Uz Mirnu, boje u svom stanu možete čuti: Ljepotu nalazim i u odbačenom papiriću…

17.12.2020.

Slikarske priče umjetnice koja stvara čaroban svijet u bojama

Mirna Sišul samostalna je umjetnica s diplomom Akademije primjenjenih umjetnosti, dobitnica više desetina nagrada za slikarstvo, ona koje se umjetnošću bavi već dva desetljeća te ostavlja trag i kroz brojne samostalne izložbe diljem Hrvatske i Europe. Njezin umjetnički potpis je spoj različitih umjetničkih formi, a inspirirana životom, Mirna spaja slikarstvo, modu i uređenje interijera u impresivan svijet.

Njezina su djela, koja se nalaze u brojnim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta, više od zanimljivog vizualnog doživljaja, jer radovi ove umjetnice izviru iz osobnog doživljaja, poetičnog slikarskog svijeta, u kojem se ona kreće radoznalošću djeteta, ali i znalačkom lakoćom likovnog profesionalca.

Opisujući umjetnost koju stvara, Mirna Sišul u trenu vas približava doživljaju kako osim što „slikarstvo priča”, ono zahvaljujući bojama se može i “čuti”. Osim bogatog vizualnog doživljaja ono što vas očekuje kada zavirite u njezin svijet je poruka umjetnice da usprkos svemu živimo u svijetu prepunom ljepote i radosti, jer ljepota se nalazi u zrncu prašine, kapljici vode, odbačenom papiriću, ljudskoj gesti, ali i u svemu gdje pogled dopire… Sasvim dovoljno za upoznati svijet kreativne Mirne Sišul.

Iza vas je 20 godina umjetničkog rada ili kako vi kažete, vašeg javnog slikarskog rada, brojnih izložbi i priznanja. Što je za vas umjetnost i što vas je potaknulo da se sa slikarskih platna prebacite na modnu umjetnost?

Živim umjetnost svaki dan, privatno i poslovno. To je moja ljubav, moja profesija i naravno moj posao. Svaki dan stvaram, slikam ili barem promišljam. Uvijek polazim od sebe i gledam na svijet oko sebe pozitivno pa vjerujem da se i pozitivna energija vraća. Pored navedenog glazba ima veliki utjecaj na mene. Stvarati bez glazbe za mene nije moguće. Uživam dok stvaram, pretačem glazbu na platno, s kista na podlogu… boje izviru u nekom ritmu.

U modu sam krenula početkom ljeta 2019. s linijom tri motiva tajica, potom ljetne torbe i kupaći kostimi, također po tri motiva i završno tunike i haljine. Razmišljajući o primjenjenoj umjetnosti, shvatite da su mogućnosti velike. Tako je sada s novom kampanjom proširena ponuda s hudicama, majicama, novom kolekcijom kišobrana. Zapravo bih rekla da je moja moda jedna igra umjetnosti tj. slikarstva i mode.

Recite nam nešto više o vašoj novoj kolekciji kišobrana, majica, hudica “It’s all about colors”.

Nova kolekcija tj. jesensko-zimska kampanja naziva „It’s all about colors“ naglašava kontrast boja na materijalima, ali i crno bijele kombinacije. Proširujući primijenjenu umjetnost u modi polako smo krenuli s novom ponudom i osvježili nešto staro, točnije kišobrane. Kampanja se snimala u Rijeci na području napuštenih hangara na Trsatu.

Što vas pokreće, bez kojih elemenata vam je nezamislivo stvarati?

Veliki pokretač je moja obitelj. Moja djeca Mia i Vid, te suprug Marin koji je  sa mnom dio kreativnog tima. Nadalje, glazba je moj veliki pokretač… inspirira me tako da često pišem po slikama. Pišem sitnice koje su se dogodile tijekom dana, pišem meni drage stihove. Baš volim tu kombinaciju slike i riječi. Tu je poseban odnos prema pojedinom stvarima iz prirode, cvijeću, pupoljcima, drveću, kiši, balončićima, čovjeku… Uživam dok stvaram, volim što radim, živim svoje slikarstvo i modu koja iz njega nastaje svaki dan!

Kako izgleda vaš radni dan?

Dok stvaram zapravo ne osjećam da radim, to je više životni stil. Poput izreke „Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi nijedan dan u životu.” Iako radim svaki dan, taj rad je gušt, ljubav i svaku prepreku lakše je preskočiti. Ustajem rano, priprema djece za školu i potom odlazim u atelje ili radionu. S pauzom za pripremu ručka radno je do navečer. Moj suprug je sa mnom u timu i odrađuje sve ono što je potrebno da bi moja umjetnost bila vidljiva.

Vaša je umjetnost dostupna i kroz atraktivne samoljepive dekorativne tapete. Idealno su rješenje za uređenje poslovnog, stambenog, uredskog, izložbenog, hotelskog, javnog prostora… Po čemu se ovaj proizvod ističe od sličnih?

Baveći se slikarstvom počela sam više primjećivati interijere u kojima slike žive. Tako je svojevremeno krenulo zanimanje za uređenje interijera. Prvo intervencijama slikarstvom u interijeru, preuređenjem nekih komada namještaja, pa cijelim interijerom. Kroz taj segment rodila se ideja za produkcijom art printeva, a kasnije su na red došle tapete. Imala sam potrebu prenijeti svoju sliku na cijeli zid, dobiti veći dojam, veći efekt, a to može samo tapeta.

Samoljepive su, mat, imaju laganu strukturu tkanine, rade se individualno po mjeri, prema vašem zidu ili podlozi. Otporne na vodu i vlagu, perive, a istodobno otporne i na grebanje. Tapete se rade točno prema potrebnim dimenzijama zida i unutar svakog motiva na web shopu www.mirnasisul.com može se odmah i automatski dobiti cijena i naručiti.

Čime nas planirate iznenaditi u bližoj budućnosti?

Nastavljamo dalje u istom tempu. Iznenađenje bih ostavila da zaista i bude iznenađenje za 2021.

Razgovarala: Martina Rafaeli

Foto: Mirna Sišul

Pročitajte i...

marina abramović

Marina Abramović kurira online izložbu kojom želi performans približiti svima nama

'The artist is present' dok čekamo da se datoteke pošalju...

Svestrana umjetnica čije vrijeme tek dolazi: Ona je Heather Phillipson

Multimedijalna umjetnica koja se kreativno izražava skulpturama, glazbom, videom, crtežima i poezijom osvojila je jackpot svijeta umjetnosti: dobila je carte blanche da za britanski Tate realizira rad koji će između ožujka i listopada 2021. biti izložen u galeriji Duveen, u srcu muzeja

Safička umjetnost Lucy Liu ne dobiva pozornost koju zaslužuje

Holivudska glumica žena je mnogih talenata i likovna umjetnica koja ne dopušta da se njeni radovi cenzuriraju

Umjetnica u obitelji Kardashian

Ni umjetničko izražavanje, kad su Kardashiani u pitanju, ne može proći bez kontroverzi

Moda i glazba uvijek su išli zajedno: Elle i modni dizajneri donirali sredstva Hrvatskom glazbenom zavodu

Magazin Elle uručio je Hrvatskom glazbenom zavodu donaciju u financijskim sredstvima koja su uprihodovana na jesenskom izdanju Elle Boutiquea 2020. godine, prodajom odjevnih artikala s potpisom domaćih dizajnera i pod sloganom #zajednozahrvatskiglazbenizavod i #zajednozadomaćumodu - s ciljem obnove zgrade HGZ-a oštećene u razornom potresu prošle godine.

▲ Povratak na vrh