Izložba ‘In America: A Lexicon of Fashion’ istražuje emocionalnu moć mode

in america: the lexicon of fashion
24.09.2021.

Izložba njujorškog Costume Instituta kao i svake godine privukla je mnogo pozornosti, a ove se godine bavi raznolikošću američke mode

Met gala svake godine privuče puno pozornosti, a komentiranje raskošnih, maštovitih, i često sasvim kičastih i promašenih kostima kojima uzvanici pokušavaju odgovoriti na temu omiljena je razbibriga sljedećeg dana ljudi diljem svijeta. Povod za taj glamurozni događaj je prikupljanje sredstava za Costume Institute njujorškog Met-a i promociju izložbi koje se tamo održavaju.

Ovogodišnja tema ‘In America: A Lexicon of Fashion’ bavi se američkom modom, njezinim značenjima i dizajnerima. Nadahnuta prekrivačem iz 1856. iz stalnog postava i citatom Jesseja Jacksona: ‘Amerika nije jedan komad jednolične tkanine, iste boje, teksture i veličine. Amerika je više kao prekrivač od puno zakrpa, komada, boja i veličina koje zajedno drži ista nit’, ova izložba prikazuje američke dizajnere od 1940-ih, pa sve do mladih snaga nove generacije koje, prema riječima kustosa Andrewa Boltona, doprinose renesansi američke mode.

Patchwork prekrivači imali su kroz povijest moć pripovijedanja, a s tom je mišlju postavljena i izložba u kojoj su izlošci podijeljeni na 12 pojmova, poput nostalgije, snage, pripadnosti i samopouzdanja, a svakoj izloženoj kreaciji dodijeljena je riječ – emocija koju evocira ili simbolizira. Ideja patchworka provlači se kroz postav i fizički: radovi pojedinog dizajnera postavljeni su u zasebne vitrine, a gledano odozgo, doimao bi se poput prekrivača sastavljenog od različitih dijelova.

Na izložbi se mogu pronaći kreacije od Herona Prestona, preko Calvina Kleina i Donne Karan do Christophera Johna Rogersa, Christophera Siriana i Vaquere.

Izložba koju bi vrijedilo pogledati trajat će do 05. rujna sljedeće godine, a u svibnju se otvara drugi, manji dio izložbe ‘In America: The Anthology of Fashion’ u Američkom krilu Met muzeja, koji bi s prvom trebao dati bolje razumijevanje američke mode.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Otvorena 10. Izložba podvodnih fotografija Plavi svijet

U Galeriji Vladimira Horvata, na Trgu žrtava fašizma 14 u Zagrebu, otvorena je pod pokroviteljstvom National Geographic Hrvatska fascinantna 10. Izložba podvodnih fotografija Damira Zuruba, višestrukog svjetskog prvaka u podvodnoj fotografiji.

10 najglamuroznijih red carpet lookova Belle Hadid

Povodom 25. rođendana supermodela prisjećamo se njezinih najboljih lookova

Ne propustite u narednih tjedan dana posjetiti izložbu vrhunskog hrvatskog dizajna - Prostoria 10

Ovu jedinstvenu proslavu domaćeg dizajna, arhitekture i umjetnosti možete posjetiti do 8. listopada!

kim kardashian

Frizer Kim Kardashian otkrio koliko je stajala njena frizura za Met galu

Ljepota ima svoju cijenu, a netko nas je trebao upozoriti da za ovu cifru prvo sjednemo

Izložba koju ljubitelji vrhunskog dizajna ne smiju propustiti: 'Prostoria 10' u Meštrovićevom paviljonu

Izložbu 'Prostoria 10', o 10 godina strasti prema dizajnu i izradi namještaja, koja ilustrira progresivni duh ovog domaćeg brenda moći će besplatno razgledati svi zaljubljenici u dizajn i oni koji će to tek postati

Beauty trend s Met gale: Kristalići u kosi i na očima

Dodajmo malo sjaja večernjim lookovima!

▲ Povratak na vrh