Coco Chanel i njezini tajni modni simboli

19.08.2019.

Coco i mistična elegancija

Još od malih nogu Gabrielle Chanel morala se velikim trudom i talentom progurati kako bi utrla put do modnog Olimpa, borila se s mnogim strahovima, borila se protiv okolnosti koje nisu bile na njezinoj strani i odlučno prihvaćala udarce sudbine. Nije čudno da je podršku i zaštitu pronašla u tajanstvenim simbolima, brojevima koji donose sreću i talismanima, koje je laka srca uvela u život i kolekcije. Na rođendan legendarne Mademoiselle prisjetimo se glavnih okosnica njezinog rada.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Artistic Ocean (@artistic.ocean) on Aug 19, 2019 at 3:47am PDT

Lavlja glava ili lavlje srce?

Simbol veličanstvenog grabežljivca prolazi kroz čitav život Coco Chanel. Prva i najočitija metafora je njezin horoskopski znak. Rođena je 19. kolovoza pod zviježđem buntovnog i strasnog Lava. Budući da je ljubiteljica astrologije, vjerovala je u horoskope i predviđanja i nosila je ovaj simbol kroz svoj život. “Ja sam lavica pa kad osjetim opasnost pokazujem kandže.”, voljela je reći Chanel.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anthony Willy (@anthonywilly) on Jul 20, 2019 at 3:09pm PDT


Nakon smrti njezinog ljubavnika Arthura Capele 1919. godine, bježeći od depresije, otišla je u Veneciju: grad čiji je heraldički simbol lav. Ovdje je neumoljiva Gabrielle pronašla snagu za daljnje stvaralaštvo. Kasnije je u pariškom stanu u ulici Cambon slavna Mademoiselle odlučila postaviti nekoliko figura lavova. Jedna od njih, najomiljenija, uvijek je stajala na njezinom stolu pored cigareta i škara. Slika lava bila je urezana na gumbima njezinih odijela od tvida. Veličanstvena životinja je inspiracija koju je Chanel dizajnom utkala u duh kuće Chanel.

Numerologija

Osim astrologije, Chanel je vjerovala i u numerologiju. Iskreno je vjerovala da je njezin sretni broj – broj pet. Ova brojka postala je još jedan simbol kuće Chanel. Tako su zvijezde odlučile: njezin horoskopski znak Lav peti je u ciklusu.

Coco Chanel idolizirala je broj pet. Poznato je da je imala pet omiljenih boja – bijelu, crnu, bež, zlatnu i crvenu. Njezina prva kolekcija nakita Bijoux de Diamants iz 1932. imala je 5 glavnih tema: kometa, vrpca, pramac, obrub i perje. Klasična Chanel torba – 2,55 – naziv je dobila po veljači 1955. godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D&P blog by Dominika&Piotr (@dpblogpl) on Aug 18, 2019 at 10:21pm PDT

Oko svete “petice” zavijena je i priča o parfemu Chanel No.5. Kako bi stvorila svoj prvi parfem, Chanel je pozvala Ernesta Boa, parfumera Kraljevskog dvora, koji je dobio zadatak da stvori “parfem za žene koje mirišu na žene.” Ernesto je napravio buket od 80 sastojaka i jedan od najatraktivnijih, najmisterioznijih i najinovativnijih mirisa u povijesti parfumerije. Predstavio je Chanel nekoliko gotovih opcija u numeriranim bocama. Lako je pogoditi koju je bocu Chanel odabrala i pod kojim brojem, čak i bez dodirivanja. Chanel je rekla da “žena treba staviti parfem na ona mjesta gdje očekuje poljubac”. Ženska intuicija i “igra brojeva” sjajno su djelovale: Chanel No.5 i dalje je jedan od najprodavanijih mirisa na svijetu.

Kamelija

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Historical Birthdays (@historicalbirthdays) on Aug 19, 2019 at 2:14am PDT

Drevna grčka legenda kaže: ljutita božica Afrodita pretvorila je hladnokrvne ljepotice koje su odbile njezina sina Erosa u kamelije. Zato lijepe bijele biljke nemaju miris. Drevna simbolika ove boje bila je bliska Chanel. Rekla je da je kamelija, cvijet bez mirisa, jedini koji ne odvlači miris Chanela br. 5. Šuška se i da je od bijelih kamelija bio sastavljen prvi buket vojvode od Westminstera, s kojim je Chanel imala romansu. Chanel je od kamelije napravila svojevrni talisman, a u kolekciji nakita modne kuće joj je posvećena istoimena linija – Camelia.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Shopping vodič: slingback shoes ili cipele sezone

U ovaj par cipela isplati se uložiti

Krema za ruke sad je prijekopotrebna- izabrali smo 10 najboljih

Zbog češćeg pranja ruku koža se ubrzano isušuje

Stilska inspiracija: Irene Kim

Multitalentirana influencerica, manekenka i dizajnerica

Koje nadnaravne sile vladaju svijetom mode?

Vječna ljubav mode i mistike

▲ Povratak na vrh