Branka Donassy veličanstvenom retrospektivom slavi 35. obljetnicu

04.03.2020.

Iskonska diva avangarde

Doajenka hrvatske modne scene, Branka Donassy, ove godine obilježava 35 godina od svoje prve revije. Njezina modna karijera započela je i ranije, ali pravi profesionalni početak obilježila je revija 1985. kad je kao već formirana dizajnerica postala članicom ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja. Ta joj je revija donijela i prvu nagradu na tadašnjem Tjednu mode u Zagrebu. Danas, 35 godina kasnije, na tjednu mode Bipa FASHION.HR, u sklopu kojeg Donassy nastupa već dugi niz godina, dizajnerica će prikazati veličanstvenu retrospektivnu reviju koja donosi komade modne avangarde duboko urezane u našu modnu povijest.

„Bit će to svojevrsni vremeplov kroz moj rad, počevši od moje prve revije 85. Prikazat ću radove koje sam sačuvala u arhivi ili posudila od sadašnjih vlasnika i sama začuđena kako su još u dobrom stanju. Svaki odabrani rad po nečemu je zanimljiv i poseban“, izjavila je u susret reviji Branka Donassy. Neki od njezinih najpoznatijih radova plijenili su pažnju ne samo domaće nego i svjetske javnosti. Tako će se na ovoj reviji moći vidjeti jedina haljina iz Hrvatske, koja je osvojila nagradu za najbolju dizajnersku haljinu na izboru Miss World. Haljinu pod imenom „Tisuću otoka“ 1995. godine nosila je Anica Martinović koja je tad osvojila titulu prve pratilje Miss World. Inspirirana tada našim morem, poslala je poruku ljepote i optimizma, a uvijek će reći kako je priroda neiscrpan izvor inspiracije ako ju se pažljivo promatra. Analitički pristup i dizajn promišljen do svakog detalja, pomno odabiranje materijala i načina izrade sastavni je dio njezinog stvaranja i kreiranja.

Za sebe voli reći kako se ne bavi dekoracijom jer važan joj je harmoničan odnos funkcije i dizajna, a poštivanje tijela za nju je vječni imperativ. U svojim radovima, Branka često problematizira odnos prema ženskom tijelu. „Kroz povijest smo mogli svašta vidjeti, a danas je posebno izražena jeftina, pretjerana erotizacija na koju nažalost i same žene pristaju. Moj „Grudnjak-akvarij“ progovara o toj temi. Na golom tijelu i sam u obliku dojki, staklen, proziran, čvrst, a opet i krhak, izvana hladan i tvrd na dodir, ali ipak se sve čini dostupnim. Oko bradavice ribice u vodi izazovno plivaju, ali voda je izvor života,  a riba je simbol krščanstva“, tako svoje razmišljanje Branka pretvara u prava modna umjetnička djela, a ovo je samo još jedan artefakt koji će se moći vidjeti na retrospektivnoj reviji u sklopu Bipa FASHION.HR-a 20. ožujka. Bit će to jedinstvena umjetnička modna revija s 40-ak modela za proslavu velikih 35 godina karijere.

 

Tekst: Promo

Fotografija: Zvonimir Ferina

Model: Luca Anić

Makeup: Saša Joković

Frizura: Salon Fabula de Forma

Pročitajte i...

Pet kratkih lekcija modne dizajnerice Branke Donassy

''Bitno je da svaki performativni element ima svoju praktičnu svrhu''

Design Night u Croatian Design Superstoreu

Poznata lica u genijalnom prostoru modne oaze

Branka Donassy

Izložba vizualnog izričaja

Zagrebački salon ove se godine održava 49. put

Listopadski Elle stigao je na kioske

Dok se prilagođavamo svakodnevici pod egidom “New Normal”, život ide dalje. A naš vodič za preživljavanje ne uključuje samo dezinfekcijska sredstva, toplomjere i antibakterijske sapune, nego i poziv da si na kraju dana ugodite malim stvarima koje vas čine sretnim. Poput novog broja Ellea!

Nadamo se da sjedite jer Raf Simons opet ima velike vijesti

Žene, naše vrijeme je konačno stiglo!

▲ Povratak na vrh