Nove zvijezde u osvajanju muške mode

Nove zvijezde u osvajanju muške mode
30.10.2014.

Fascinantna trojica iz Lanvina, Diora i Louisa Vuittona redizajnirali su stil muškaraca današnjice kao još nitko dosad!

Louis Vuitton

 

Kim Jones

 

Kako logično: mušku kolekciju za Louis Vuitton kreira dizajner koji inspiraciju za taj zadatak nalazi u – putovanjima! Iako mu neki povremeno predbacuju da ne kreira naročito „parišku” modu, 35-godišnji Britanac Kim Jones (rođen 11. rujna 1979.) niti za to mari niti ima razloga brinuti. Moda je odavno globalna, klijentela – naročito Vuittonova – internacionalna, a on naprosto radi sjajan posao.

A prožimati muški prêt-à-porter brenda koji je izvorno utemeljen kao proizvođač luksuzne prtljage, čiji su ambasadori od prvog dana svjetski putnici, avanturisti, istraživači i jet-setteri pa je putovanje sastavni dio njegova 160 godina starog DNK, prirodno je i logično, kao i disati. A i sam Jones, sin Britanca i Dankinje, tumara planetom od trećeg mjeseca života, kada ga je očev posao hidrogeologa tamo i odveo. Na kontinent na kojem je proveo djetinjstvo (u Etiopiji, Keniji, Botswani i Tanzaniji) vraća se i danas, barem jednom godišnje. Od tada datira i ljubav prema životinjama, a među velike utjecaje u svom životu svakako ubraja ujaka Colina Jonesa, koji je u 1960-ima bio fotograf za Observer, a dosta je radio i za časopise National Geographic i Life.

 

Louis Vuitton

 

Primjereno apartna, biografija ovog dizajnera uključuje diplomu Central Saint Martinsa, Johna Galliana kao kupca većeg dijela njegove diplomske kolekcije iz 2001. – što mu je omogućilo da godinu poslije već kreira pod vlastitim imenom, uspjeh bez popratnog pomućivanja pameti od samog početka, suradnje s brendovima Uniqlo, Topman, Umbro, Mulberry, Alexander McQueen, Hugo Boss i Iceberg, angažmane za poslove stilista i kreativnog direktora u časopisima Dazed & Confused, Arena Homme+, Another Magazine, T magazine u sklopu New York Timesa, 10 Man, V Man, i-D magazine, Numéro Homme i Fantastic Man, te posao dizajnera kod prestižne britanske kuće Alfred Dunhill od 2008. do 2011. koji je zamijenio istom pozicijom kod Louis Vuittona, gdje je nakon petogodišnjeg angažmana zamijenio Paula Helbersa.

Dodajte tome pop zvijezdu Lily Allen, dugogodišnju prijateljicu i nekadašnju cimericu, koja ne propušta sjediti u prvom redu njegovih revija zajedno s Jonesovim „frendovima” Kanye Westom i Davidom Beckhamom (potonji se u udobnost dizajnerovih kreacija kune još od vremena kad je dizajnirao za Dunhill), te Kate Moss kao blisku prijateljicu koja mu priređuje druženja uz roštilj, i prilično je jasno da je riječ o pravoj zvijezdi među dizajnerima novije generacije, iako to njegov low profile izgled i ponašanje ne odaju.

U Vuittonovom studiju, gdje mu sunarodnjaci čine veći dio tima pa se sve trese od engleskog humora i silnih citata dviju legendarnih luđakinja iz serije ‘Absolutely Fabulous‘, Jones je s uspjehom spojio dvije krajnosti: kojima su mu natopljene i kreacije: zabavu i krajnji luksuz. „Ne mogu dovoljno puta ponoviti kako imam posao iz snova, a najdivnije je to što, kao u školi, imam pet punih tjedana ljetnih praznika”, kaže Kim Jones. Ljetos ih je proveo u Nepalu, Keniji, Tanzaniji, Zanzibaru i Suffolku.

 

Dior

 

Kris Van Assche

 

Kad se spoje veliki talent s „politurom” najčuvenije belgijske modne škole i savoir-faire bastiona francuske mode, rezultat ni ne može biti drugačiji nego sjajan. Dizajner Diorove muške mode od 2007., Kris van Assche (rođen 12. svibnja 1976. pa slavi rođendan isti dan kada i 18 godina stariji kolega i zemljak Dries Van Noten) kaže da je zarana znao da se želi baviti modnim dizajnom, iako se potom u jednoj fazi ozbiljno bavio mišlju da postane cvjećar (što ga pak dodatno približava senzibilitetu i estetici samog Christiana Diora koji je najsretniji bio u vrtu). Konzervativni roditelji nisu pretjerano razumjeli nijednu od sinovih ambicija, ali su mu, poštujući njegov trud koji je rezultirao odličnim ocjenama tijekom školovanja, spremno pružili priliku da studira ono što želi, pa je Kris od 1994. do 1998. studirao na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Antwerpenu, upisavši ju odmah nakon 18. rođendana kao njen najmlađi student dotad.

Kao još jedan u nizu studenata te legendarne institucije, koji su zbog istinskog talenta dodatno izbrušenog sjajnom školom, silno uspjeli i postali važni protagonisti svjetske modne scene, Van Assche je odmah po završetku školovanja fantasticno startao: preselivši u Pariz čim je diplomirao, postao je prvi asistent Hedija Slimanea koji je tada za kuću Yves Saint Laurent kreirao Rive Gauche Homme, njihovu mušku prêt-à-porter kolekciju. Svog je mentora slijedio u istoj ulozi i kada je ovaj prešao u Dior Homme i postigao golem uspjeh radikalnim moderniziranjem i pomlađivanjem muške mode u toj kući (Karl Lagerfeld i danas ponavlja da je tada drastično smršavio kako bi mogao odijevati Slimaneove pripijene modele).

 

Dior

 

Taj je zahtjevni angažman Kris 2005. prekinuo, da bi, frustriran što dovoljno ne može izraziti vlastitu kreativnu viziju dok je „samo” asistent, 2005. pokrenuo vlastitu modnu marku. Međutim, nije dugo čekao na dodatno priznanje za svoj rad: 2007. mu je ponuđeno da po Slimaneovom odlasku preuzme dirigentsku palicu na mjestu glavnog dizajnera Diorove muške kolekcije. Svjestan rizika – preuzimao je tada najpopularniju i najuspješniju kolekciju muške mode koja se do Slimaneovog odlaska izuzetno dobro prodavala – i danas priznaje da mu baš nije bilo svejedno, ali da je i bez nagovaranja najbližih prijatelja znao da ima ponudu koja se ne odbija.

A zašto je ovaj mirni, suzdržani i diskretni asket toliko dobar na toj poziciji? Osim generacijske pripadnosti onima koji predstavljaju najveći dio njihove današnje klijentele, on naprosto iskreno dijeli i previše sličnosti sa svim što je osnova stila kuće Dior: gotovo religioznu pažnju posvećuje detaljima i savršeno razumije crno-sivo-modro-smeđu paletu boja i tonova koja je oduvijek osnova Diorove estetike. Dovoljno modern da dizajnom bude „mlad i nov”, i više nego dovoljno perfekcionist da utjelovljuje „l’esprit Dior” 21. stoljeca, ovo je jedan od velikih, čije će nas promišljene, rafinirane, istodobno bezvremeno klasične i rafinirano futurističke kreacije još dugo oduševljavati bez obzira na to pod čijom etiketom budu nastajale.

 

Lanvin

 

Lucas Ossendrijver

 

Ponekad treba imati hrabrosti napisati pismo idolu. Dovoljno je, da ako začudnim potezom prsta sudbine uslijedi i susret s osobom kojoj se divite, imate što i za reći. Ili pokazati. Tako je Lucas Ossendrijver, naime, dobio posao kod Lanvina, na mjestu dizajnera njihove muške kolekcije.

Priliku mu je spremno pružio Alber Elbaz kojem je, već tada ne baš anonimni Lucas, kratko napisao: „Dragi gospodine Elbaz, divim se vašem radu i pitam se biste li mogli odvojiti pet minuta da pogledate moj portfolio?” Istini za volju, riječ je bila o dizajneru koji je pismo 2005. napisao s pozicije jednog od asistenata Hedija Slimanea kod Diora, ali svejedno ga je zadivila ne samo činjenica da je Elbazova tajnica nazvala već i brzina kojom je do toga došlo. Susret s njegovim uzorom desio se ubrzo, u povijesnom uredu Jeanne Lanvin u pariškom sjedištu te najstarije aktivne modne kuće na svijetu (Lanvin ove godine obilježava 125 godina rada), a nazočila mu je i vlasnica brenda, tajvanska medijska tajkunica Shaw-Lan Wang. Tri mjeseca kasnije Lucas je bio dio obitelji Lanvin i počeo s radom na prvoj kolekciji, koju je prikazao 2006.

 

Lanvin

 

Rođen u siječnju 1970. u malom nizozemskom mjestu Amersfoort, gdje je trebao preuzeti očevu građevinsku tvrtku u kojoj se tijekom djetinjstva bezbrižno igrao. No to je umjesto njega i starijeg brata koji se posvetio znanosti i radi kao profesor u New Yorku, učinila njihova sestra. S modom nije do završetka srednje škole imao nikakav kontakt niti je od malena bio izložen nečijem utjecaju na tom polju – naprosto se pojavila kao apstraktna ideja kada je došlo vrijeme da odluci što će studirati. U Arnheimu, gdje je studirao, kolege na godini su mu bili Pascale Gatzen, danas profesorica na njujorškoj školi dizajna Parsons, te Viktor Horsting i Rolf Snoeren, za koje je već dulje vrijeme dovoljno reći „Viktor & Rolf”. Još tijekom studija, dok je ambiciozni kvartet djelovao pod bombastičnim imenom Le Cri Néerlandais (nizozemski krik), Lucas je jasno pokazivao da će osnovna značajka njegova modnog rukopisa biti konstrukcija i beskonačni, minuciozni eksperimenti s njom. Po završetku školovanja, znao je da mora poći u Pariz, i tamo je prvi posao, iako na svega pola godine, imao u dizajnerskom timu kod Plein Sud. Kako se tamo baš i nije osjećao kao svoj na svom, jer su uglavnom kreirali elastične haljine, prešao je u Kenzo Homme i tamo se zadržao tri godine, da bi potom bio dijelom pobjedničkog Slimaneova tima kod Diora. Ostalo smo već rekli.

 

Lanvin

 

Danas je, baš kao i od prvih dana Lucasovog rada u toj kući, njegova Lanvin Homme silueta trenutačno prepoznatljiva, kako na stranicama editorijala modnih magazina, tako i na ulici. Šutljivi je majstor izvrsno pomirio vlastitu naglašenu sklonost sportskoj odjeći s bezvremenim idealima kuće za koju radi, a to su elegancija najviše klase i krojačka virtuoznost. A za svog dobročinitelja Elbaza, s kojim zajedno izlazi na pistu po završetku svake muške revije, kaže da imaju bratski odnos, ili još bolje, relaciju otac-sin punu uzajamnog poštovanja. Plod svega navedenog apsolutni je hit među najvećim šminkerima.

Tekst: Ivan Lozić za Elle listopad 2014.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Muškarci i moda: Ante Vrban

Poznati zagrebački arhitekt uvijek je besprijekorno odjeven, čak i kad se sprema na gradilište. Bijela košulja njegov je omiljeni odjevni predmet, a dotjerani izgled pitanje životnog stava. Naime, Ante smatra da je stil itekako važna stavka jer puno toga otkriva o nečijem karakteru.

Moda i muškarci: Duje Kaliterna

Savršeno skrojena odijela, savršeno ulašteni automobili -  to je bio „way of life“ američkog glumca Caryja Granta, jednog od najšarmantnijih stanovnika Hollywooda pedesetih. Kad nam je poznati zagrebački arhitekt i dizajner interijera Duje Kaliterna tijekom našeg čavrljanja o modi (da, imamo novu rubriku u kojoj ugošćujemo frajere koji imaju stila ) spomenuo Granta kao primjer muškarca  čiji stil cijeni, nismo se iznenadili. Kad je odijevanje u pitanju, markantni Splićanin je - baš kao i Grant - „stara škola“ muškaraca, koji vole klasičnu modu i bezvremenske komade.

Osvojila nas je nova kampanja za Louis Vuitton

Divne fotografije Viviane Sassen slave mušku osjećajnost

Stilska inspiracija: Mate Rončević

Poznati PR-ovac jedan je od naših najbolje odjevenih muškaraca

Što smo vidjeli prvog dana muškog London Fashion Weeka?

Posljednji trendovi s tjedna muške mode

▲ Povratak na vrh