6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

03.06.2020.

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

Filmska umjetnost nastaje u sretnoj harmoniji različitih talenata, svaki je detalj promišljen, svaki element probran. Kostimografija igra ogromnu ulogu u karakterizaciji likova i općem estetskom dojmu, iako imena sjajnih talenata koji su odgovorni za tu dimenziju ostvarenja rijetko kada dopru do šire populacije.

Funny Face (Stanley Donen, 1957.) – Hubert de Givenchy 

Ljubav između Audrey Hepburn i Givenchyja trajala je više od većine holivudskih romansi, a to je zato što je dobar stil vječan… Hepburn je tražila da Givenchy radi kostime za gotovo sve njezine filmove pa tako jedan od najvećih dizajnera ikad potpisuje njezinu fantastičnu garderobu u filmovima Sabrina, Breakfast at Tiffany’s, Funny Face, Love in the Afternoon, Charade, Paris When it Sizzles, How to Steal a Million, Love Among Thieves

The Fifth Element (Luc Besson, 1997.) – Jean Paul Gaultier 

Ne iznenađuje da za kultni SF u kojem jednu od glavnih uloga igra tada jedan od najhot modela modnog svijeta kostime potpisuje ni više ni manje nego Jean Paul Gaultier! Priuštite si ponovno gledanje ovog fantastičnog Bessonovog filma i obratite ekstra pozornost na ludu kostimografiju zbog koje bismo rado da budućnost dođe što prije.

Barbarella (Roger Vadim, 1968.) – Paco Rabanne 

SF je idealno igralište za dizajnere jer je u njima sve dopušteno pa je tako za možda najslavniju ulogu Jane Fonda u Barbarelli kostime radio Paco Rabanne. Film možda nije, štono bi se reklo, dobar, ali je fantastično campy i otkačen, idealan za čoporativno gledanje uz grickalice.

Et Dieu… créa la femme (Roger Vadim, 1956.) – Pierre Balmain 

U još jednom Vadimovu filmu sa slavnom plavušom, I Bog stvori ženu, Brigitte Bardot odjevena je od glave do pete u kreacije Pierrea Balmaina. I da, sve bismo nosile, odmah.

Belle de Jour (Luis Buñuel, 1967.) – Yves Saint Laurent 

I još jedan film iz edicije «nosile bismo ove outfite svaki dan zauvijek» – Ljepotica dana Luisa Buñuela s Catherine Deneuve u glavnoj ulozi nosi vječne klasike Yvesa Saint Laurenta.

L’année dernière à Marienbad (Alain Resnais, 1961.) – Coco Chanel 

Ovaj fantazmagorični klasik nije za one s malo strpljenja, ali pravim filmofilkama strpljenje se svaki put isplati. Ako već ne možete uhvatiti konce u ovom neobičnom filmu u kojemu se vremena i prostori pretapaju, samo promatrajte polaganu izmjenu prekrasne odjeće na Delphine Seyrig – sve je crno, bijelo i Chanel

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia, IMDb

Pročitajte i...

Što smo dosad mogli vidjeti na digitalnom couture tjednu?

Za velike modne kuće digitalna alternativa znači da se među njihovim talentima trebaju pronaći i izvrsni filmaši

Sarah Jessica Parker priprema reality show za dejtanje

Tko o čemu – nekadašnja Carrie Bradshaw o ljubavi, spojevima i turbulencijama single života

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Kožna jakna: Povijest jednog odjevnog komada

Od borbenih aviona preko leđa zločestih momaka do stilske klasike

JEDINSTVENI KONCERTI ZA VIKEND PRED VAMA

Josipa Lisac i Marin Ivanović Stoka, Nered, Tram 11 i Hladno Pivo u izdanju snimanom samo za Story

Najljepši filmski kostimi koje potpisuje Yves Saint Laurent

Crtice iz strastvene kostimografske karijere jednog od najznačajnijih dizajnera u povijesti

▲ Povratak na vrh