Camp i trash: otkud dolazi moda koju ne volimo vidjeti na ulici?

12.08.2019.

Što stoji iza ironije?

Poput kakve prezačinjene čorbe, popularni oblik campa današnjice krčkao se u kotlu referenci čiji su temeljac, kao od svoje vlastite koštane srži, u macbethovskoj maniri pripremile Paris Hilton, Britney Spears i Lindsay Lohan. Možda sasvim slučajno. Sve tri ikone 2000-ih, tada svaka svojstvenim, no danas, naizgled, vrlo sličnim stilom oblikovale su kako zamišljamo početak 21. stoljeća: cirkoni, baršun, uggsice, pirsinzi na pupku – s dovoljno kratkim majicama koji ih otkrivaju; tetovaže na slabinskom dijelu leđa – s dovoljno plitkim hlačama koje ih otkrivaju i nezaboravni preklopni mobiteli. Dodatni bodovi idu onima koji uspiju sve to nabaviti u kričavom tonu fuksije i uskladiti se s boljom polovicom poput dvojajčanih blizanaca.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evan Peter’s Dimples (@evanpetersdimples) on


Trend je odradio svoje, no subkulture, ponajviše drag scena, nisu se mogle oprostiti od blještavih ukrasa, sado-mazo aluzija i karikiranih persona koje idu uz stil kojim se uštedjelo isključivo na količini potrebnog tekstila. Doduše, sve se vraća, posebice ako se pita nostalgične 2010-te. Procvatom globalne drag scene, pokazalo se kako život zaista imitira umjetnost pa su tonirane naočale, špičaste čizmice i ružičasti kimono svoje mjesto pronašli i u ormarima trendseterica. Ovaj put, u malo drugačijem duhu, ironičnom. Nitko se ne usudi iskreno romantizirati prenemagajući stil i automatsku asocijaciju na manje nego uzorne – ili bolje rečeno – prividno uzorne djevojke koje, stereotipično filmski, zabadaju nož u leđa svakome nakon što ga iskoriste.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ? (@y2kcherries) on


Nitko, to jest, osim Juicy Couturea. Od kako je nedavno Anna Wintour podložila malo jaču vatru pod onaj isti kotao, njegov je sadržaj prekipio, a brendovi koji se identificiraju s ovakvom pretjeranom estetikom brzo su pohrlili i dali sve od sebe ne bi li pružili otpor dominirajućoj digitalnoj bjelini prevladavajućih modnih krikova.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Velours Love (@velvet_and_velours_lovers.tv) on


U rukama subkultura, ovaj je stil dobio sasvim novo značenje, pronalazeći u onima koje smo dosad smatrali običnim bezobraznicama, neku vrstu snage. Priznajući im ustrajnost, domišljatost i dozu trvdoglavosti kao vrline, a ne predstavljajući ih kao manipulatorice željne moći koje do svega dolaze uz pomoć tijela i seksipila.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Redline Sustainable Fashion (@redlinesustainablefashion) on


Naizgled naprasit, ovaj revival trasha sa sobom nosi dublju poruku. Pod pritiskom uvrijeđenih i u strahu od prozivanja na linč zbog ‘bezobzirnosti’, najsigurnije je stopiti se s masom u neutralnim bojama i oblicima, ne bi li nas netko uočio i pitao za mišljenje koje se bojimo izreći. Negdje usput, bježeći od neukosti i isključivosti, izgubili smo kičmu. One koje su toga svijesne, upravo ju stoga naglašavaju – superkratkim topovima. Ohrabrujući nas na dozu drskosti, potrebnu za stajanje iza svoga stava i odupiranje primamljivoj ulozi žrtve ili podvijanju repa pred onima koji su je odlučili utjeloviti, bez obzira na mišljenja drugih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 90s and 00s luvr (@2000s.babe) on

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Veliki povratak ikoničke metalne torbice!

Najbolje iz prošlosti često posluži kao inspiracija za modnu budućnost

Što možemo naučiti od supermodela? Da je nakon pada najvažnije ustati sa stilom!

Simbolički gledano, naš je život posljednjih mjeseci nalik kultnoj reviji Vivienne Westwood iz 1993..: mi u ulozi Naomi Campbell, a protekla godina u ulozi onih nestabilnih platformi u kojima se slavna manekenka stropoštala na modnu pistu. I što je još važnije - ustala s osmijehom

Dossier baloner: burna povijest modnog klasika

Pojavljuje se u proljeće i jesen. Pomalo strog, ali neodoljiv, kako ženama tako i muškarcima

Je li 'it' pojam pandemijske ere - upcycling- samo prolazni trend ili početak nove ere?

Što je zapravo upcycling, te kako je i zašto postao pojam koji se sve češće vezuje uz luksuz?

▲ Povratak na vrh