Dvije hrvatske dizajnerice osvojile Tjedan mode u Ljubljani

09.11.2017.

Trenutno traje Tjedan mode u Ljubljani na kojem su ove sezone svoje kolekcije prikazala i dva hrvatska brenda, Maks i Loré

Hrvatska dizajnerica Loreta Gudelj s brendom Loré otvorila je ovosezonski Tjedan mode u Ljubljani, te predstavila novu aktualnu kolekciju  Perú / Los Andes. Kao i u ranijim kolekcijama koristila je tradicionalne etnografske motive Hispanske Amerike koje interpretira u suvremenom kontekstu mode. Glavna inspiracija ove kolekcije je Peru i peruanski dio andinske regije koja obuhvaća nasljeđe i manufakturu Inka.

Loré brend karakterističan je po korištenju ručno izrađenih materijala, te je dizajnerica ovaj put surađivala s izvornim  peruanskim tkaljama koji su izradile raznobojne vezene trake koje su upotpunile izvorni dojam kolekcije. Upotrebljeni materijali uključuju izvornu ručno bojanu vunu vicuñe i alpake, ručno tkane vunene šalove koje je za Loré u skladu s motivima Perua, istkala tkalja Ivna Matičec, te premium materijale poput merino i moher vune, kašmira, viskoze, svilenog pliša, taft svile, rustičnog samta i nekoliko varijacija debljeg i tanjeg trapera. Vuna alpake, specifična za Ande ima specifičnu rustičnu teksturu koja je dizajnerici poslužila kao središnji motiv kolekcije, te je izradila odjevne prijedloge za zimu koji uključuju predimenzionirane kapute i jakne, kratke vunene jakne, kombinezone, različite modele hlača, haljina i košulja i dugih večernjih haljina koje su zaključile reviju.

Baš kao i Loré, zagrebački brend Maks po prvi puta se predstavio na Ljubljana Fashion Weeku. Dizajn Saše Maksimiljanović koja stoji iza njega već je dobro poznat ljubljanskoj publici, s obzirom da se prodaje u srcu slovenskog glavnog grada. Kolekcija naziva 3/33 koju je tamo prikazal osmišljena je iz 33 ideje, 33 crteža i 33 nijanse crne, a 3 zajedničke smjernice koje se najviše ističu u ovoj kolekciji su priča boja, funkcionalnost dizajna i dosljednost – budi svoja. Svaka od tih smjernica zastupljena je u svakom detalju i komadu odjeće nove MAKS kolekcije.

“Inače ne izlažem na tjednima mode jer nisam ljubitelj takvog vida prezentacije, ali Ljubljana je bila iznimka i jako sam zadovoljna sa svime. Organizacija, manekenke, lokacija, sve je bilo na nivou, bez nervoze i smireno. Prije par dana iz Grčke su stigle najnovije kolekcije nakita Aumorfia i Ioanna Liberta, koje su se idealno uklopile u aktualnu Maks kolekciju. Prezentirala sam samo dio svoje kolekcije i time zapravo predstavila presjek najprodavanijih modela. Dekonstrukcija, spajanje nespojivog, crna boja i slojevitost odlike su mog dizajna koji je iznimno nosiv, ali i pomalo avangardan,” objasnila je Saša Maksimiljanović, dizajnerica i vlasnica brenda Maks.

Piše: N.B.
Foto: PR

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh