Apsurdni stil mladog dizajnera koji nam je zapao za oko

11.07.2019.

Sasvim drugačiji pristup kolekciji

Gareth Wrighton se na modnom radaru pojavio u veljači ove godine i buknuo kao bure baruta. Pod okriljem Fashion Easta, potporne sheme za mlade dizajnere uz čiju su pomoć karijere započeli JW Anderson i Gareth Pugh,  Wrighton je predstavio i svoju posljednju kolekciju. Izrezani, pa ponovno spojeni komadi, bizarni stajlinzi i obilje političkih aluzija. Pregeneralnih da bi zapravo igrale ulogu demonstranta, one su ovdje da bi ispričale priču.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gareth Wrighton (@gareth_wrighton) on

Da se radi o didaktičkom, a ne političkom projektu ukazuje i paleta boja, zapravo tonova.  Nisu ograničeni na neku posebnu nijansu, niti je njihova valna duljina nabijena sentimentom. Kolorit i uzorci oponašaju već viđene komade, no s mračnim daškom. Babydoll haljinice i borbena oprema. Isprva, čak izgledaju poprilično ”stylish” zajedno, no modni  dodaci, poput grotesknih rogova/ušiju razbijaju stereotipični fashion moment i sugeriraju odvijanje drugačije priče. One sličnije filmskoj.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gareth Wrighton (@gareth_wrighton) on

Nakon Saint Martinsa, Gareth Wrighton je shvatio kako se modom želi baviti poput kipara. Instalirati modne kombinacije u format klasičnog kiparskog djela, stvoriti auru umjetničkog rada. Moda je tek medij, njome stvara likove. Sulude, vrlo specifične, a opet neuhvatljivo apstraktne. Mogu biti konkretni ili sasvim anonimni, predstavljajući isključivo sebe ili ama baš svakog.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gareth Wrighton (@gareth_wrighton) on

 

Karakterizaciju je još naglasio i fotografijama koje su snimljenje pod imitiranim prirodnim svjetlom umjesto savršenog studijskog. Iz njih je, kao u procesu koloriranja filma, izvukao nove dimenzije ove kolekcije, oživio ju kraja. Dinamici uvelike pridonosi  drapirana pozadina.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gareth Wrighton (@gareth_wrighton) on

Kao u tehnici ready-madea, promijenio je značenja svakog korištenog artefakta u ono koje paše njegovoj naraciji, za sobom ostavljajući hordu tragikomičnih, izvještačenih likova koji su, čini se, gotovo sigurno dokumentirani u nekom parelelnom svemiru, a ne izmišljeni.

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Dizajneri na koje morate obratiti pažnju na nadolazećim tjednima mode

Koje nove dizajnere pratimo u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu ove jeseni?

Pogledajte sjajne kolekcije mladih snaga hrvatskog dizajna

U ponedjeljak će se u predvorju kina SC održati još jedan DIPMOD, revija diplomskih kolekcija studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta

Otvoren natječaj za mlade dizajnere

Otvoren je regionalni natječaj za mlade modne dizajnere - LIFT by Perwoll, organiziran u sklopu sajma mode ZONA 45

Bijelo od glave do pete: look Karlie Kloss koji obožavamo

Ovaj all-white look sigurno ćemo rekreirati nekoliko puta ovog ljeta

SANDRA MANSOUR x H&M

H&M surađuje s dizajnericom Sandrom Mansour na kolekciji ženske odjeće posvećenoj ljubavi prema prirodi

Ovog ljeta nosimo glomazne naušnice

Mali shopping vodič za statement naušnice

▲ Povratak na vrh