Francuska modna kuća Sonia Rykiel zatvara svoja vrata

31.07.2019.

Više od 50 godina od osnutka

Francuska marka Sonia Rykiel, osnovana 1968. godine, se zatvara. Ta je odluka donesena nakon što je sud odbio prijedlog jedinog podnositelja zahtjeva za kupnju marke – obitelji Levi, koja radi u području medicine i nekretnina. Svih 6 butika koji se nalaze u Francuskoj i Monaku, kao i arhivska građa bit će rasprodani u skorije vrijeme.

 

Osnivačica marke Sonia Rykiel postala je poznata kao “kraljica pletnine” nakon što je njezina prugasta pletnina ženama ponudila mogućnost da se odmaknu od formalnijih stilova odijevanja. Njezin Poor Boy džemper proslavila je filmska zvijezda Audrey Hepburn.

 

 

Strukirani džemperi s uzorkom pruga mare Sonia Rykiel hvaljene su svojevremeno kao hrabar odmak od formalnih odijela za žene. Uslijedili su dizajni za muškarce i djecu, pribor i parfemi.

 

 

Sonia je preminula prije dvije godine od Parkinsonove bolesti, u dobi od 86 godina. Posao koji je osnovala kupili su First Heritage Brands prije sedam godina. Investicijska skupina, koju su podržali hongkonški milijarderi Victor i William Fung, ponovno je pokrenula proizvodnju uloživši milijune dolara novih investicija i smanjila troškove, ali posao je i dalje bio na gubitku.

 

 

Glavna dizajnerica Julie de Libran napustila je tvrtku u ožujku, a u travnju je tvrtka bankrotirala, zatvarajući prodavaonice u New Yorku i Londonu. U ožujku su predstavnici modne kuće Sonia Rykiel najavili potragu za investitorom zbog niza financijskih problema, koje, nažalost, nisu mogli riješiti.

 

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Kako pariški chic izgleda na ruski način?

Alexander Terekhov i Yves Salomon predstavili su zajedničku modnu suradnju

Visoka moda u režiji kuće Sonia Rykiel

Sonia Rykel je prvi put gostovala na pariškom Tjednu visoke mode

▲ Povratak na vrh