Amerikanci bježe u Pariz – što se događa na Njujorškom tjednu mode?

31.01.2017.

Dizajnerski duo Proenza Schouler objavili su kako napuštaju njujorški tjedan mode te će buduće kolekcije prikazivati pred pariškom publikom. Isto planiraju i sestre Mulleavy iz američkog Rodartea koje su svoj naum objavile samo par dana ranije

I dok Proenza Schouler kao razlog navode „nastojanje da se bolje predstave na međunarodnoj sceni“, Rodarte će u Pariz „jer vjeruju u ono što moda znači u Parizu.“ Njihove naizgled bezazlene i sasvim legitimne poslovne odluke ipak su u New Yorku potaknule lavinu pitanja jer radi se o neočekivanom gubitku dvaju važnih i uvijek interesantnih sudionika njujorškog tjedna mode.

Zasad nema govora o kompletnom preseljenju dizajnerskih ateljea ili sjedišta iz SAD-a u Francusku, ali kad punokrvni američki brendovi odaberu parišku pozornicu za svoje revije, onda to svakako potiče mnoga pitanja.

Ipak, Rodarte i Proenza Schouler nisu prvi povukli takav potez. Njujorški dizajneri Phillip Lim i Thom Browne već nekoliko godina u Parizu prikazuju svoje muške kolekcije iz kreativnih razloga. „Pariz je grad gdje je moda, pa čak i muška moda, istinski cijenjena,“ smatra Lim. Rick Owens je još jedan Amerikanac u Parizu, ali je njegov pariški staž mnogo dulji.

 

Rodarte

 

Rođen u Kaliforniji, Owens je Pariz odabrao 2003. i to zbog romantike. „Mogao sam biti uspješan u SAD-u, ali ne ovako. U Parizu moda još uvijek ima tu romantičnu, intimnu stranu. U Americi je sve stvar statusa i efikasnosti.“ Osim toga, Pariz dizajnerima nudi bolji publicitet jer nitko od urednika, buyera i važnih klijenata ne propušta Pariz.

New York živi drugačije, misli drugačije, pa i njeguje drugačiji stil.

Pariz je dizajnerima veći izazov, pozornica gdje se mogu okušati u umjetničkim stremljenjima, umjesto da se bave tipično američkim stilom – komercijalnim, sportskim, ležernim idejama za praktičnu i ležernu publiku. Treba li se CFDA zbog toga zabrinuti? Ako priča ne stane na ovome, i New York ostane bez još kojeg velikog imena, nešto će se svakako morati poduzeti.

Piše: Maja Karnik
Fotografije: profimedia

Pročitajte i...

Retro drama za suvremen modni statement

Velike kragne za outfite za pamćenje

Razdjeljak po sredini i još 5 beauty trendova koji su se mogli vidjeti na pistama pariškog tjedna mode

Kratki pregled trendova u makeupu i kosi koji će obilježiti sljedeću sezonu

Muza Karla Lagerfelda: Nova Chanelova kolekcija nadahnuta je Stellom Tennant

Aristokratski chic spaja lagane haljinice i kapute od tvida

5 zapaženih trendova na tjednu mode u New Yorku

Ready-to-wear tjedan mode u New Yorku je u punom jeku, a mi smo već prepoznali par vodećih trendova za jesen i zimu

Trend: zimski pupoljci

Inspirirajte se modelima slavnih dizajnera zaljubljenih u makove, ruže, kamelije i ostale cvjetne otiske u stilu 60-ih i 70-ih

▲ Povratak na vrh