#FashionReinvention inspiracija: transformacije Lady Gage od burleske do Hollywooda

12.11.2020.

Dok odbrojavamo dane do ovogodišnjeg izdanja ELLE Style Awards, koje su u znaku kampanje #FashionReinvention, osvrćemo se na stilske transformacije Lady Gage u posljednjih desetak godina

Od skromnih početaka u neo-burlesknim showovima do osvajanja Grammyja, Oscara, BAFTA-e i Zlatnog Globusa u jednoj godini, Lady Gaga prošla je ne baš jednostavan put i transformirala se od pop zvjezdice kontroverznog stila u holivudsku divu neupitnog talenta.

Na svjetsku scenu zakoračila je 2008. godine samouvjereno hitom “Pokerface” koji možda nije najbolje odražavao njezine glazbene potencijale, ali se zarazna melodija svima uvukla u uho i lansirala Lady Gagu na vrhove top ljestvica.

Modni izričaj u počecima karijere blještavim je i kontroverznim kreacijama pratio elektro-pop-dance zvuk njezinih pjesama. Neizostavne perike, jaka šminka i umjetni nokti, nakit, koža, platforme, metal i druge fetišističke parafernalije bile su sastavni dio njezine persone na pozornici i videospotovima, a sve je to nadmašila mesnom haljinom koju je nosila na dodjelu VMA.

Lady Gaga zna kako tražiti i dobiti pažnju svojim modnim odabirima – od dolaska na Grammyje u jajetu, odijevanja u skulpturalnu kreaciju zvijezde za izlazak ili poput pauka za koncert. No nakon godina “over-the-top” kombinacija, po prvi puta javnost ju je mogla vidjeti u sasvim drugačijem svjetlu za vrijeme suradnje s Toyjem Bennettom za “Lady is a Tramp”, za koju je odabrala nešto jednostavniji, ali izrazito vamp look.

No pravi šok za sve one koji su mislili da nas Lady Gaga ničime više ne može iznenaditi uslijedio je nakon njezinog odlaska u glumačke vode, gdje je zadivila svojim glumačkim sposobnostima u seriji “American Horror Story: Hotel”, za što je nagrađena Zlatnim Globusom za najbolju glumicu. Pravi raspon svog talenta pokazala je ulogom u filmu “Zvijezda je rođena” u kojem glumi, pjeva i za koji je ostvarila mnogobrojna priznanja.

U duhu svoje nove uloge – one holivudske zvijezde – Lady Gaga je u pojavljivanjima u javnosti ostala jednako teatralna, ali na sasvim drugačiji način. Inspiraciju za novi imidž pronašla je u “zlatnom dobu Hollywooda” i zasjala u kreacijama koje ostavljaju bez daha. Društvenim mrežama tada je kolao video u kojem Lady Gaga u stotinu različitih intervjua ponavlja isti govor kako “može biti stotinu osoba u prostoriji, ali je potrebna samo jedna da ti da šansu…” I koliko god ponavljanje istog PR teksta može zvučati uvježbano, pa i komično, stoji činjenica – Lady Gaga dobila je šansu pokazati da je mnogo više od pop zvjezdice, a svima nama dobro bi došla jedna osoba u životu koja će nam pomoći da ostvarimo svoje snove i puni potencijal.

No transformacija Lady Gage ne staje ovdje. Objavivši novi album Chromatica, vratila se svojim glazbenim korijenima, lateks kostimima, platformama i umecima, a što sljedeće možemo očekivati od ove glazbene kameleonke, preostaje nam vidjeti. Ono što možemo zaključiti iz transformacija Lady Gage jest – “odjeni se za posao koji želiš, ne koji imaš” i usudi se sanjati velike snove.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Pita se Lady Gaga, pitamo se i mi: U čemu je stvar s ovim šeširićima?

Već nekoliko sezona, bucket hat je omiljeni celebrity modni dodatak

lady gaga

6 kombinacija Lady Gage koje evociraju zlatno doba Hollywooda

Od haljina do frizure i modnih dodataka - sve što nosi pjevačica i glumica je oličenje retro glamura

Karijerni burnout: je li trenutak za poslovnu reinvenciju?

Kako prepoznati da smo pregorjele na poslu i što poduzeti u ovim nestabilnim vremenima? Pričajmo o #FashionReinvention kada je riječ o karijeri

Dirnuta Lady Gaga fanovima bacala tulipane

Lady Gaga završila je snimanje 'House of Gucci' i oprostila se od fanova u Italiji - u svom stilu

Nismo prepoznali ovog holivudskog velikana na setu filma 'The House of Gucci'

U radnji se pojavila i Sophia Loren! Može li bolje?

▲ Povratak na vrh