Dokumentarni film o briljantnom Salvatoreu Ferragamu potpisuje Luca Guadagnino

09.09.2020.

Film o ikoničkom dizajneru upravo je imao premijeru na festivalu u Veneciji

Rođen u talijanskoj ruralnoj sredini pred početak prošlog stoljeća u izuzetno siromašnoj obitelji, Salvatore Ferragamo pronašao je svoju strast iz nužnosti kad je kao dječak izradio cipele za pričest svoje sestre, a svoju je prvu „radnju“ otvorio sa svega dvanaest godina u obiteljskoj kući. Već je kao tinejdžer emigrirao u SAD za starijom braćom koji su u Kaliforniji imali postolarsku radionicu i počeo je isprva raditi kaubojske čizme za nijeme filmove za Americam Film Company. Nakon nekog se vremena preselio u Hollywood i ondje obuo zvijezde nijemog filma poput Pole NegriMary Pickford i Glorije Swanson. Njegov je čarobni dodir počeo osvajati modni svijet…

Nakon uzleta onoga što će postati ikonička dizajnerska karijera, Ferragamo se vratio u Firencu kako bi odande vodio svoju kompaniju, ali je tijekom Velike Depresije bankrotirao. No u svome borbenom i tvrdoglavom stilu, oporavio se, ponovno pokrenuo biznis i konačno postao jednim od najznačajnijih dizajnera svoga vremena, poznat kao inovator i šaptač cipelama. Njegove su modele nosile najveće zvijezde tadašnjeg Hollywooda poput Audrey HepburnGreta Garbo i Marilyn Monroe.

Film Salvatore: Shoemaker of Dreams temeljen je na istoimenoj autobiografiji slavnog dizajnera, a dok scenarij potpisuje modna stručnjakinja i spisateljica Dana Thomas, za režiju je angažiran Luca Guadagnino kojem je ovaj projekt iskorak iz dosadašnje prakse, ali s obzirom na njegov smisao za modu i estetiku, nema sumnje da je konačni rezultat sve što fantastični junak filma zaslužuje. Želeći nadići granice „modnog dokumentarca“, Thomas i Guadagnino htjeli su pripovijedati o životu nevjerojatno snažnog i inspirativnog muškarca koji je u svome radu pronašao iskrenu strast, dok je sidro priče postala Salvatoreova udovica Wanda, i sama sila prirode koja je nažalost umrla u poodmaklim devedesetima nedugo nakon snimanja, ali tek nakon što je nježna sjećanja podijelila sa svijetom. 

Nedavno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, film je rađen s pažnjom i ljubavlju, neopterećen rigidnošću kronologije te vođen misijom da prikaže puninu lika i djela tog nevjerojatnog umjetnika mode, a već uvid u Ferragamove inovacije i anticipacije modnih zaokreta čine film vrijednim dodatkom na filmsku listu svake ljubiteljice mode. Definitivni must-see!

Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Izrazite ono što želite biti - mirisom

Salvatore Ferragamo predstavlja novu mušku parfemsku vodu Ferragamo Intense Leather: usmjerava pozornost na nadahnutog, prizemnog i strastvenog protagonista sadašnjosti, koji djeluje u skladu sa vlastitim pravilima i osjećajima koji izražavaju njegovu unutarnju snagu bez ikakvih strahova i žaljenja.

Stiže serija koju potpisuje sjajni Luca Guadagnino i… jedva čekamo!

Redatelj prekrasnih filmova Call Me By Your Name, I Am Love i The Bigger Splash potpisuje svoju prvu seriju koja stiže na HBO već u rujnu

Kako je Salvatore Ferragamo uplesao u blagdane

Blagdanska kampanja popularnog brenda

Putovanje kroz vrijeme s novim mirisom UOMO Salvatore Ferragamo Signature

Priča o ovom čovjeku i novom mirisu održava se u Firenci 2127. godine

▲ Povratak na vrh