Ellen von Unwerth – žena koja slavi žensku nesputanost i ljepotu

14.05.2018.

U londonskoj galeriji Opera Gallery otvorena je izložba 'Ladyland' koja žene slavi provokativnim opusom Ellen von Unwerth.

U vrijeme sveprisutnijeg puritanizma i jačanja konzervativnih strahova u javnom prostoru, londonska galerija Opera Gallery žene slavi provokativnim opusom Ellen von Unwerth.

Kao jedna od najcjenjenijih i najuspješnijih suvremenih fotografkinja, Ellen von Unwerth je u dominantno muškoj areni izgradila respektabilnu karijeru i reputaciju umjetnice koja žene ne tretira kao objekte, već im daje snagu i moćan glas. Svjetsku slavu može zahvaliti spontanoj suradnji s Claudiom Schiffer početkom devedesetih kada je i njemačka ljepotica još uvijek bila anonimno lice. Von Unwerth ju je samoinicijativno fotografirala i radove poslala prvo u ELLE, a zatim i Guess gdje su Schiffer odmah odabrali kao svoje zaštitno lice. Von Unwerth otada redovno surađuje s mladim imenima pomažući nepoznatim ljepoticama da se nametnu kao supermodeli i ikone stila.

S vremenom je izgradila prepoznatljivi stil i njene ćete fotografije gotovo bez greške prepoznati po razigranoj atmosferi i otvorenoj senzualnosti kojima žene voli prikazivati kao snažne, neovisne i slobodne. Zbog toga je ‘Ladyland’ u galeriji Opera obavezna fotografska lektira za svakog ljubitelja mode i modne fotografije i itekako dobrodošla proslava nesputanosti i provokacije na koje se već neko vrijeme, sasvim neosnovano, gleda s neodobravanjem.

Piše: Maja Karnik

Foto: @ellenvonunwerth

Pročitajte i...

Styling trik koji trendseterice obožavaju

Ne ulicama modnih metropola primijetili smo styling trik koji uvijek izgleda sjajno

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

Kako ovoga ljeta izgledati otmjeno u kratkim hlačama?

Pogledajte kako naše omiljene trendseterice kombiniraju kratke hlače ovoga ljeta

Trendseterice obožavaju gingham uzorak!

Kako uklopiti popularni gingham uzorak u svakodnevne kombinacija?

Očajavate pred ormarom jer nemate što za odjenuti? Imamo formulu koja pali svaki put!

Back to basics: crno-bijeli celebrity outifiti koje ćemo pokušati kopirati

▲ Povratak na vrh