Bottega Veneta proslavila 50 godina mode

26.09.2016.

Sinonim za bezvremensku eleganciju i ultimativni luksuz još od 1966.

No, tih davnih šezdesetih pod ovom su se etiketom mogle nabaviti jedino vrhunske torbe, one zbog kojih i dandanas oznaka ‘made in Italy’ nešto znači i koje su pod rukom bez iznimke nosile slavne dame visokog društva i europskog plemstva.

A onda su došle devedesete, brend se našao u portfelju François-Henri Pinaulta i u narednih desetak godina krenuo u ready-to-wear avanturu slijedeći istu filozofiju – vrhunski materijali, kvalitetna izrada i diskretan luksuz iz sezone u sezonu oduševljavaju kao lajtmotiv kolekcija koje od 2005. za brend dizajnira Thomas Maier.

Kao i druge velike talijanske modne kuće, Bottega Veneta je uspješno prošla transformaciju iz malog kožarskog obrta u omiljeni modni brend svjetskih trendsetterica, a pet desetljeća koliko je trajao taj put, ove je godine obilježeno fenomenalnom revijom čije je glavno iznenađenje bila Lauren Hutton.

 

Bottega Veneta

 

Legendarna glumica i manekenka važan je dio povijesti brenda jer se u filmskom hitu Američki žigolo iz 1980. pojavila baš s Bottega Veneta torbicom proslavivši brend s druge strane Atlantika. Hutton (72) se na opće oduševljenje prisutnih pistom prošetala ruku pod ruku s Gigi Hadid i zajedno s Evom Herzigovom (43) i Malagosiom Belom (39) podsjetila kako su godine zaista samo broj.

No, Maier nije oduševio samo zvjezdanim castingom. Sama kolekcija još je jednom podsjetila na specifičnu Bottega Veneta filozofiju svojevrsnom ‘ništa-posebno’ estetikom. „Moje kreacije ne privlače pozornost, nisu upečatljive. To je pritajena, lijepa odjeća za one koji imaju poseban odnos s modom i razumiju što znači vrhunska izrada. Poanta je u materijalima i malim detaljima,“ pojasnio je dizajner nakon revije.

 

 

I zaista, niti jedan komad se ne izdvaja kao revolucionarna ideja, ali u totalu, kolekcija je utjelovljenje impresivnog majstorstva i tehnike koja ostavlja bez teksta. Nimalo dosadna klasika. Pritajeni luksuz. Elegancija i ekskluzivnost ruku pod ruku. S takvim receptom, Bottega Veneta će bez sumnje nastaviti uspješno i u nadolazećim desetljećima.

Piše: Maja Karnik
Fotografije: profimedia

Pročitajte i...

Hoćemo li u ovoj sezoni biti opsjednuti novim Botteginim torbama?

Daniel Lee na milanskom tjednu mode predstavio svoju viziju nadolazeće sezone

Prava zima tek stiže! Čitaj: nije još kasno za nove čizme

Donosimo najbolje od najboljeg iz najpopularnijih highstreet trgovina

Bottega Veneta za toplu sezonu predviđa samo chic

Nova kampanja obožavane modne kuće

Bottega Veneta u Maria Storeu

Must have modeli od sad i u hrvatskim trgovinama

▲ Povratak na vrh