Borba protiv diktature: koga je Gucci prozvao u Milanu?

24.09.2019.

Nova filozofija brenda protivi se vlasti

Guccijeva revija održana je u takozvanom Gucci Hubu – sterilnom snježnobijelom prostoru, koji predstavlja neku vrstu metafore, laboratorija ili društva očišćena od predrasuda. Sve goste revije na stolicama je čekao “program”, ili bolje rečeno, programska izjava.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gucci (@gucci) on Sep 22, 2019 at 6:56am PDT


Upoznajte se s isječcima Gucci izjave: “U prošlosti je upravljanje svim životnim događajima bilo u žezlu vladajućeg, koji je iskorištavao svoju moć. Odozgo, uvijek u istom smjeru. Ta je moć bila despotska i koncentrirana, ali i vrlo prepoznatljiva. Našu sadašnjost, naprotiv, tvori “mikrofizika sila”, koja djeluje molekularno u društvu: to je oblik opsežne vlasti koja, kombinacijom institucija, uređaja i mehanizama podređenosti nameće pravila ponašanja koja uče pojedinci. Takve moći djeluju svaki dan putem pravila i zabrana, sprečavaju slobodan protok diskursa i, u konačnici, stvaraju potlačeno društvo: društvo koje kontrolira, ograničava i regulira život.”

 

 

Metafora kontroliranog društva bila je predstavljena na 60 modela u obliku Guccijeve uniforme boje bjelokosti, koje su uzele oblik utilitarističke odjeće, standardnih haljina, “koje diktira društvo”. Zamijenjene su, na istoj pisti, temeljno različitim modelima, koji su simbolizirali “empirijsku slobodu; sposobnost prijelaza i neposluha; oslobođenje i samoodređenje. ” Međutim, slobodu su većinom na reviji personificirali neočekivanim kombinacijama boja i prozirnih tkanina: lišeni tradicionalnog bogatog i simboličnog dekora, ali ne i intelektualnog tereta.

 

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Beach, please!

„Kad je nebo puno zvijezda, a more mirno i toplo, čovjek ima osjećaj da lebdi u svemiru“, konstatirala je glumica Natalie Wood. Ima li što ljepše od dana na plaži? Ili još bolje, večeri! Vrijeme je za putovanje prema moru, a ovo su cool sitnice koje bismo rado ponijeli sa sobom....

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

Recite zbogom fashion kalendaru na koji ste navikli

Saint Laurent i Gucci podvukli su crtu

Ilustracija za Gucci Beauty kampanju

Gucci ilustracije spajaju humor i make-up u karanteni

Neobična kampanja za proljeće 2020.

Outfiti za zlatni kavez po uzoru na Betty Draper

Prelijepa i mrvicu neuravnotežena supruga Dona Drapera cijelu prvu sezonu „Mad Mena“ gotovo pa nikad nije izlazila iz kuće, prešetavajući se po svom zlatnom kavezu u haljinama raskošnog cvjetnog printa. Copy-paste!

Gucci kampanja s konjima

Neodoljive fotografije konja iz posljednje Gucci kampanje

Modna kuća želi da upoznate glavne likove

▲ Povratak na vrh