Ne, nije tipfeler: Birkinstock natikače stoje od 34,000 do 76,000 dolara

09.02.2021.

Koja je pozadina vjerojatno najskupljeg upcycle projekta ikad?

Izgledaju kao Birkenstock, zvuče gotovo isto kao Birkenstock, ali njihova je cijena oko tisuću puta viša! Zašto? Kolektiv MSCHF iz Brooklyna potrošio je 122,500$ kako bi kupili nekoliko novih Birkin torbi, razrezali ih i od njih napravili popularne udobne natikače. I prodavali ih pod imenom Birkinstock po nepopularnoj cijeni od 34,000 do 76,000$.

Priznali su da su mnogi kožari i obućari odbili sudjelovati u projektu, zbog kultnog statusa Birkin torbi. Svojim su umjetničkim projektom željeli svrnuti pozornost i ostaviti snažan komentar na svijet luksuza i konzumerizma. “Simbol Birkinice je tako kulturalno moćan, da je savršen za nadgradnju nečeg još luđeg”, izjavio je Lukas Bentel, kreativni direktor MSCHF-a za CNN.

Je li poruka o ludilu konzumerizma prodrla do konzumenata? Odgovor na to pitanje možda leži u činjenici da je od 10 izrađenih komada nekolicina već pronašla kupce koji obožavaju ekskluzivnost u svakom pogledu. Tko bi platio i nosio papuče vrijedne preko 50,000$ pitate se? Isti oni koji bi luksuznu robu opjevali u svojim hitovima. Tako su među prvim kupcima reper Future i pjevačica Kehlani.

S obzirom da u projektu nisu sudjelovali ni Birkenstock ni Hermès, ako ne prepoznaju humor u ovom uratku, moguće je da će tužbe za autorska prava biti prava cijena ovog nosivog umjetničkog eksperimenta.

No ovo nije prvi put da je kolektiv MSCHF ukazao na probleme konzumerizma i štovanja luksuznih predmeta u suvremenom društvu ikonoklastičnim pristupom kultnim modnim komadima. Već ranije su rekreirali tenisice Air Max 97, želeći im dati prava kultna svojstva. Ta je realizirana metafora uključivala punjenje zračnog jastuka svetom vodicom iz rijeke Jordan (oh, the puns!), koja omogućuje da doslovce hodate po vodi, stavljanjem križa na žnirance i uložak koji miriše na tamjan.

Blasfemija ili duhovit osvrt na suvremeno društvo? Djeluje li ta kritika konzumerizma, koja koristi njegove metode i etikete, samo na one koji si te ikoničke predmete ionako ne mogu priuštiti?

Piše: Kristina Stakor

Foto: Instagram mschf, nssmagazine, future

Pročitajte i...

Zamjena za ceker koja košta više od kuće: kako je Birkinica postala kolekcionarsko blago

Nepraktične košare koje je nosila Jane Birkin inspirirale su Hermès da dizajnira praktičnu i elegantnu kožnu torbu koja je mnogo više od modnog dodatka

Jeniffer Lopez zna kako se ljeti nose čizme iznad koljena

Čizme u funkciji traperica i svijetla muška košulja su dobitna kombinacija

Jennifer Lopez ima doista zavidnu kolekciju Hermès torbica

Jennifer Lopez je nezaustavljiva, a to je dokazala i kad je sve prošlog tjedna iznenadila odlaskom u teretanu sa žutom Hermès torbicom u ruci

Osam činjenica koje niste znali o Hermès Birkin torbi

Hermèsova Birkin torba već odavno nije "samo" torba

Ovo je nova najskuplje prodana torba na svijetu

Hermesova Birkin torba potukla je još jedan rekord

▲ Povratak na vrh