Chanel otkrio tko će zamijeniti Karla Lagerfelda

20.02.2019.

Karlova najbliža suradnica

U prosincu prošle godine, Karl Lagerfeld je po završetku Chanelove revije, kako je to uvijek običavao činiti, izašao na pozornicu i naklonio se publici. S njim je rukom pod ruku na pistu izašla žena, ne osobito poznata u modnim krugovima, odjevena u crno, aplaudirajući ponosno još jednom Karlovom modnom remek djelu. Bio je to njegov zadnji naklon publici koja tada nije niti slutila da se bliži kraj jednom od najvećih modnih ikona svih vremena.

 

 

Modni svijet je naslutio da nešto nije u redu kada je “vječni”, neumorni Karl preskočio dolazak na Chanelovu couture reviju u siječnju. Iz stožera pariške kuće objasnili su kako se Lagerfeld “osjeća umorno”, a umjesto njega publici se naklonila Virginie Viard, Karlova najbliža suradnica i desna ruka koja je s Karlom gradila Chanel više od trideset godina. Premda su kuloarima kolala nagađanja tko bi, nakon smrti Karla Lagerfelda, mogao preuzeti tron umjetničkog direktora u Chanelu, modna je kuća odlučila pružiti priliku upravo Virginie Viard kao osobi od povjerenja koja je i dosad bila ključan kotač u kreiranju kolekcija.

 

 

“Modna kuća Chanel u najdubljoj tuzi objavljuje da je preminuo Karl Lagerfeld, koji je kao kreativni direktor radio u Chanelu od 1983. Kao izvanredno kreativna individua, Karl je ponovno ‘izumio’ kodove brenda koji je započela Gabrielle Chanel: ikonični Chanel sako, malu crnu haljinu, dvobojne cipele, tweed… Jednom je prilikom rekao: ‘Moj posao nije da radim ono što je Gabrielle nekoć radila već ono što bi stvarala da je tu.’ … Najveću počast Karlu možemo odati tako da slijedimo njegove korake, ‘da prigrlimo sadašnjost i kreiramo budućnost’. Virginie Viard, Karlova najbliža suradnica više od tri desetljeća, dobila je naše povjerenje da nastavi graditi Chanel kako bi ostavština Gabrielle Chanel i Karla Lagerfelda živjela i dalje”, stoji u službenom priopćenju modne kuće.

 

 

Viard je slijedila Lagerfelda čak i kada je napustio Chanel te radio kao kreativni direktor modne kuće Chloé od 1992. do 1997., da bi se potom zajedno vratili kreirati modu u velikom Chanelu u kojem su zajedno ostali sve do Karlove smrti. Premda se nagađalo kako Chanel otvara mjesto za dolazak Phoebe Philo još otkako je ona napustila Celine 2017., čini se kako je ikonična modna kuća ipak odlučila slijediti model Alexandera McQueena kojeg je nakon njegove smrti naslijedila dugogodišnja suradnica Sarah Burton i angažirati kreativnog direktora in-house, nekoga tko ionako do same srži poznaje sva pravila i kodove. Ispred Viard, koja tvrdi kako ne voli svjetla reflektora te joj je mnogo draže raditi u sjeni, sada je veliki zadatak. “Volim razmišljati o sebi kao o osobi koja pomaže da Karlove vizije postanu stvarnost”, rekla je prije dvije godine. Možda je Karlova ostavština ipak najsigurnija u njezinim rukama.

Piše: T.L.
Fotografije:Profimedia

Pročitajte i...

Chanel Cruise kolekcija predstavljena je u virtualnom obliku

Chanel se čvrsto drži tradicionalnog modnog kaledara

Shopping vodič: slingback shoes ili cipele sezone

U ovaj par cipela isplati se uložiti

Krema za ruke sad je prijekopotrebna- izabrali smo 10 najboljih

Zbog češćeg pranja ruku koža se ubrzano isušuje

Stilska inspiracija: Irene Kim

Multitalentirana influencerica, manekenka i dizajnerica

Provedite dan kao Choupette Lagerfeld, Karlova obožavana mačka

Nova igrica dostupna je na službenoj stranici Karla Lagerfelda

▲ Povratak na vrh