Camp i trash: otkud dolazi moda koju ne volimo vidjeti na ulici?

12.08.2019.

Što stoji iza ironije?

Poput kakve prezačinjene čorbe, popularni oblik campa današnjice krčkao se u kotlu referenci čiji su temeljac, kao od svoje vlastite koštane srži, u macbethovskoj maniri pripremile Paris Hilton, Britney Spears i Lindsay Lohan. Možda sasvim slučajno. Sve tri ikone 2000-ih, tada svaka svojstvenim, no danas, naizgled, vrlo sličnim stilom oblikovale su kako zamišljamo početak 21. stoljeća: cirkoni, baršun, uggsice, pirsinzi na pupku – s dovoljno kratkim majicama koji ih otkrivaju; tetovaže na slabinskom dijelu leđa – s dovoljno plitkim hlačama koje ih otkrivaju i nezaboravni preklopni mobiteli. Dodatni bodovi idu onima koji uspiju sve to nabaviti u kričavom tonu fuksije i uskladiti se s boljom polovicom poput dvojajčanih blizanaca.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evan Peter’s Dimples (@evanpetersdimples) on Aug 4, 2019 at 12:09am PDT


Trend je odradio svoje, no subkulture, ponajviše drag scena, nisu se mogle oprostiti od blještavih ukrasa, sado-mazo aluzija i karikiranih persona koje idu uz stil kojim se uštedjelo isključivo na količini potrebnog tekstila. Doduše, sve se vraća, posebice ako se pita nostalgične 2010-te. Procvatom globalne drag scene, pokazalo se kako život zaista imitira umjetnost pa su tonirane naočale, špičaste čizmice i ružičasti kimono svoje mjesto pronašli i u ormarima trendseterica. Ovaj put, u malo drugačijem duhu, ironičnom. Nitko se ne usudi iskreno romantizirati prenemagajući stil i automatsku asocijaciju na manje nego uzorne – ili bolje rečeno – prividno uzorne djevojke koje, stereotipično filmski, zabadaju nož u leđa svakome nakon što ga iskoriste.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🥰 (@y2kcherries) on Aug 2, 2019 at 7:47pm PDT


Nitko, to jest, osim Juicy Couturea. Od kako je nedavno Anna Wintour podložila malo jaču vatru pod onaj isti kotao, njegov je sadržaj prekipio, a brendovi koji se identificiraju s ovakvom pretjeranom estetikom brzo su pohrlili i dali sve od sebe ne bi li pružili otpor dominirajućoj digitalnoj bjelini prevladavajućih modnih krikova.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Velours Love (@velvet_and_velours_lovers.tv) on Aug 11, 2019 at 11:04am PDT


U rukama subkultura, ovaj je stil dobio sasvim novo značenje, pronalazeći u onima koje smo dosad smatrali običnim bezobraznicama, neku vrstu snage. Priznajući im ustrajnost, domišljatost i dozu trvdoglavosti kao vrline, a ne predstavljajući ih kao manipulatorice željne moći koje do svega dolaze uz pomoć tijela i seksipila.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Redline Sustainable Fashion (@redlinesustainablefashion) on Aug 11, 2019 at 3:10pm PDT


Naizgled naprasit, ovaj revival trasha sa sobom nosi dublju poruku. Pod pritiskom uvrijeđenih i u strahu od prozivanja na linč zbog ‘bezobzirnosti’, najsigurnije je stopiti se s masom u neutralnim bojama i oblicima, ne bi li nas netko uočio i pitao za mišljenje koje se bojimo izreći. Negdje usput, bježeći od neukosti i isključivosti, izgubili smo kičmu. One koje su toga svijesne, upravo ju stoga naglašavaju – superkratkim topovima. Ohrabrujući nas na dozu drskosti, potrebnu za stajanje iza svoga stava i odupiranje primamljivoj ulozi žrtve ili podvijanju repa pred onima koji su je odlučili utjeloviti, bez obzira na mišljenja drugih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 90s and 00s luvr (@2000s.babe) on May 11, 2019 at 4:34pm PDT

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Veliki povratak ikoničke metalne torbice!

Najbolje iz prošlosti često posluži kao inspiracija za modnu budućnost

Kohezija umjetnosti i dizajna u novoj kolekcija nakita domaćeg brenda Amaranthine

Svakom novom kolekcijom i novom kampanjom brend Amaranthine donosi autentičan dizajn u koji je utkana “ljepota na dodir”

Ovo će biti it majica ljeta!

Gotovo da nema modne blogerice koja u njoj već nije pozirala za Instagram, a osamdesetih ju je redovito furala rock& roll ikona Debbie Harry. Mislimo da je to dovoljan dokaz cool vibre ovog retro komada

Kako je modni svijet odgovorio na ubojstvo Georgea Floyda?

Dok su crni kvadrati koji su preplavili naše Instagram feedove svakako lijepa inicijativa, svima je jasno da jednostavno nisu dovoljni

▲ Povratak na vrh