenata, svaki je detalj promišljen, svaki element probran. Kostimografija igra ogromnu ulogu u karakterizaciji likova i općem estetskom dojmu, iako imena sjajnih talenata koji su odgovorni za tu dimenziju ostvarenja rijetko kada dopru do šire populacije.

Funny Face (Stanley Donen, 1957.) – Hubert de Givenchy 

Ljubav između Audrey Hepburn i Givenchyja trajala je više od većine holivudskih romansi, a to je zato što je dobar stil vječan… Hepburn je tražila da Givenchy radi kostime za gotovo sve njezine filmove pa tako jedan od najvećih dizajnera ikad potpisuje njezinu fantastičnu garderobu u filmovima Sabrina, Breakfast at Tiffany’s, Funny Face, Love in the Afternoon, Charade, Paris When it Sizzles, How to Steal a Million, Love Among Thieves

The Fifth Element (Luc Besson, 1997.) – Jean Paul Gaultier 

Ne iznenađuje da za kultni SF u kojem jednu od glavnih uloga igra tada jedan od najhot modela modnog svijeta kostime potpisuje ni više ni manje nego Jean Paul Gaultier! Priuštite si ponovno gledanje ovog fantastičnog Bessonovog filma i obratite ekstra pozornost na ludu kostimografiju zbog koje bismo rado da budućnost dođe što prije.

Barbarella (Roger Vadim, 1968.) – Paco Rabanne 

SF je idealno igralište za dizajnere jer je u njima sve dopušteno pa je tako za možda najslavniju ulogu Jane Fonda u Barbarelli kostime radio Paco Rabanne. Film možda nije, štono bi se reklo, dobar, ali je fantastično campy i otkačen, idealan za čoporativno gledanje uz grickalice.

Et Dieu… créa la femme (Roger Vadim, 1956.) – Pierre Balmain 

U još jednom Vadimovu filmu sa slavnom plavušom, I Bog stvori ženu, Brigitte Bardot odjevena je od glave do pete u kreacije Pierrea Balmaina. I da, sve bismo nosile, odmah.

Belle de Jour (Luis Buñuel, 1967.) – Yves Saint Laurent 

I još jedan film iz edicije «nosile bismo ove outfite svaki dan zauvijek» – Ljepotica dana Luisa Buñuela s Catherine Deneuve u glavnoj ulozi nosi vječne klasike Yvesa Saint Laurenta.

L’année dernière à Marienbad (Alain Resnais, 1961.) – Coco Chanel 

Ovaj fantazmagorični klasik nije za one s malo strpljenja, ali pravim filmofilkama strpljenje se svaki put isplati. Ako već ne možete uhvatiti konce u ovom neobičnom filmu u kojemu se vremena i prostori pretapaju, samo promatrajte polaganu izmjenu prekrasne odjeće na Delphine Seyrig – sve je crno, bijelo i Chanel

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia, IMDb

Pročitajte i...

Single & Fabulous watchlist: anti-romantični filmovi za sretno soliranje

Zaboravite pritiske kulture uparivanja te mitologiju proljeća kao doba zaljubljenih i provedite vrijeme s ovim filmovima koji znaju da sreća ne dolazi u paketu s romantikom, kao i da se ništa ne može mjeriti s večeri provedenom s frendicama ili u jednako fantastičnom društvu čaše vina, dobre knjige i vlastitih misli…

Sophia Loren u deset fantastičnih filmskih outfita

Kultna talijanska glumica i legendarna ljepotica u svojim najsjanijim modnim on-screen momentima

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Tko je Charles de Vilmorin, dizajner koji je oduševio Gaultiera i Castelbajaca

Novom kolekcijom na pariškom tjednu mode mladi dizajner predstavio generaciju Z

Korzet: Opresivni komad ženske garderobe ili 'it' dizajnerski predmet 2021.?

Od opresije do seksualnog oslobođenja, korzeti su prošli dug put, a ponovno smo ih mogli vidjeti na brojnim modnim pistama

Behind the scenes: Kako se zapravo snimaju scene seksa

Učimo od koreografkinje zaslužne za fantastičnu senzualnost u seriji "Normal People"

▲ Povratak na vrh